Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, που καθώς όλα δείχνουν οδεύει σε διάλυση, ο Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε ότι όταν ένα κόμμα έχει ηγετικές ομάδες που δεν έχουν αρχές, πρέπει να διαλύεται, καθώς πρόκειται για έναν κοινωνικό πολιτικό οργανισμό, ο οποίος έχει παρακμάσει και πρέπει να κλείσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτά που είπε για τους «ιδιοκτήτες» της χώρας, αποδίδοντας τον προσδιορισμό σε καναλάρχες, εφοπλιστές και ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι όταν ο Στέφανος Τζουμάκας εκλέγονταν στην Βουλή, εάν τον έστελναν στην πραγματικότητα τα «αφεντικά» της χώρας, ο Στέφανος Τζουμάκας υπερασπιζόμενος την... πολιτική του τιμιότητα, έβγαλε στη φόρα κάποια μικρά ψήγματα ρεμούλας του παλαιού ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, την μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την είχαν αγορασμένη, ενώ μνημόνευσε δυο περιπτώσεις που ήταν υπουργός σε δυο διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα, όταν ήταν στο υπουργείο Μεταφορών ο Στέφανος Τζουμάκας υποστήριξε ότι έφαγε ξύλο από μεσάζοντες προϊόντων της (κομμουνιστικής) Ανατολικής Γερμανίας, προφανώς υπονοώντας ότι χάλασε κάποιο ντιλ προμηθειών, ενώ όταν ήταν στο υπουργείο Παιδείας, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον απέλυσε διά του ραδιοφώνου, επειδή είχε καταγγείλει μια συμμορία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έκλεβε της κάλπες της ΓΣΕΕ.

Είναι σαφώς χρήσιμο να λέγονται αυτά ακόμη και σήμερα, διότι ο κόσμος κάτω των 40 ετών δεν έχει μνήμες από τις ΠΑΣΟΚικές αθλιότητες του '80 και του '90, έχουν μείνει όλοι σε μια ρομαντικοποιημένη εικόνα που συνοψίζεται στην φράση «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια», δήθεν ότι υπήρξαν πολιτικά ικανοί να φέρουν την ευμάρεια στην χώρα. Η αλήθεια είναι το εντελώς αντίθετο: η εκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και με τις επιλογές που έκανε να υπερχρεώσει την χώρα για να πλουτίσουν οι «ημέτεροι», ήταν και ο λόγος που η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Διότι το ΠΑΣΟΚ ήταν (και είναι) ένας ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτες, ο οποίος ήταν απλώς τεχνικά καταρτισμένος και ικανότερος στην ρεμούλα, τίποτα παραπάνω. Δεν καταβαραθρώθηκε τυχαία την περασμένη δεκαετία. Και αυτό είναι χρέος όλων μας να το θυμόμαστε.

 

Η δήλωση Τζουμάκα

Δημήτρης Οικονόμου: «Εδώ τώρα τι κάνουμε κύριε Τζουμάκα μου; Εδώ διαλύεται ένα κόμμα

Στέφανος Τζουμάκας: «Απέναντι, δεν χάλασε ο κόσμος, σιγά. Και άλλα κόμματα διαλύθηκαν».

Δημήτρης Οικονόμου: «Πώς δεν χάλασε ο κόσμος; Αξιωματική αντιπολίτευση είναι».

Στέφανος Τζουμάκας: «Ακούστε κάτι: ναι, τον στήριξα αλλά, όμως πάνω σε αρχές. Όταν έχει ηγετικές ομάδες που δεν έχουν αρχές, πρέπει να διαλύεται».

Δημήτρης Οικονόμου: «Δηλαδή;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Να κλείσει».

Άκης Παυλόπουλος: «Να κλείσει;»

Δημήτρης Οικονόμου: «Να κλείσει το μαγαζί δηλαδή;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Φυσικά. Όχι, δεν είναι θέμα μαγαζιού. Είναι ένας κοινωνικός πολιτικός οργανισμός, ο οποίος έχει παρακμάσει. Και δεν έχει ηγεσία να οδηγήσει τη χώρα και ήταν λάθος ο Αλέξης Τσίπρας που αποχώρησε και τον καλώ να επανεξετάσει τη θέση του γιατί προκάλεσε κρίση».

Δημήτρης Οικονόμου: «Να γυρίσει πίσω δηλαδή; Τον είδαμε χθες με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη».

Στέφανος Τζουμάκας: «Δεν το ξέρω. Αλλά ακούστε να δείτε, θα σας πω τη γνώμη μου εν τάχει. Ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας (σ.σ. το "κονκλάβιο" των "ιδιοκτητών" της χώρας), εδώ έχουμε τους "ιδιοκτήτες" της χώρας, που συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο».

Δημήτρης Οικονόμου: «Ποιος; Ο Στέφανος Κασσελάκης;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Όχι, οι "ιδιοκτήτες" της χώρας ρε. Ο Κασσελάκης είναι η τελευταία τρύπα της φλογέρας, να πούμε».

Άκης Παυλόπουλος: «Και;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Και κουβεντιάσανε μετά τη δολοφονία που έγινε στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ποιοι είναι οι "ιδιοκτήτες"; Οι καναλάρχες, αυτοί που ξεπλένουν κόκα και ηρωίνη, αυτοί που έχουν τις ομάδες και ελέγχουν το "πόπολο" και τους οπαδούς».

Άκης Παυλόπουλος: «Αυτά τώρα είναι εύκολες κουβέντες».

Στέφανος Τζουμάκας: «Όχι, θα το λέω, γιατί ξέρω ποιος έχει την εξουσία στη χώρα. Τελεία. Γιατί έχω πάει τρεις φορές στρατοδικείο και δυο φορές φυλακή. Και δεν είναι προσωπικό ζήτημα, πρέπει την εξουσία στη χώρα να την έχει η πολιτική ηγεσία».

Άκης Παυλόπουλος: «Εσάς όταν σας έστελναν στη Βουλή, τα αφεντικά της χώρας σας έστελναν;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Ο ελληνικός λαός με έστελνε. Και τα αφεντικά πέταγαν έξω όποιον δεν ήταν μαζί τους. Όποιον δεν αγόραζαν. Τα αφεντικά όταν ήμουν στη Βουλή, είχαν αγορασμένη τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Δημήτρης Οικονόμου: «Και γιατί καθόσασταν εκεί;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Πώς; Τότε τα είπα και έφυγα».

Δημήτρης Οικονόμου: «Ήσασταν πολλά χρόνια. Υπουργός πολλά χρόνια, στέλεχος κεντρικό πολλά χρόνια, δεν ήσασταν;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Αφήστε τα αυτά. Αφήστε αυτές τις δεξιές παπαριές (sic). Δεν ήμουν απ' αυτούς, ήμουν απέναντι και έφυγα».

Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν ήσασταν στην εξουσία;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Στην εξουσία ποτέ, στην πολιτική ήμουνα».

Δημήτρης Οικονόμου: «Όταν είσαι υπουργός, είσαι εξουσία».

Στέφανος Τζουμάκας: «Όχι, κάνεις μεγάλο λάθος. Διαχειρίζεσαι υποθέσεις που σου δίνει ο πρωθυπουργός. Μια φορά καλέστε με να σας πω, πώς έφυγα από το υπουργείο Μεταφορών. Με ξύλο. Στη συνεδρίαση. Κυβερνητική. Και τα ονόματα όλων».

Άκης Παυλόπουλος: «Παίξατε ξύλο;»

Στέφανος Τζουμάκας: «Ορμήσαν επάνω μου, γιατί δεν υποστήριζα τα συμφέροντα - προϊόντα της Ανατολικής Γερμανίας. Δεύτερον, ότι με απέλυσε ο Παπανδρέου από το ραδιόφωνο 07:30 το πρωί, σαν αναπληρωτή υπουργό παιδείας, γιατί κατήγγειλα μια συμμορία στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έκλεβε τις κάλπες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ».