Η δεύτερη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην ιστορία για την αποχώρηση της πολυπληθούς αριστερής τάσης. Γνωστοποιώντας την αποχώρησή τους, τα 45 μέλη της «Ομπρέλας» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της ίδρυσης ενός νέου κόμματος. «Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς που δώσαμε την απάντηση. Η νέα ηγεσία –και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο– φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του “παλαιού”», τονίζεται στο κείμενο της αποχώρησης.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Συνεχίζοντας, τα 45 μέλη της «Ομπρέλας» σημειώνουν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Μόλις χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ "άρρωστο κόμμα" και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την "αποπομπή", όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Αυγουστάκη Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Γερούκη Ελενα, Γιαννακάκη Μαρία, Γκόγκογλου Αγγελος, Γονίδη Μαρία, Γούλιαρου Θεοδώρα, Δρίτσας Θοδωρής, Ζωγράφος Βασίλης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Καλαμαρά Εφη, Καλδάρας, Κώστας Καλκανδής Πέτρος, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραμεσίνη Μαρία, Κατριβάνου Βασιλική, Κλαυδιανός Παύλος, Κνήτου Κατερίνα, Κούτσης Νίκος, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μαγαλιού Ερμίνα, Μαντάς Χρήστος, Ματσούκα Χάρις, Μπαλαούρα Ολγα, Μπασκόζος Γιάννης, Μπουγελέκας Γιώργος, Νικολάρα Μαρία, Ξανθός Ανδρέας, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαζεύκου Ουρανία, Παπανδρέου Ανδρέας, Πέρκα Πέτη, Ρογδάκη Αννα, Σκουρλέτης Πάνος, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Υδραίος Μιχάλης, Φίλης Νίκος, Χατζησοφιά Αννα, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Χριστούλη Ελενα, Ψαρρά Στέλλα.
«Παραδώστε τις έδρες σας»
Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξαναπήρε τον λόγο και υπενθύμισε στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα και Στέλιο Κούλογλου ότι έχουν δεσμευτεί, γραπτώς, οι έδρες τους για λόγους πολιτικούς και ηθικούς να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να τις παραδώσουν. Αμέσως μετά εγκρίθηκε το κείμενο της πολιτικής απόφασης ομόφωνα –άλλωστε μόνο οι δικοί του έμειναν– ενώ υπήρξαν και δυο λευκά.
Σε πλήρη ρήξη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον καταλογίζει ότι μετέρχεται ακροδεξιές μεθόδους και υιοθετεί σχήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, προχώρησε η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, που διαθέτει πλέον επτά βουλευτές. Η ομάδα Αχτσιόγλου μένει στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ωστόσο τον Στέφανο Κασσελάκη για alt right (ακροδεξιές) μεθόδους. «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην "κομματίλα", το "πουμαρό", την "πέμπτη φάλαγγα"» τονίζουν σε κείμενο-φωτιά για τον Στέφανο Κασσελάκη και την παρέα του.
Παράλληλα, προσθέτουν: «Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η Αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα». Το κείμενο υπέγραψαν βουλευτές και στελέχη, όπως οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
Ακόμη, με αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε τη δήλωση αποχώρησής του από το κόμμα, στην αρχή της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης, ο Στέφανος Τζουμάκας. Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία».
Φεύγει και ο Δραγασάκης
«Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά», έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, υπονοώντας ότι οδεύει και αυτός προς την έξοδο από το κόμμα, παρά το γεγονός ότι ζητεί πρωτοβουλίες «εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και τις επόμενες ημέρες, αφού μετά την επιστολή ανεξαρτητοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ –που θα φτάσει στον πρόεδρο της Βουλής– του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, το κόμμα θα μετράει 45 βουλευτές. Αν στην επόμενη κρίση αφαιρεθούν και οι επτά της Αχτσιόγλου, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα 38 βουλευτών...
Πάντως, ένας συμπαθής περιπτεράς κοντά στο ξενοδοχείο της Κεντρικής Επιτροπής, ίσως έβγαλε έναν από τους τίτλους της χρονιάς, καθώς βλέποντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται μπροστά του, είπε: «Είναι απίστευτο που με κυβερνούσαν αυτοί»!