Από το «Πάμε!» του Γ. Παπανδρέου, στο προεκλογικό σποτ του 2009 –λίγους μήνες μετά πήγε στο Καστελόριζο και πήγαμε… Τρόικα–, μέχρι τα «Πάμε» του Χριστοδουλάκη προς τον Δούκα και του Κασσελάκη προς τον Τσίπρα, η μόνη απάντηση είναι η περίφημη αναφώνηση του αλησμόνητου Βασίλη Αυλωνίτη προς τη Γεωργία Βασιλειάδου, στην αξέχαστη ελληνική ταινία «Η ωραία των Αθηνών»: «Ωρέ, πού πάμε, ρε; Πού πάμε;».

Το μόνο βέβαιο είναι πως από το Καστελόριζο μέχρι σήμερα τα «πάμε» που ακούστηκαν από όλους τους δημαγωγούς, μάς πήγαν στην καταστροφή. Τώρα, κάπου θέλουν να πάνε ο Δούκας με τον Χριστοδουλάκη και ο Κασσελάκης με τον Τσίπρα– ο οποίος επίσης κάπου μας πήγε τελικά και όλα δείχνουν πού θα μας πήγαινε ο Κασσελάκης αν, μακριά από μας, του δινόταν η ευκαιρία κάπου να μας πάει κι αυτός.
«Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία», ήταν η έμμεση απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ντυμένου με την τήβεννο του διδάκτορα τουρκικού πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι πως κανένας τους δεν ήξερε ποτέ ούτε πού ήθελε να πάει ούτε πού θα πήγαινε τελικά. Είτε υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες και μετά μας έριχναν στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ομολογώντας ότι είχαν αυταπάτες και υπέκυψαν σε υπέρτερες δυνάμεις (κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι και χωρίς επαναστατική γυμναστική), είτε, όπως στην περίπτωση Κασσελάκη, δεν ξέρουν γενικώς τι τους γίνεται.
Αυτή είναι η πιο αθώα εκδοχή, διότι και υπάρχει και η κατά Τσόρτσιλ, που έλεγε πως «ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Οταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει». Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έλεγε και κάτι άλλο: «Οσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε». Ας πάμε, λοιπόν, στο παρελθόν τού… «πάμε!»:

Από τα «Vamos», στην Τρόικα

Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, ο τότε επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε γράψει στο Τwitter: «Το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ισπανία και την Ευρώπη. Ξεκινάμε από την Ελλάδα. Vamos, Alexis!». Είδαμε πού πήγαν και πού μας πήγαν! Είχαν προηγηθεί και άλλα «πάμε» από τον Τσίπρα:
-2 Δεκεμβρίου 2012, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Να πάμε μπροστά στηριζόμενοι στη βούληση των πολλών. Να πάμε μπροστά κάνοντας πράξη το σύνθημά μας: “O ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ”. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς και εσείς θα κρίνετε και θα αποφασίζετε για όλα και για όλους»
-Σεπτέμβριος 2013, ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου: «Εμείς θα πάμε να δώσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε τη μάχη και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να την κερδίσουμε»!
-3 Απριλίου 2014, Παλέρμο, Τσίπρας ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ψευδοδίλημμα: «Αν θα πάμε πίσω ή αν θα πάμε μπροστά»
-11 Απριλίου 2014, Τσίπρας στο Παρίσι ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι αν θα εδραιωθεί η ιστορική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης ή αν θα αλλάξουμε πολιτική και συνολική πορεία. Αν θα πάμε πίσω ή μπροστά»
-4 Μαΐου 2014, ομιλία στην Κοζάνη: «Πάμε και στις τρεις κάλπες δυνατά, πάμε να ανατρέψουμε όσους τσάκισαν την αξιοπρέπειά μας»! Ηταν τότε που έλεγαν ότι «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν»
-23 Μαΐου 2014, προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης: «Πάμε με θάρρος, δύναμη, φρόνημα, αποφασιστικότητα στις κάλπες της ανατροπής και της νίκης. Η γνώμη μου είναι ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να επιτύχουμε ακόμα πιο πολλά, να πάμε ακόμα πιο μακριά…»
-Σεπτέμβριος 2014, ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου: «Αν υπάρξουν δυνάμεις που θα πουν πάμε να διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο, όχι να το υλοποιήσουμε, αναγκαστικά θα πάμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».
Δηλαδή όχι μόνο δεν θα υλοποιούσε, αλλά ούτε καν θα… διαπραγματευόταν! Αλλά μετά ήλθε η ανώμαλη προσγείωση:
-13 Οκτωβρίου 2016, Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση». Μάαααλιστα!
-10 Μαρτίου 2017. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, συνέντευξη Τύπου: «Προφανώς ήμασταν σε ένα τραπέζι, συζητάγαμε, άρα είχαμε και την δυνατότητα στο περιθώριο να κουβεντιάσουμε και για το ελληνικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη, ανησυχητικά ίσως αισιόδοξη. Εγώ κρατάω και μια, αν θέλετε, “πισινή” σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα γιατί έχω μια εμπειρία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών. Οι περισσότεροι προεξοφλούν αυτό που σας είπα, ότι δηλαδή τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση».

Και μετά… ξημέρωσε

-6 Ιανουαρίου 2018, Τσίπρας στην Κάλυμνο: «Μέρα ξημέρωσε, τώρα που ξημερώνει. Τώρα βλέπουμε πού πάμε. Ξέρουμε πώς θα πάμε. Eχουμε ανοίξει με πολλές θυσίες και πολύ κόπο το δρόμο για να πάμε. Και είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα πάμε»!
-19 Δεκεμβρίου 2018, Τσίπρας στη Βουλή (συζήτηση επί του Kρατικού Προϋπολογισμού)»: «Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε μπροστά μας τη δυνατότητα νέας εντολής από τον ελληνικό λαό, για να πάμε ακόμα πιο μπροστά την Ελλάδα και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της κοινωνίας, πάνω στις οποίες βασιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια»
-23 Οκτωβρίου 2019, Τσίπρας στο Ρέθυμνο: «Να πάμε ένα λιθαράκι προς τα μπρος την υπόθεση της χώρας και της προόδου της χώρας, να δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής και κοινωνικής δικαιοσύνης»
-23 Μαρτίου 2023, προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη: «Θα πάμε μαζί μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη. Σας καλώ να πάμε μαζί με αισιοδοξία! Πάμε, λοιπόν, όρθιοι!»
-9 Απριλίου 2023, Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή: «Το βλέπουμε, το νιώθουμε, το καταλαβαίνουμε. Πάμε καλά»!
-17 Μαΐου 2023, Ηράκλειο Κρήτης: «Πάμε, λοιπόν, την Κυριακή να γράψουμε Ιστορία. Δεν πάμε για νίκη! Πάμε για νίκη με διαφορά!»
-18 Μαΐου 2023, Τσίπρας στο Σύνταγμα: «Να πάμε τη χώρα μπροστά!»
-25 Μαΐου 2023, Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών: «Πάμε για να νικήσουμε»!
-20 Ιουνίου 2023, Ηράκλειο Κρήτης: «Ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά»!
-23 Ιουνίου 2023. Τσίπρας στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Πάμε, λοιπόν, μέχρι τη νίκη! Πάμε μπροστά και θα νικήσουμε»!

Από συναίτερος, απέναντι

Στο μεταξύ, είχαμε και τον συνεταίρο του, τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επίσης κάπου μας πήγαινε:
-15 Ιανουαρίου 2015: «Να πάμε ενωμένοι στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, να διαπραγματευτούμε και να διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού»
-16 Φεβρουαρίου 2015, στο Τwitter: «Εχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους»!
-6 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο «Ενικός» και το Ν. Χατζηνικολάου: «Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη»!
Μετά από όλες αυτές τις «κόκκινες γραμμές» και τις «ρήξεις» και τις «λαϊκές εντολές» και τα «πάμε» του γελοίου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, υπέγραψε κι αυτός τα πάντα και πήγε απέναντι στη συνείδησή του (κάτι που επίσης παρουσιάστηκε με ηρωικό τρόπο):
-11 Ιουλίου 2015, Βουλή: «Πάμε απέναντι στη συνείδησή μας, πάμε απέναντι στη λαϊκή εντολή που έχουμε για έναν μόνο λόγο: Γιατί έχουμε ευθύνη να μην αιματοκυλήσουμε την Ελλάδα. Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε»!!!
-7 Φεβρουαρίου 2016, «Real News», Λώρα Παππά: «Με τον Αλέξη Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι να φέρουμε πίσω το χαμόγελο στους Ελληνες»!
-10 Αυγούστου 2017, ΣΚΑΪ: «Θα πάμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους»!

Και τσουπ, ο Κασσελάκης!

-29 Αυγούστου 2023. Κασσελάκης, ανακοίνωση υποψηφιότητας: «Πάμε μαζί! Με σχέδιο! Το ελληνικό όνειρο δεν έχει χαθεί»!
-6 Οκτωβρίου 2023, αυτοδιοικητικές εκλογές: «Αλλάξαμε το παιχνίδι, πάμε τώρα να το κερδίσουμε»
-16 Οκτωβρίου 2023, αυτοδιοικητικές εκλογές: «Η πρώτη μεγάλη ρωγμή έγινε. Επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές. Πάμε δυνατά!»
-11 Νοεμβρίου 2023. Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή: «Πάμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για τον κοινό στόχο»
-21 Νοεμβρίου 2023, Θεσσαλονίκη: «Ο κόσμος έχει χαμόγελο και θα πάμε όλοι μαζί δυνατά μπροστά»!
-4 Δεκεμβρίου 2023. Συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ: «Πάμε για την απόλυτη ανατροπή»!
-9 Δεκεμβρίου 2023, Κεντρική Επιτροπή: «Πάμε να ξαναχτίσουμε την παράταξη της νίκης. Πάμε μπροστά!»
-16 Δεκεμβρίου 2023. Συνέντευξη στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού: «Πάμε μπροστά/Αισθάνομαι πάντα πολύ αισιόδοξος για το πού θα πάμε από δω και πέρα, γι’ αυτόν το λόγο πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές»
-25 Ιανουαρίου 2024. Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε βίντεο μπροστά στον πίνακα του Τσε, μιλά για τα think tanks: «Πάμε για ένα Haul;».
-24 Φεβρουαρίου 2024. 4ο Συνέδριο. Κασσελάκης: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Οπότε βρέθηκε η Γεροβασίλη και δήλωσε: «Πάμε όλοι μαζί»!
Μήπως να αρχίσουν όλοι μαζί να αναρωτιούνται σαν τον Αυλωνίτη;

Σοφία Βούλτεψη, 

υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, δημοσιογράφος