«Πήρε ένα κόμμα και το διοικεί με το έτσι θέλω», τονίζει για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο «Mανιφέστο». Ο Στέλιος Κούλογλου θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με το χθεσινό μπαράζ συναντήσεών του, επιχειρεί να μαζέψει τα πράγματα, «γιατί η παρακμή οδηγούσε στην αποσύνθεση», υπογραμμίζει όμως ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς νωρίτερα, «ώστε να μη θεωρηθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο εκλεκτός του». Παράλληλα, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στο κόμμα που φέρεται να σχεδιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και μάλιστα θεωρεί ότι σ’ αυτό υπάρχει χώρος και για τον επίσης αποχωρήσαντα συνάδελφό του Πέτρο Κόκκαλη. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η επίθεση του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρώην υπουργό Οικονομικών για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ήταν ένα ακόμα δείγμα έλλειψης σοβαρότητας από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. 

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συναντήσεων με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι επιχειρεί να σταματήσει τη διάσπαση; Θα έπρεπε άραγε να έχει επέμβει νωρίτερα; 

Αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα ο κύριος Τσίπρας είναι να μαζέψει τα πράγματα γιατί η παρακμή οδηγούσε στην αποσύνθεση και τη διάλυση. Νομίζω ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, δηλαδή να είχε διευκρινιστεί προεκλογικά ότι κανείς δεν υπονόμευσε τον κύριο Τσίπρα, όπως διατείνεται ο κύριος Κασσελάκης. Ούτε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο εκλεκτός του, όπως άφηνε να εννοηθεί. 

Εχετε πει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να διοικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σας οδηγεί σ’ αυτό το συμπέρασμα; 

Πήρε ένα κόμμα το οποίο ήταν φυσικά σε κρίση, αλλά το διοικεί με το «έτσι θέλω». Δεν έχει σεβαστεί ούτε καν το καταστατικό και όπως βλέπουμε πάει να διαλύσει ό,τι υπήρχε. Το κόμμα μεν δεν ήταν σε άριστη κατάσταση, ήταν σε κρίση, αλλά εδώ πάει για διάλυση. 

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ποια είναι η άποψή σας; 

Τα 37 δισ. ευρώ ήταν απαραίτητα, ήταν υποχρεωτικό να παραμείνουν στα ταμεία. Διαφορετικά θα έπρεπε να μας επιβληθεί ένα νέο μνημόνιο. Ουσιαστικά ήταν οτρόπος για να εγγυηθούμε ότι η χώρα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια. Επομένως, η συζήτηση που έγινε ήταν απλά και μόνο για να μπορέσει να επιτεθεί ο κύριος Κασσελάκης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ξεχνώντας ότι πριν από 15 μέρες είχε υμνήσει τα 37 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης σοβαρότητας. 

Μήπως τελικά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη; Και το λέω αυτό διότι δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την εκλογή του και ορισμένοι ξεκίνησαν να τον πυροβολούν... 

Οταν κάποιος έχει έρθει, βλέπει φως και μπαίνει και παίρνει ένα κόμμα –που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κόμμα ούτε ιδεολογικά ούτε να γνωρίζει την ιστορία του ούτε τους ανθρώπους του– είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή. Αυτό που δεν κατάλαβε ο κύριος Κασσελάκης είναι ότι αποτελεί προϊόν της κρίσης ο ίδιος. Η εκλογή του είναι προϊόν της κρίσης και θα έπρεπε να πάρει εκείνα τα μέτρα ώστε αυτήν την κρίση να μπορέσει να την ξεπεράσει. Θεωρώ ότι δεν έχει κανένα προσόν να κάνει κάτι τέτοιο και βέβαια ούτε θα μπορούσε ποτέ να το κάνει. 

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είναι ένα γεγονός. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να ηγηθεί ενδεχομένως ενός νέου σχηματισμού. Θα είστε μέρος αυτού; 

Εξαρτάται. Με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ή και τη μετακόμιση ενός κομματιού ψηφοφόρωνσίγουρα υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕγια τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου οικολογικού κόμματος της Αριστεράς. 

Αυτό περιλαμβάνει και τον πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη; 

Ναι,αν και πιστεύω ότι ο κύριος Κόκκαλης θα κάνει δικό του κόμμα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσαν κάποια στιγμή αυτές οι δυνάμεις να συνεργαστούν. Αλλωστε και αυτός το ίδιο λέει στη δήλωση αποχώρησής του...