Η δεύτερη θέση φαίνεται πως ξεφεύγει οριστικά από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει μάχη για την πολιτική επιβίωση του σε μια μάχη στήθος με στήθος με το ΚΚΕ

Αυτό είναι το κύριο εύρημα του Σφυγμού Νοεμβρίου 2023 της εταιρείας Prorata, η οποία δείχνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παίρνουν από 10,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ για τέταρτη δημοσκόπηση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών το ΠΑΣΟΚ δείχνει να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση. 

Για την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ουδείς λόγος μπορεί να γίνει καθώς το προβάδισμα της από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα επίπεδα των 22 ποσοστιαίων μονάδων. 

prorata1.png

Η δεύτερη πολύ κακή είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημοτικότητα του προέδρου του. Με 11% θετικές γνώμες, ο Στέφανος Κασσελάκης κατατάσσεται έκτος, πίσω ακόμα και από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπερνά μόνο τον Δημήτρη Νατσιό και τον Βασίλη Στίγκα, μια επίδοση που μόνο αρνητικές εξελίξεις προοιωνίζει για τον ίδιο και το κόμμα του.

prorata2.png

Οι ερωτηθέντες επισημαίνουν ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), ενώ μόλις το 24% πιστεύει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, το 69% πιστεύει ότι θα τη ζημιώσουν.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Prorata είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα για ένα υποτιθέμενο νέο κόμμα της Αριστεράς που θα προκύψει από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός κόμματος που θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και το 11% θεωρεί βέβαιο ή αρκετά πιθανό να ψηφίσει αυτό το κόμμα. 

prorata3.png