Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες που ακολούθησαν την κρίση» δήλσε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά για την επικαιρότητα. 

Ο κ. Καλύβας είπε συγκεκριμένα σχετικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το φαινόμενο Κασσελάκη είναι σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο αυτών των πραγμάτων που συμβαίνουν και είναι μια έκφραση του γεγονότος ότι το κόμμα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες που ακολούθησαν την κρίση». 

«Ήταν ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά αναπτύχθηκε κυβέρνηση εξαιτίας της κρίσης. Πολλά κόμματα είναι κόμματα της συγκυρίας, αλλά, άλλα κόμματα προσαρμόζονται και εξακολουθούν να υπάρχουν, άλλα δεν προσαρμόζονται και χάνονται», πρόσθεσε. 

«Θεωρώ ότι με το παρελθόν αυτό που είχε μετά το 19, με τις διαδοχικές ήττες, ουσιαστικά βρέθηκε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Προσπάθησε να το λύσει με έναν ριζοσπαστικό τρόπο, φέρνοντας κάποιον σαν τον Κασσελάκη, ο οποίος δεν είχε παρελθόν και παρουσία στην Ελλάδα μήπως το ανασυγκροτήσει, μήπως το ανασκουμπώσει και φαίνεται ότι αυτό τελικά προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες αναταράξεις από τα πλεονεκτήματα που επέφερε» συνέχισε ο κ. Καλύβας, κάνοντας λόγο για το τέλος μιας εποχής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα όριά του»

Ωστόσο, μιλώντας για το ζήτημα ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «οι προσπάθειες αναζήτησης ενός σχήματος που θα μπορούσε και πρέπει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην εξουσία και ένα κόμμα που θα διαδεχθεί τη Νέα Δημοκρατία όταν έρθει η ώρα του» δεν θα τελειώσουν μετά τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σε όλα τα πολιτεύματα, στη δημοκρατία υπάρχει η έννοια της διαδοχής. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ξέραμε, ενδεχομένως και με αυτό το όνομα, ενδεχομένως και με αρκετά από τα στελέχη του, νομίζω παύει πλέον να έχει αυτό το ρόλο που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Και όπως και άλλοι έθεσαν, το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς άντεξε χωρίς να προσαρμόζεται τόσο χρόνο. (…) Εμένα το μεγάλο μου ερώτημα ήταν όταν έκανε την περίφημη κωλοτούμπα το 2015. Θεωρούσα ότι αυτό το πράγμα θα ήταν ένα τεράστιο σοκ. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να αντέξει αυτή την μετατόπιση και όμως την άντεξε. Και επίσης άντεξε και τέσσερα χρόνια στην εξουσία και άντεξε και όλα τα χρόνια τα μετά, στην αντιπολίτευση, οπότε είχε μια διάρκεια που ξεπέρασε κατά πολύ την ουσιαστική του σημασία. Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να πει κανένας ότι είχε μεγάλη διάρκεια, μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να έχει, αλλά έφτασε στα όρια του πιστεύω» συμπλήρωσε.