Ένα κόμμα που από το 3% έγινε με τα χρόνια κόμμα εξουσίας είναι ολοφάνερο πλέον ότι μικραίνει ραγδαία και ξεπέφτει. Σε αριθμό, σε εξουσία, στα μάτια του κόσμου. Ήδη είχε ξεκινήσει όταν ο Τσίπρας συγκυβέρνησε μαζί με το κόμμα του Καμμένου και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Ή με το δημοψήφισμα που δεν το εφάρμοσε ποτέ... Και ερχόμαστε στο σήμερα... για να παρακολουθήσουμε την καινούργια κατάρρευση, στο ίδιο έργο θεατές. Το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Κασσελάκη αυτών των δυο ημερών ήταν εκρηκτικό. Έδειξε το πραγματικό επίπεδο που ξεγέλασε τόσα χρόνια του ψηφοφόρους και τους άφησε στην ουσία πολιτικά άστεγους. Η πολιτική ήττα του κόμματος ιδεολογικά είναι δεδομένη. Όσοι πίστεψαν το 2015 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει μάλλον αυταπατήθηκαν. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άρχισε με υψηλούς τόνους, ολομέτωπη επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση, διακοπές από το ακροατήριο και πλήθος αιχμών με το καλημέρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας κριτικά προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και της Έφης Αχτσιόγλου, όπως και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

«Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, αναφερόμενος στην ηγεσία Τσίπρα, για να προσθέσει πως «επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. «Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;» διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης, βλέποντας προς τη μεριά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου, για να ακολουθήσει ένα δριμύ κατηγορώ προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Κασσελάκης έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει για της διαγραφές, για να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «κανείς από εσάς δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει Πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ», ενώ υποστήριξε ότι «τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα». Απευθυνόμενος τόσο στα στελέχη της Ομπρέλας, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αποχώρηση των 46 της «Ομπρέλας» και του Τσακαλώτου

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι εκτός ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μείνουν τα 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενώ ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Στο κείμενο που έστειλαν τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στη δημοσιότητα έγραφαν ότι η κίνησή τους αυτή δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς: «Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, σε τόσα άλλα... Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί.

Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς που δώσαμε την απάντηση. Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του ''παλαιού''. Μόλις χθες ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ''άρρωστο κόμμα'' και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ''απομπομπή'', όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία.

Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της Αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ζήσαμε. Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως ''αδιαμεσολάβητος'' κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε. Ως απόλυτος ''ηγεμόνας'' σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική ''κουλτούρα'' που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής».

Ο Τεμπονέρας και η ομάδα του μένει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνει «λευκή επιταγή» στον Κασσελάκη

Στο κείμενό τους ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Φώτης Λαμπρινίδης, ο Χάρης Τσιόκας και ο Χάρης Λαμπρίδης αν και διατυπώνουν τη διαφωνία τους τόσο με την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα όσο και με την ομιλία του την οποία χαρακτηρίζουν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια», δηλώνουν ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».

Παραμένει και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά καταγγέλλει τον Κασσελάκη

Σε πλήρη ρήξη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον καταλογίζει ότι μετέρχεται ακροδεξιές μεθόδους και υιοθετεί σχήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, προχώρησε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που διαθέτει επτά βουλευτές. Η ανακοίνωση που έβγαλε έλεγε τα εξής: «Μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το ''άρρωστο'' κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην ''κομματίλα'', το ''πουμαρό'', την ''πέμπτη φάλαγγα''.

Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου ''αντι-ΣΥΡΙΖΑ'' μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η ''πατριωτική αριστερά'' δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο πρόεδρος που επαγγέλλεται την ''κυβερνώσα αριστερά'' δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί ''φλυαρίας'' σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική».

Χολή ο Τζουμάκας, φεύγει από ένα κόμμα που είναι πλέον ακέφαλο

Αιχμηρή ήταν η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα στους δημοσιογράφους μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της ΚΕ του κόμματος. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι της τρέχουσας περιόδου. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση Τσίπρα, πηγαίνει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος, να μην πω νωρίτερα» είπε αρχικά ο κ. Τζουμάκας.

«Ορισμένοι θρασύτατοι δεν έχουν όρια και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες που μπορούμε να αντιστρέψουμε. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Golddman Sachs; Ποιοι παραδέχονται ότι έχουν πάρει χρήματα από τον τζόγο του χρηματιστηρίου και δεν χρειάζεται να δουλέψουν ξανά;» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος κάλεσε κάθε στέλεχος, κάθε βουλευτή, κάθε μέλος της ΚΕ, κάθε μέλος νομαρχιακής επιτροπής να αναλάβει την ευθύνη του. «Για να βρεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους με προσωπικές επιδιώξεις είναι γεμάτος ο τόπος» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι στην Πολιτική Γραμματεία έθεσε θέμα ηγεσίας καθώς, όπως είπε, «δεν κάνει ο άνθρωπος, μας πάει συνεχώς σε ήττες».

Δεν παραδίδουν τις έδρες τους Τσακαλώτος, Πέρκα και Κούλογλου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, δύο από τα 46 στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, αντίθετα με ό,τι είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα, αν αποχωρούσε από το αξίωμα ο κ. Τσακαλώτος, είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στην ίδια αναμέτρηση η Πέτη Πέρκα εξελέγη στη Φλώρινα. Πρώτος επιλαχών είναι ο Γιώργος Κωτακίδης.

Δριμεία κριτική στον Κασσελάκη για την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή άσκησε ο Στέλιος Κούλογλου με άρθρο του το βράδυ του Σαββάτου. Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής που αποχώρησε πρόσφατα από την ευρωομάδα του κόμματος, γράφει στο κείμενό του για «αποφάσεις βοναπαρτικού χαρακτήρα» που παίρνει μόνος του ο Κασσελάκης και «επιμονή στα λάθη» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που «αποδεικνύονται καταστροφικά».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου για το αιφνιδιαστικό διάγγελμά του για το δημοψήφισμα και την ομιλία Κασσελάκη, «πρόσθεσε προβλήματα στην ομάδα του και της αφαίρεσε υποστηρικτές. Από την Όλγα Γεροβασίλη μέχρι τους γραμματείς Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη διαφώνησαν με την πρόταση Κασσελάκη να πάρει απόφαση η ΚΕ για τις διαγραφές, μια σειρά από στελέχη που μέχρι τότε τον υποστήριζαν, διαφώνησαν. Πολλαπλασίασε τους αντιπάλους του, καθώς με την Ομπρέλα τάχθηκαν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου αλλά ακόμη και ο Τεμπονέρας, ενώ όλοι μαζί αποχώρησαν. Και διαίρεσε τους υποστηρικτές του. Η δήλωση του Ν. Παππά, χάρις στον οποίο οφείλει σε σημαντικό βαθμό την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο (''ο πρόεδρος μας πλήγωσε με κάποιες εκφράσεις του''), είναι η πιο χαρακτηριστική».