«Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του Μπαμπινιώτη». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την «αδιανότητη σεξιστική επίθεση» –όπως τη χαρακτήρισε– επίθεση του Παύλου Πολάκη στη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, περικλείει την ουσία της υπόθεσης και κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και εξηγούμαστε: Ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε μια επίθεση στη Μαρία Συρεγγέλα, που αν είχε γίνει από οποιονδήποτε άλλο –κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ– θα είχε μετατραπεί σε σημαία… επανάστασης. Τόνοι μελάνης θα είχαν χυθεί ήδη. Τα πληκτρολόγια του Διαδικτύου θα είχαν πάρει… φωτιά, με τα τρολ να δίνουν τα ρέστα τους.

«Βουλώστε το», «σιωπή», «τώρα μιλάω εγώ» και το κορυφαίο «άντε να κάνεις καμιά δουλειά», πέρασαν απαρατήρητα. Οι δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίσθηκαν. Το ίδιο και τα στελέχη, με ορισμένες εξαιρέσεις που βγήκαν την Τετάρτη στα μέσα ενημέρωσης για να καταδικάσουν, υποτίθεται, ανάλογες συμπεριφορές, να επικρίνουν τον Παύλο Πολάκη για τη συμπεριφορά του, βάζοντας όμως και τα ανάλογα «αλλά». Αυτά που χρησιμοποίησε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος για άγνωστο λόγο επικοινώνησε με τη γραμματέα της ΝΔ για να ζητήσει «συγγνώμη». Μισή βέβαια, αλλά ουδείς κατάλαβε γιατί τη ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος και όχι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος και τον άδειασε μεγαλοπρεπώς γράφοντας στο facebook ότι δεν πρόκειται να πάρει λέξη πίσω.

Οπότε τι νόημα είχε έστω και αυτή η μισή συγγνώμη; Τι νόημα έχει να τη ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος, βουλευτής του οποίου είναι ο Παύλος Πολάκης, όταν ο ίδιος δεν τη ζητά; Τη ζήτησε εκ μέρους του κόμματος; Για ποιον λόγο; Σε αυτές τις περιπτώσεις η όποια συγγνώμη είναι επί του… πεδίου. Δηλαδή αποτυπώνεται με την απομάκρυνση του όποιου στελέχους.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ένα «οποιοδήποτε» στέλεχος. Είναι ο Παύλος Πολάκης που έχει ένα είδος ακαταδίωκτου. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να στοχοποιεί όποιον θέλει –και εντός του ΣΥΡΙΖΑ– και να μην αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ποινή. Δεν μάθαμε για παράδειγμα αν ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν ζητήσει συγγνώμη, πήρε τηλέφωνο τον συνεργάτη του. Αν τον επέπληξε, αν του ζήτησε να πάρει πίσω όσα είπε. Το τελευταίο θα είχε ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ήταν σαφής στις αναρτήσεις του.

Η ουσία της υπόθεσης είναι συνολικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Των στελεχών του, που φτάνουν μέχρι την Ευρώπη στις προσπάθειες να εκθέσουν τη χώρα για διάφορα ζητήματα, αδυνατούν όμως να τοποθετηθούν σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη και τη συμπεριφορά του. Η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με τις πηγές του κόμματος, έληξε πριν αρχίσει, αφού δεν τέθηκε καν θέμα διαγραφής του. Το μόνο που μάθαμε από πληροφορίες είναι ότι 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας –που πρόσκεινται στο περιβάλλον Τσίπρα– ζήτησαν να υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της στάσης και της συμπεριφοράς Πολάκη. Ούτε αυτό δεν έγινε όμως. Καμία καταδίκη, έστω φραστική. Καμία επίπληξη. Ουδεμία αναφορά.

Η ανακοίνωση μάλιστα που εξεδόθη αργά το βράδυ, αποτελεί σαφές δείγμα υποκριτικής στάσης. Αφενός δεν καταδικάζει τον Παύλο Πολάκη. Δεν τον αναφέρει κανείς. Το όνομά του δεν υπάρχει πουθενά. Αφετέρου, επιχειρεί συμψηφισμούς που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς προκύπτουν. Τι σχέση έχει δηλαδή αυτό που συνέβη και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβερνώσα παράταξη να θέτει θέμα διαγραφής και τον ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζει… αδιάφορα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει κάθε προσβλητική συμπεριφορά. Τα στελέχη του έχουν αποδείξει επί μακρόν ότι ξέρουν να σέβονται τους πολιτικούς τους αντιπάλους και επιθυμούν να συμβάλουν στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Αυτό υπογράμμισε και το σημερινό τηλεφώνημα του Στ. Κασσελάκη στη γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας». Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησαν να κλείσουν το θέμα. Να πείσουν ότι επικρίνουν τον Παύλο Πολάκη, αλλά ουδείς μπορεί να διαπιστώσει κάτι τέτοιο από αυτή την αναφορά. Ουδείς.

Ούτε και από τις υποτιθέμενες καταδίκες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποφεύγουν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Και επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε μόνο μια φορά μπροστά στο ενδεχόμενο διαγραφής. Ή μάλλον μπροστά στο ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό όμως ξεχάστηκε γρήγορα. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει.

Αρκετοί εκτιμούν ότι συνδέεται με τη δυναμική που έχει σε ένα συγκεκριμένο κοινό του κόμματος, όπως φάνηκε και από τα όσα έσπευσαν να υποστηρίξουν τα τρολ του Διαδικτύου, που έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στη Μαρία Συρεγγέλα και να την εμφανίσουν ως υπεύθυνη για την επίθεση που δέχθηκε. Να πείσουν δηλαδή πως… προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη, θυμίζοντας περιπτώσεις που το θύμα εμφανίζεται ως αιτία της αντίδρασης του θύτη. Η ουσία του θέματος είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Ο πολακισμός, που δείχνει να αφορά συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ…