Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσαν, με κοινή τους δήλωση, την αποχωρήσή τους από το κόμμα και δύο στελέχη που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα ενεργά με το φεμινιστικό κίνημα, ενώ ήταν και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόκειται για τις Μαρία Γκασούκα, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Φωτεινή Σιάνου, πρώην μέλος του Προεδρείου και πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Στη δήλωσή αποχώρησής τους ανέφερεαν χαρακτηριστικά: «Αποχωρούμε όχι από το κόμμα που -παρά τις όποιες αδυναμίες- έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση και έβγαλε τη χώρα μας από τα μνημόνια, αλλά από το πολιτικό σχήμα στο οποίο ραγδαία μετεξελίχθηκε τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο του οποίου η γελοιότητα συναντάει τον μεσσιανισμό και το οποίο διαγράφει την αριστερή κουλτούρα και ασεβεί προς την ιστορία της Αριστεράς»

Στο τέλος, ωστόσο, σημείωσαν: «Παραμένουμε αταλάντευτα στη δική μας ανθρωποκεντρική, δημοκρατική, πλουραλιστική, οικολογική και φεμινιστική Αριστερά». 

Η κοινή δήλωση αποχώρησης 

Αναλυτικά, η δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις Φωτεινή Σιάνου και Μαρία Γκασούκα:

«ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Με πραγματική θλίψη, αλλά και με πλήρη αριστερή, πολιτική συνείδηση, γνωστοποιούμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ., το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε με συνέπεια και αυταπάρνηση ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως αποχωρούμε όχι από το κόμμα που-παρά τις όποιες αδυναμίες- έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση και έβγαλε τη χώρα μας από τα μνημόνια, αλλά από το πολιτικό σχήμα στο οποίο ραγδαία μετεξελίχθηκε τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο του οποίου η γελοιότητα συναντάει τον μεσσιανισμό και το οποίο διαγράφει την αριστερή κουλτούρα και ασεβεί προς την ιστορία της Αριστεράς και τις παραδόσεις της διαιρώντας τη σε «πατριωτική» (που αυτοδιορίσθηκε να εκφράζει η υπό τον κ. Κασσελάκη κυρίαρχη σήμερα ομάδα) και "μη πατριωτική".

Το σχήμα που μας κατασυκοφαντεί ως "αριστερά του πουμαρό", "καμαρίλα", "κομματίλα", "εσωτερικό εχθρό", "5η φάλαγγα".

Αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη "κατασκευή", δηλώνουμε όμως πως παραμένουμε αταλάντευτα στη δική μας ανθρωποκεντρική, δημοκρατική, πλουραλιστική, οικολογική και φεμινιστική Αριστερά, συμμετέχουμε στους αγώνες της, που είναι πολλοί και δύσκολοι, με στόχο τον σοσιαλισμό του εικοστού πρώτου αιώνα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη ισότητα μέσα από τις γραμμές του ελληνικού, και όχι μόνο, φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος.

Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρ. Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Φωτεινή Σιάνου, Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πρ. Μέλος του Προεδρείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, πρ. Εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Γυναικών».