Σε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα προς τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το άδειασμα που είχε κάνει προηγουμένως ο Στέφανος Κασσελάκης στον Αλέξη Τσίπρα, όπου κατέκρινε το «μαξιλαράκι των 37 δις» ως αντι-αριστερό και άκρως μνημονιακό μέτρο, αποδομώντας έτσι πλήρως την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας μας από το τελευταίο και αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρεσε καπέλο, επειδή είχε... επαναστατικές «αυταπάτες» και το οποίο όχι μόνο πανηγύριζαν τότε, αλλά και ολόκληρη την τετραετία του 2019-2023, αφού το περιφέραν ως δείγμα υπεύθυνης εφαρμοσμένης πολιτικής και χρηστής διαχείρισης της οικονομίας! Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, εάν έχει απομακρυνθεί ο κύριος Αποστολάκης από τον Στέφανο Κασσελάκη, εκείνος το επιβεβαίωσε περιφραστικά, ενώ δήλωσε ότι έχει και κάποιες ανησυχίες, αναφορικά με τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη, απ' όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εύλογα κανείς υποθέτει ότι πράγματι στηρίχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να εκκαθαρίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά ότι πλέον έχει αυτονομηθεί και όσοι τον στήριξαν έχουν ήδη πανικοβληθεί, με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις του τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει όχι απλά ανησυχία, αλλά πανικός, ενώ το δημόσιο άδειασμα του Ευάγγελου Αποστολάκη -ο οποίος υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας, χάρη τον Αλέξη Τσίπρα- απλώς επιβεβαιώνει την αυτονόμηση του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι στο οποίο δεν υπολόγιζαν να συμβεί. Οι επόμενες ημέρες θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Η δήλωση Αποστολάκη

Παναγιώτης Στάθης: «Να ρωτήσω κάτι; Αυτή η περιγραφή για τα 37 δις, η οποία είναι μια αναφορά που είχε κάνει ο κύριος Πολάκης προηγουμένως -πριν από δυο ημέρες- όταν έφευγε ο κύριος Τσακαλώτος, αυτά έλεγε ακριβώς. Έχει πει άλλα προηγουμένως ο κύριος Κασσελάκης. Αυτά δεν δημιουργούν μια αμφισημία στον κόσμο; Ένα μπέρδεμα στον κόσμο; Δεν είναι αντιφάσεις; Δημιουργούν μια αίσθηση στον κόσμο "πού πάει το καράβι ρε παιδιά;". Δηλαδή και πολιτικά πού πάει το καράβι και στρατηγικά, με ποιους είμαστε και ποιους αφήνουμε. Το νιώθετε εσείς αυτό;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Υπάρχει μια διαφορά απόψεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το πακέτο των 37 δις, ότι ήταν πολύ μεγάλο και θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα μικρότερο ποσό, το οποίο έπρεπε να γίνει λόγω μνημονιακής υποχρέωσης».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Δεν μπορείς να λες όμως στον Economist "καλά κάναμε" και μετά στο κόμμα να λες "αριστεροί είσαστε εσείς, που βάλατε 37 δις;" Δεν γίνεται αυτό κύριε Αποστολάκη. Πρέπει να πάρετε θέση εσείς. Εσείς που είστε συγκροτημένος και παλιός που είναι αλλιώς. Πρέπει κάπως να μαζευτεί αυτή η υπόθεση».

Παναγιώτης Στάθης: «Εκλαμβάνεται και ως μομφή στον Τσίπρα».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ε, βέβαια. (σ.σ μετά από μεγάλη παύση του Ευάγγελου Αποστολάκη) Να, τον φέραμε σε δύσκολη θέση, δεν λέει τίποτα».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ε, τι να σας πω; Το βλέπετε πώς έχει εξελιχθεί. Θεωρώ ότι ο κύριος Κασσελάκης προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε τέτοια θέση για να δείξει ποιες είναι οι γραμμές οι οποίες θα ακολουθήσει, ποια είναι η φιλοσοφία του με την οποία θα λειτουργήσει, δηλαδή, πήρε μια ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη φορολογία». 

Παναγιώτης Στάθης: «Βλέπετε μια απειρία; Γιατί είπατε ότι "οι παλαιότεροι που είναι πιο έμπειροι στον χώρο, θα έπρεπε να του δείξουν το δρόμο". Λέτε ότι έχει και μια απειρία στο χειρισμό ο κύριος Κασσελάκης;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Δεν μπορούμε να την πούμε απειρία. Το γνωστικό του πεδίο και ο χώρος στον οποίο είχε δραστηριοποιηθεί μέχρι τώρα, είναι όχι τόσο πολύ η πολιτική, είναι ο επιχειρηματικός κόσμος. Από εκεί και μετά η πολιτική και τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι τα οποία τα, τα, τα - »

Παναγιώτης Στάθης: «Του είναι ξένα». 

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Δεν του είναι ξένα, τα μαθαίνει».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Κύριε Αποστολάκη, εσείς στην αρχή της εκλογής, ήσασταν πολύ κοντά στον κύριο Κασσελάκη. Και πριν την εκλογή ήσασταν πάρα πολύ κοντά. Κάνω λάθος αν βλέπω ότι έχετε αποστασιοποιηθεί λίγο;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Κοιτάξτε, όταν οι εξελίξεις είναι έτσι όπως είναι και δεν ξέρεις ποιο είναι το - η πιο σωστή ενέργεια και ο πιο σωστός τρόπος να κάνεις μια παρέμβαση -κάποια πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους- δεν μπορείς να μπαίνεις στη μέση, δεν μπορείς να είσαι συνέχεια μπροστά».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Άρα έχετε διαφορετική άποψη σε κάποια πράγματα».

Παναγιώτης Στάθης: «Α, μπράβο».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Έχω κάποιες ανησυχίες. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν (διαφορετικά)».

Παναγιώτης Στάθης: «Ποια είναι αυτά; Έχει σημασία να τα λέτε εσείς αυτά. Για αυτό επιμένουμε».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εγώ από την αρχή, εκτός από την πρώτη μου δήλωση μετά την εκλογή του κυρίου Κασσελάκη, είχα πει ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση να παραμείνει ενωμένο το κόμμα, ότι κανείς δεν περισσεύει, ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Μέσα σε αυτή την κατεύθυνση, εξελίχθηκε όλο αυτό που είδαμε. Και οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις και οι διάφορες - »

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Τελείως αντίθετο από αυτό που εισηγηθήκατε».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ναι, αλλά αυτό δεν ξέρω αν ήταν θέμα του πώς το χειρίστηκε κάπως, ή ήταν μια τάση που θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς στον αέρα».