Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, του Στέφανου Κασσελάκη και των «προεδρικών» γενικότερα άφησε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Γιώργο Γρηγοριάδη. Κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υποστήριξε το ουδέτερο της στάσης του, αναφορικά με την εκλογή προέδρου, επειδή όταν οι «προεδρικοί» διακινούσαν σενάρια ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος δεν βγήκε να το απορρίψει δημοσίως. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει σχέση με την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά είναι ένα κεντροδεξιό λαϊκιστικό μόρφωμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή του Πάνου Σκουρλέτη ότι ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λαϊκιστική τάση, στην οποία μάλιστα αποδίδει το βάρος της ήττας των τελευταίων εκλογών. Όταν τους αποκαλούσαν λαϊκιστές, άπαντες οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Πάνου Σκουρλέτη, διαμαρτύρονταν εντόνως. Τώρα που έφυγαν απ' τη «στρούγκα» παραδέχονται τα προφανή για τα οποία μιλούσε όλος ο κόσμος: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν -και παραμένει- ένα λαϊκιστικό μόρφωμα.

Το «κεντροδεξιό» προφανώς είναι υπερβολή, για να δημιουργηθεί το αφήγημα της έλλειψης έκφρασης του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Η πραγματικότητα είναι μια: οι λαϊκιστές έχουν ως φερετζέ τα πολιτικά πρόσημα, καθώς το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια χαρά συγκυβέρνηση για 4,5 χρόνια, με το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα που λεγόταν ΑΝΕΛ. Η συγκολλητική τους ουσία, ήταν ξεκάθαρα ο λαϊκισμός, όχι κάποιο πολιτικό όραμα. Τουλάχιστον έχουμε μια (μερική) ομολογία, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της κυβέρνησης-Φρανκενστάιν του 2015-2019.

Η δήλωση Σκουρλέτη

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Στέλνει μηνύματα πάντως, τις τελευταίες ημέρες ο κύριος Τσίπρας».

Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα τα μεταφράσω, τα μηνύματα».

Γιώργος Παπαδάκης: «Είσαστε όμως αυτός που μπορεί να τα ερμηνεύσει».

Πάνος Σκουρλέτης: «Εγώ αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω και το είχα πει και πριν εκλεγεί και ο κύριος Κασσελάκης, ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας ο οποίος επέλεξε -και ορθώς- μια στάση ουδετερότητας ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου, θα έπρεπε με πιο αξιόπιστο τρόπο αυτή την επιλογή του, εάν -τότε που χρησιμοποιούσαν από τη μια πλευρά το όνομά του- έλεγε ότι "κοιτάχτε να δείτε, αφήστε με στην άκρη". Επέλεξε να μην το κάνει. Αυτός ήταν ο τρόπος ουδετερότητας που ο ίδιος διάλεξε. Από εκεί και έπειτα, το να παρεμβαίνει όπως - ξέρετε κάτι; Καθημερινά παρεμβαίνουν στελέχη, εμάς μας καλείτε, αλίμονο εάν δεν μιλήσει με τον τρόπο που νομίζει».  

Γιώργος Παπαδάκης: «Θα κάνετε κόμμα;

Πάνος Σκουρλέτης: «Η συγκρότηση ενός κόμματος, δεν είναι μια «ετσιθελική» υπόθεση. Ούτε κανένας από εμάς έχουμε καβαλήσει κανένα καλάμι και θεωρούμε ότι από τη μια ημέρα στην άλλη, πρέπει να συγκροτηθεί κάτι. Είναι βαθύτερες ανάγκες να εκφραστεί -αυτό που με ρωτήσατε- ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν έχει έκφραση πια. Με την μετατόπιση, την μετάλλαξη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη, υπάρχει ένα μεγάλο κενό».

Γιώργος Παπαδάκης: «Έτσι είναι;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Εγώ έτσι το πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα λαϊκιστικό κεντροδεξιό μόρφωμα».

Γιάννης Μακρυγιάννης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Ναι, μιλάω για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ»

Γιάννης Μακρυγιάννης: «Πότε πρόλαβε κύριε Σκουρλέτη, μέσα σε ένα μήνα να γίνει δεξιό λαϊκιστικό κόμμα;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Κοιτάχτε να δείτε, λαϊκιστική τάση -όπως πολύ καλά τα περιέγραψε και ο Γιώργος ο Σταθάκης- υπήρχε πάντοτε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και με συγκεκριμένες απόψεις που μας κάνανε ζημιά και μας οδήγησαν στην ήττα, των τελευταίων εκλογών».