Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είχε υποσχεθεί ο νεόκοπος πρόεδρος, γοητεύοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που έσπευσαν να τον κάνουν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πλέον είναι τρίτο κόμμα, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. 

Η επίθεση γοητείας, η μετα-πολιτική από τα social media και ο πόλεμος λάσπης εναντίον ιστορικών στελεχών δεν πείθουν ούτε το 18% που έμεινε πιστό στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και πλέον η Κουμουνδούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκλογική εξαΰλωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε η τρίτη θέση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού το ΚΚΕ με «μπετοναρισμένο» ένα ποσοστό στα επίπεδα του 10% πλησιάζει απειλητικά. 

Οι πολίτες είχαν ρίξει προειδοποιητικές βολές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές και τις πρώτες κινήσεις του ως αρχηγού του κόμματος ήταν απολύτως απογοητευτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πλήρη αντίθεση με όσα παρατηρούν οι δημοσκόποι κάθε φορά που εκλέγεται νέος αρχηγός σε κόμμα εξουσίας –με πιο πρόσφατη την ώθηση που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη–, η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη φρέναρε ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εικόνα πλήρους διάλυσης 

Τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν στα επίπεδα του 15%, ενώ ο νέος αρχηγός δεν κατάφερε να γοητεύσει κανέναν πέρα από μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και τα trolls των υπογείων της Κουμουνδούρου. Δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε ότι μόνο το 7% θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ενώ δημοσκόπηση της Pulse κατέγραψε τη δημοτικότητά του στο θλιβερό 28%. Και όλα αυτά πριν από την καταστροφική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πλέον, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει εικόνα κόμματος υπό διάλυση, οι ψηφοφόροι του αναζητούν άλλες επιλογές, και αυτό ακριβώς είναι που επιβεβαιώνουν οι τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς τρίτο κόμμα, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί πίσω και από το ΚΚΕ, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά που βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 10%. Τα ποσοστά που καταγράφει αυτή την περίοδο το ΚΚΕ θα κάνουν πιο δυνατούς τους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου, καθώς πλέον η διαφορά των δύο κομμάτων είναι αρκετά μικρότερη από τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. 

Στην εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης της Opinion Poll που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με ποσοστό 14,7%. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει δεύτερο με ποσοστό 16%, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 10,6%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 50% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, ενώ το 39% πιστεύει ότι μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά. Ακόμα χειρότερες μέρες για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ προοιωνίζεται η απάντηση των ψηφοφόρων του στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν ένα κόμμα με καθαρά αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργείτο από στελέχη του: το 54% απάντησε «ναι» και «μάλλον ναι» και μόνο το 41% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι». 

Μόνο άσχημα νέα έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Στην πρόθεση ψήφου, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 11%, ενώ το ΠΑΣΟΚ που είναι δεύτερο συγκεντρώνει 12,1% και το ΚΚΕ 8,9%. Στην ερώτηση για το ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, ο Στέφανος Κασσελάκης χάνει και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ οι πολίτες πιστεύουν με συντριπτικά ποσοστά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι αρνητική εξέλιξη (63,7%) και θα αποδυναμώσουν την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (74,7%). 

Καταλληλότερος μόνο από τον Βελόπουλο για πρωθυπουργός 

Η δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα» δείχνει ότι υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως είχε δεσμευτεί με στόμφο ο πρόεδρος του κόμματος–, αλλά αδυνατεί να συγκρατήσει και τις δικές του δυνάμεις. Εκτός από την εκτίμηση ψήφου, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μισή μονάδα πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πιο ακατάλληλος για πρωθυπουργός τόσο σε σύγκριση με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Προηγείται μόνο του Κυριάκου Βελόπουλου με διαφορά μόλις μίας μονάδας. Από τη δημοσκόπηση της MARC προκύπτει ότι ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθονται από τον αρχηγό τους, καθώς το 46% τον κρίνει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» και το 43% «θετικά» και «μάλλον θετικά». Οσο για το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, η απάντησή τους στο ερώτημα αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι καλύτερος ή χειρότερος από αυτό που περίμεναν δείχνουν ξεκάθαρα πού οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 16,7% απαντά θετικά, κάτι που σημαίνει ότι η πομπώδης διακήρυξη «μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη γιατί ξέρω καλύτερα αγγλικά και γνωρίζω περισσότερα για την οικονομία» αποδείχτηκε κενή περιεχομένου.