Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν τελικά έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε ότι αρνητικά, ακυρώνοντας την δημόσια δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία έκανε σε πλαίσιο συνέντευξής του, σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Όταν οι δημοσιογράφοι πήγαν να επισημάνουν το γεγονός, ο Χρήστος Σπίρτζης εντελώς απαξιωτικά απάντησε «καλά, εντάξει», ενώ όταν του είπαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει, ο Χρήστος Σπίρτζης επανήλθε με ένα ειρωνικό «καλά κάνει». Εάν προσέθετε και ένα «ποιος ασχολείται με τον πιτσιρικά;», η στιχομυθία θα ήταν θρυλική.

Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδομηθεί πλήρως, προτού προλάβει καν να κλείσει ένα εξάμηνο στην αρχηγία του κόμματος. Όταν φτάνει στο σημείο να απαξιώνεται από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και δεν έχει πίσω του κάποια ομάδα με άτομα της επιρροής του -μιλάμε για την επιτομή της «καλαμιάς στον κάμπο», αναφορικά με την επιρροή του Χρήστου Σπίρτζη σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών- τότε εύλογα υποθέτει κανείς, ότι ουδείς παίρνει στα σοβαρά τον Στέφανο Κασσελάκη. Τέτοιο «κόντεμα» προέδρου κόμματος, μέσα σε μόλις τέσσερεις μήνες, δεν πρέπει να έχει υπάρξει στα χρονικά του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά, στην ελληνική πολιτική σκηνή.

«Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι αυτό γίνεται, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να προκαταλάβει την ψήφο των βουλευτών του υπό την απειλή διαγραφής, δίχως να υπολογίσει ότι αυτοί που διαφωνούν είναι παραπάνω από τέσσερεις. Το οποίο σημαίνει πως, εάν διαγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης όσους βουλευτές του θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο -ή έστω που θα απέχουν-, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -που απαρτίζεται από 36 βουλευτές-, γίνεται μικρότερη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ -που απαρτίζεται από 32 βουλευτές-, άρα αξιωματική αντιπολίτευση, αυτομάτως γίνεται το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς υπέπεσε σε ατόπημα αρχαρίου ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ο δημόσιος εξευτελισμός του, είναι σίγουρα υπερβολικός.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Παναγιώτης Στάθης: «Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω όχι, δεν έχουμε».

Παναγιώτης Στάθης: «Τι δεν έχετε, αφού είπε ο πρόεδρος ότι...»

Χρήστος Σπίρτζης: «Καλά, εντάξει».

Παναγιώτης Στάθης: «Τι "εντάξει", αφού είπε ότι..»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτά τα θέματα - ακούστε, ήταν άστοχο αυτό που έκανε ο πρόεδρός μας. Που είπε».

Παναγιώτης Στάθης: «Επιμένει νομίζω».

Χρήστος Σπίρτζης: «Καλά κάνει. Διότι δεν έχουμε ένα σχέδιο νόμου στα χέρια μας - δεν ξέρουμε τι λέει κατ' αρχάς. Εμείς έχουμε μια δική μας πρόταση για σχέδιο νόμου, η οποία έχει κατατεθεί, έχει υπογραφεί από όλους τους βουλευτές. Άρα δεν νομίζω ότι μπαίνουν τέτοια ζητήματα, άλλα ζητήματα μπαίνουνε. Θεωρώ ότι είναι η φύση του θέματος τέτοια, που θα πρέπει να προηγηθεί ένας δημόσιος διάλογος -όχι για τη διαδικασία, αλλά για την ουσία του ζητήματος- προκειμένου να ενημερωθεί ο κάθε Έλληνας πολίτης για τέτοιου είδους ζητήματα και για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση».

Παναγιώτης Στάθης: «Αν ο κύριος Πολάκης το καταψηφίσει -γιατί εξέφρασε προβληματισμούς απ' ό,τι μάθαμε και δεν διαψεύδεται- θα πρέπει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ε, δε νομίζω. Ούτε για την κυρία Λινού που εξέφρασε την άποψή της, ούτε για τον κύριο Πολάκη».