Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση για τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε, παρά τις προειδοποιήσεις και του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν την υπογραφή της. Διότι όσα γίνονται σήμερα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι αποτέλεσμα μιας ετεροβαρούς συμφωνίας που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε με τη στήριξη μιας πλειοψηφίας-«κουρελού», όπως είχε τότε ονομαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει. Είχε τονίσει ακόμη και από το βήμα της Βουλής ότι αν η συμφωνία υπογραφεί θα είναι μια διεθνής συνθήκη, την οποία μια χώρα, όπως η Ελλάδα που ομνύει στο Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί να ακυρώσει. Είχε επίσης επισημάνει ότι είναι ετεροβαρής και ότι περιέχει τρύπες που λειτουργούν προς όφελος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως το περίφημο άρθρο 7 και η παράγραφος 3 αυτού. Το άρθρο που επικαλούνται η νέα πρόεδρος και ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας.

Δεν εισακούστηκε. Και όχι μόνο αυτό. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί διότι δεν προχώρησε στην έγκριση των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων. Αυτών που θα άνοιγαν στη Βόρεια Μακεδονία την πόρτα για να μπει στην ΕΕ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κράτησε ένα διαπραγματευτικό χαρτί και ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ Τετάρτης να ασκήσει… βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον κατηγορούν την ώρα που με τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξαν την πόρτα να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Να μπορεί ο πρωθυπουργός της, ο Χριστιάν Μίτσκοσκι, να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, να συμμετέχει ως μέλος στη Συμμαχία και να κάνει δηλώσεις όπως αυτή που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μαθήματα διπλωματίας, έχοντας υπογράψει μια συμφωνία που επιτρέπει στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί με οποιαδήποτε ευκαιρία τον όρο «Μακεδονία», «Μακεδονικό Εθνος», «Μακεδονικό πολιτισμό και Ιστορία».

Δείτε απλά τι λέει το άρθρο 7 παράγραφος 3 της Συμφωνίας:

«Οταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: Βόρεια Μακεδονία) με αυτούς τους όρους (σ.σ.: "Μακεδονία" και "Μακεδόνας"), νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Aρθρο 7(2)».

Δηλαδή μια τρύπα στο νερό. Και όχι μόνο αυτό. Oπως έχει αναφέρει ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ, Aγγελος Συρίγος, «βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρεί ακύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, διότι οι λόγοι ακυρώσεως αναφέρονται περιοριστικά και, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση αυτή». Προσθέτει επίσης πως «τυχόν καταγγελία της Συμφωνίας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την αναγνώριση της "μακεδονικής γλώσσας" αλλά και της "μακεδονικής" ιθαγένειας στους πολίτες του γειτονικού κράτους».

Επίσης, ότι «τα δύο κράτη θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως και από το άρθρο 7 της Συμφωνίας. Μοναδική δυνατότητα είναι να εντοπίσει η Ελλάδα ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών και βάσει αυτής να ζητήσει τη λήξη της».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εξόφθαλμες οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον κ. Mickoski – Να αφυπνισθεί η κυβέρνηση από τον διπλωματικό της λήθαργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της».

Επίσης, πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της και σε αυτή τη ζημία στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία, προκειμένου να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες. Υπενθυμίζουμε ότι για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε επιμελώς να θωρακίσει τη Συμφωνία, πιέζοντας τη γείτονα για πιστή εφαρμογή της, ενώ δεν φρόντισε να αναπτύξει τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και το ρόλο της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κυρώνοντας τα μνημόνια και υπογράφοντας καινούργια, με τις επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα να είναι πλέον εμφανείς».

Και καταλήγει: «Καλούμε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να συμφιλιωθεί επιτέλους με το Διεθνές Δίκαιο και την πραγματικότητα και να κατανοήσει ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, στις οποίες προβαίνει, παραβιάζουν εξόφθαλμα το Διεθνές Δίκαιο και επιφέρουν προβλεπόμενες επιπτώσεις οι οποίες αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να κινητοποιηθεί επιτέλους και να ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία».

Με σημαία τη συμφωνία του Τσίπρα –που ο διάδοχός του όχι απλά υιοθετεί, αλλά προχωρά και βήματα παραπάνω–, κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση δίνοντας… άλλοθι στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Διότι αυτό κάνει όταν κατηγορεί την ελληνική πλευρά για τη μη έγκριση των πρωτοκόλλων.

ΥΓ.: Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας γνωρίζει ότι από τη στιγμή που μπήκε στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να φύγει παρά μόνο αν το θέλει η ίδια. Και αυτό τα λέει όλα για τη στάση της.