«Και στον Μαρξ άρεσε η καλοπέραση!»: Η μνημειώδης απάντηση ανήκει στον αριστερό Γερμανό πολιτικό Οσκαρ Λαφοντέν, όταν τα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν με φωτογραφίες τις πολυτελείς διακοπές του στη Μαγιόρκα, υπό τον τίτλο «Εδώ ο Οσκαρ ξεκουράζεται από τους αγώνες του για τους φτωχούς». Αλλά θα μπορούσε μια χαρά να ανήκει και στον Στέφανο Κασσελάκη

Ωστόσο, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της «Αριστεράς του χαβιαριού και της σαμπάνιας» στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που από τις διακοπές του στη Μύκονο δήλωσε, μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, ότι… κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, αυτός που κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη (για να θυμηθούμε και τη μνημειώδη ρήση του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επίσης άρεσαν τα κότερα, οι βίλες και τα πούρα), ο «κάθε βίλα και μια πισίνα», ο «καθαρά χέρια», ο «δεν θα σας προδώσω ποτέ», ο «είμαι ο Στέφανος και έχω κάτι να σας πω», κατέφυγε στην προσφιλή συριζαϊκή μέθοδο της επίθεσης στο μέσο ενημέρωσης («Πρώτο Θέμα») που έκανε την αποκάλυψη. 

Και επειδή η διόρθωση είναι συνήθως χειροτέρα του λάθους, ο κ. Κασσελάκης, ο μέγας κήνσωρ και κριτής, αφού κατατρόπωσε τη Δικαιοσύνη (και διά του διευθυντή του Καπνισάκη, που σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατέφυγε σε παιδαριώδη επιχειρήματα), μας είπε πως η παράνομη πισίνα με τις ξαπλώστρες στις Σπέτσες ήταν το αποτέλεσμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου, η οποία περιλάμβανε και τον… καλλωπισμό μιας παλαιάς δεξαμενής νερού! 

Είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Αν δηλαδή στην πολύπαθη βίλα των Σπετσών, που έχει περάσει από χίλια κύματα προκειμένου να μην εκπλειστηριαστεί, είχε βρεθεί ένα βοτσαλωτό ψηφιδωτό του 4ου π.Χ. αιώνα με παράσταση Σατύρων, σαν αυτό που αποκαλύφθηκε την ίδια μέρα στην Ερέτρια, τι θα έκανε ο κ. Κασσελάκης; Θα το μπάζωνε; – για να θυμηθούμε και τις «καταγγελίες» περί «μπαζώματος»! 

Οπότε πάλι καλά που το «Πρώτο Θέμα» βρήκε πισίνα και όχι ψηφιδωτό. Πολύ περισσότερο που το ψηφιδωτό της Ερέτριας βρέθηκε κατά τις εργασίες τοποθέτησης του νέου ενιαίου αγωγού ύδρευσης, στο πλαίσιο έργου του δήμου για αντικατάσταση του Δικτύου Υδρευσης στην περιοχή. 

Και πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι είναι το κόμμα της Οικολογίας, με την έλλειψη νερού να μαστίζει τον πλανήτη –ειδικά στις νότιες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα– και με όλες τις χώρες να λαμβάνουν μέτρα κατά της ξηρασίας περιορίζοντας τις άδειες για πισίνες ή ακόμη και καταργώντας τις. 

Για να μη μιλήσουμε για το σπίτι στο Κολωνάκι, για το οποίο ο κ. Κασσελάκης έλεγε πως αποκτήθηκε με χρήματα από τα δεδουλευμένα του και τελικά αποκαλύφθηκε πως αγοραστής του σπιτιού ήταν ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ, με διατραπεζικό έμβασμα το οποίο εστάλη από το εξωτερικό, βάσει των διαδικασιών που ακολουθούνται για την απόκτηση Golden Visa. Με την οποία η αντιπολίτευση διαφωνεί! 

Αυτή είναι η Αριστερά! 

Για να είμαστε δίκαιοι, «αυτή είναι η Αριστερά» από τον καιρό της Σοβιετικής Ενωσης. Ο λαός δούλευε στα κολχόζ και η νομενκλατούρα απολάμβανε τις ντάτσες της. Με τη διαφορά ότι τότε είχαν φροντίσει να πείσουν το λαό πως οι μεγάλοι τιμονιέρηδες κουράζονταν τόσο πολύ για να επιλύουν προβλήματα, που δικαιούνταν κι αυτοί λίγη ξεκούραση. Οι διάδοχοί τους συνέχισαν κανονικά – αλλά πλέον χωρίς να πείθουν κανέναν. 

Σε «μπροστινούς» έχει τις βίλες με τις πισίνες ανά τον κόσμο ο Μαδούρο, που τώρα επιδίδεται σε μια άγρια μετεκλογική καταστολή των διαδηλώσεων – χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει κουβέντα. 

Πολυτελή βίλα 250 τ.μ. σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων και με πισίνα, αξίας 540.000 ευρώ, απέκτησαν ο πρώην ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και η σύζυγός του Ιρένε Μοντέρο στο πανάκριβο προάστιο Γκαλαπαγκάρ. Και μετά έτρεχαν στη Δικαιοσύνη επειδή οι φτωχοί οργάνωναν διαδηλώσεις έξω από το σπίτι τους, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους. 

Σάλος είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2014 στη Μαλαισία, όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του τότε πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ να παίζει γκολφ στη Χαβάη με τον Ομπάμα, την ώρα που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Τον Μάιο του 2018 έχασε τις εκλογές και λίγο αργότερα συνελήφθη για κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές. 

Συγγνώμη είχε ζητήσει τον Απρίλιο του 2012 ο Χουάν Κάρλος, βασιλιάς τότε της Ισπανίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι εν μέσω κρίσης είχε πραγματοποιήσει ένα πανάκριβο ταξίδι, κόστους 45.000 ευρώ, για σαφάρι στην Μποτσουάνα. 

Σάλος είχε ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο του 2001, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Γερμανός τότε υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, σοσιαλδημοκράτης και μέλος της κυβέρνησης Σρέντερ, διέκοψε τις διακοπές του σε πολυτελές θέρετρο στη Μαγιόρκα προκειμένου να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συμμετείχε στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη μετάβαση των Γερμανών στρατιωτών στην ΠΓΔΜ, όπου είχε ξεσπάσει εμφύλιος. 

Αμέσως μετά, χρησιμοποίησε αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας για να επιστρέψει στη Μαγιόρκα, όπου παρέμεινε για μία νύχτα. Την άλλη μέρα, με το ίδιο πολεμικό αεροσκάφος πήγε στα Σκόπια και το ίδιο βράδυ επέστρεψε στη Μαγιόρκα και στην αγκαλιά της ερωμένης του, της κόμισσας Κριστίνα Πιλάτι. Εκεί, πλάι στην πισίνα, τους απαθανάτισαν αγκαλιασμένους οι παπαράτσι. 

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την ημέρα που στο γερμανικό Κοινοβούλιο διεξαγόταν η συζήτηση για τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Αναγκαία Συγκομιδή», μετά τον εμφύλιο στην ΠΓΔΜ. Τελικά, το 2002 ο Σάρπινγκ παραιτήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι ως υπουργός είχε λάβει 77 χιλιάδες ευρώ από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Xούντζγκερ, ως προκαταβολή για μια βιογραφία του και ως αποζημίωση για μια σειρά ομιλιών. Και πήγε για μόνιμες διακοπές στη Μαγιόρκα. 

Ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί και στη Βρετανία – ανακαίνιση κατοικίας των Μπλερ, του Μπόρις Τζόνσον, ταξίδια του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Εργατικών Ρόμπιν Κουκ με τη γραμματέα και ερωμένη του, κόστος κομμώσεων Σέρι Μπλερ και πολυτελείς διακοπές στα Μπαρμπέιντος. 

Ολα είχαν αποκαλυφθεί από τον Τύπο. Κάποιοι είχαν τότε ψελλίσει το επιχείρημα περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αλλά ο λόρδος Γκουέιχαμ, πρόεδρος τότε της βρετανικής Επιτροπής Παραπόνων για τον Τύπο, είχε πει: «Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Δικαίωμα του λαού, όμως, είναι να γνωρίζει αν ο υπουργός κουβαλούσε μαζί στα ταξίδια του την ερωμένη του, στέλνοντας το λογαριασμό στους φορολογουμένους». 

Οταν αποκαλύφθηκε πως ο Τζόνσον έβαζε στα έξοδα της Ντάουνινγκ Στριτ και τη μισθοδοσία της νταντάς του μωρού του, ο ίδιος ο χορηγός των Συντηρητικών είχε δηλώσει στον Τύπο: «Δεν με πειράζει να πληρώνω για φυλλάδια. Ωστόσο, αγανακτώ αν μου ζητείται να πληρώσω, προκειμένου, στην κυριολεξία, να καθαρίσει κάποιος τα οπίσθια του μωρού του πρωθυπουργού». 

Και στη Φινλανδία ξέσπασε θόρυβος, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι φορολογούμενοι πλήρωναν για τα μπρέκφαστ της τότε πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν με την οικογένειά της (300 ευρώ το μήνα) ενώ διέμενε στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου όλα ήταν καλυμμένα. Και αυτό αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, με την πρωθυπουργό να δηλώνει ότι τα ποσά χρεώνονταν εν αγνοία της. Ζήτησε συγγνώμη και επέστρεψε τα χρήματα. 

Να διαβάσει Θουκυδίδη 

Αντί, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης να διαμαρτύρεται και να επιτίθεται στον Τύπο, καλό θα ήταν να αφήσει τις βόλτες και τα ταξίδια και να καθίσει να διαβάσει και λίγο Θουκυδίδη. Κατά τον Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι απέρριψαν τον Αλκιβιάδη λόγω της «αυθάδους επίδειξης και της λαμπρότητας της ιδιωτικής του ζωής». Κι αυτό, διότι μια τέτοια συμπεριφορά γεννά υπόνοιες τυραννικών σχεδίων. Σε αντίθεση με τον Περικλή που ήταν «φιλόκαλος μετ’ ευτελείας». 

Υποστήριζε, δηλαδή, ο Θουκυδίδης ότι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα της «ηδυπαθούς λαμπρότητας» έχουν την τάση να αγκιστρώνονται στην εξουσία, προκειμένου να συνεχίζουν να ζουν πολυτελώς. 

Αν θυμάμαι καλά, πριν από τις εκλογές του 2014, στη ΔΕΘ, όπου και είχε ανακοινώσει το περίφημο «πρόγραμμα» της Θεσσαλονίκης, είχε μιλήσει για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, λέγοντας ότι «εάν έχετε στην πρώτη σας κατοικία δύο πισίνες και 18 δωμάτια μάλλον θα έχετε και τη δυνατότητα να πληρώσετε κάτι, έτσι δεν είναι;». Δεν είχε μιλήσει για δεξαμενές και είχε βάλει όριο τις δύο πισίνες. Οπότε και ο Στέφανος μια χαρά είναι! 

Τον Ιανουάριο του 2015, πριν από τις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας είπε στον ΑΝΤ1 και στη Μαρία Χούκλη: «Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει, όπως είπα πριν, υψηλό αφορολόγητο, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Αν κάποιοι έχουν σπίτια με πισίνες και τα κρύβουν, αν κάποιοι τα κρύβουν σε offshore εταιρείες, σε εταιρείες που κινούνται με ενδοομιλικές συναλλαγές… Εμείς εκπροσωπούμε τα συμφέροντα του 99% των φορολογουμένων, η Νέα Δημοκρατία το 1% που κρύβεται, που έχει υψηλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγει». 

Με τη διαφορά ότι πέντε χρόνια μετά, τον Μάιο του 2019, ο κ. Τσίπρας συνέχιζε να έχει τις ίδιες απορίες! Οπως είπε πάλι στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, «γι’ αυτό έχουν offshore, για να μην μπορούμε να τους βρούμε. Αλλά αυτά που μπορούμε να βρούμε και τα ακίνητά τους ας τα φορολογήσουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα offshore με πισίνες που, ως επί το πλείστον, τα έχουν άνθρωποι με πάρα πολλά λεφτά». 

Μια εμμονή με τις πισίνες (των άλλων) την έχουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ… Λογικό. Στα «Πολιτικά», ο Αριστοτέλης έγραψε πως «μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι περισσότεροι τύραννοι προήλθαν από τους δημαγωγούς, αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού, κατηγορώντας τους προνομιούχους»!