Με τον Φρέντι Μπελέρη να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής και να λάβει μέρος στις ψηφοφορίες που θα πραγματοποιηθούν για την κάλυψη των ηγετικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει το θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία μέσω της ένταξής του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν συγκεκριμένη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έλαβε τη σχετική απόφαση… εν ψυχρώ, μετρώντας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας ενέργειας και αφού διαπίστωσε ότι στην Αλβανία η παραβίαση των δικαιωμάτων ενός εκλεγμένου αιρετού ήταν εξόφθαλμη, σε σημείο που να έχει οδηγηθεί στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν υπόδικο ή κατάδικο έναν οποιονδήποτε πολίτη.
Το γεγονός ότι ακολούθησε η καθαίρεση του Φρέντι Μπελέρη από το δημαρχιακό αξίωμα στις αρχές του μήνα –παρότι δεν τον άφησαν ποτέ να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του– και η προκήρυξη εκλογών για τις 4 Αυγούστου –πριν καν εκπνεύσει το χρονικό όριο των 30 ημερών εντός του οποίου δικαιούται να καταθέσει έφεση– είναι απλά οι λεπτομέρειες που δείχνουν ότι στην Αλβανία ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα κινείται με βάση του δικό του… Δίκαιο. Ενα… Δίκαιο που απέχει της λογικής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και είναι αυτό ακριβώς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, θέτοντας, παράλληλα, προ των ευθυνών τους τους θιασώτες μιας άνευ όρων και προϋποθέσεων ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Διότι κακά τα ψέματα, σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αδιαφορώντας για το κατά πόσον αυτές τηρούν έστω τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Ενωσης.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που κυβερνήσεις όπως αυτή του Εντι Ράμα, αλλά και αυτή του Χριστιάν Μίτσκοσκι, εμφανίζονται να προκαλούν γειτονικές χώρες, παρότι γνωρίζουν πως αποτελούν το απαραίτητο σκαλί προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία τους. Πρόκειται δηλαδή για μια προκλητική στάση που αφενός στηρίζεται στη στήριξη που διαθέτουν, αφετέρου σε μια υποβόσκουσα απειλή αναφορικά με τις σχέσεις που δύναται να αναπτύξουν με τη Ρωσία, αν και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ λειτουργεί αποτρεπτικά.
Ο Φρέντι Μπελέρης θα επιστρέψει στη φυλακή μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του επιβλήθηκε, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία. Χωρίς μάρτυρες κατηγορίες, αφού όσα είχαν ειπωθεί αναφορικά με τη δήθεν εξαγορά ψήφων έχει καταρριφθεί. Παρότι υπάρχει ο κίνδυνος να σκαρφιστεί κάτι ακόμη ο Εντι Ράμα, η ουσία είναι πως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο των συζητήσεων στην πορεία για την ένταξή της στην ΕΕ.
Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη ανέδειξε όμως και την κατάσταση στην Ελλάδα. Ναι, δυστυχώς ανέδειξε ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός, η μικροκομματική τακτική υπερισχύουν. Η αντιπολίτευση στη χώρα μας είδε το θέμα με τα… δικά της μάτια. Ορισμένοι έσπευσαν να… καταδικάσουν τον Φρέντι Μπελέρη, θυμήθηκαν παλαιότερες υποθέσεις τις οποίες έσπευσαν να διανθίσουν με αφηγήματα και θεωρίες συνωμοσίας.
Γιατί; Μα διότι εκτιμήθηκε πως η παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θα λειτουργούσε συσπειρωτικά στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ξεχάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά το τεκμήριο της αθωότητας, που όταν αφορά άλλους τότε δεν υφίσταται, ειδικά για εκπροσώπους κομμάτων όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφτασαν στο σημείο να μιλούν για «χρυσαυγιτισμό», αν και ως κόμμα διά του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα είχαν συναντηθεί με αντιπροσωπεία της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 για να εκφράσουν τη στήριξή τους. Μάλιστα ο προκάτοχος του Στέφανου Κασσελάκη είχε τονίσει ότι η σύλληψή του βάζει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση να καθαιρεθεί από το δημαρχιακό αξίωμα ο Φρέντι Μπελέρης οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμη παρέμβαση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5 Ιουλίου, με αφορμή την απόφαση καθαίρεσης, κάλεσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την ΙΧ εξωτερική της πολιτική και να αναδείξει πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και να προστατεύσει επιτέλους αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το Διεθνές όσο και από το Κοινοτικό Δίκαιο – ειδικά εν όψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».
Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, με τα γνωστά της επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, να καταστήσει την υπόθεση Μπελέρη ευρωπαϊκό ζήτημα, ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου».
Και αυτό την ώρα που ο Φρέντι Μπελέρης ετοιμάζεται να ορκιστεί ευρωβουλευτής, να βρεθεί δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ποινής του στην… πηγή των αποφάσεων. Εκεί που οι συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου οδηγούν σε… αποφάσεις.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»