Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη προβολή της παλιάς καλής ελληνικής ταινία με τίτλο «Στουρνάρα 288», όμως ο «βουλευτής Καλοχαιρέτας» φαίνεται να ξαναζεί, αυτή τη φορά στην Κουμουνδούρου (πλατεία Ελευθερίας 1), όπου και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου σχεδόν αναφώνησε –μέσω ανάρτησής του– τη λέξη που έμεινε να χαρακτηρίζει τους πολιτικούς του προηγούμενου αιώνα: «Ετελείωσε»…

Ο λόγος για την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, θέλοντας να δείξει ότι η «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τους πολίτες στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου παράγει αποτέλεσμα προς όφελος αυτών που τον συναντούν, ήταν η αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμού για μια κατοικία.

Θυμίζοντας, επίσης, το παλαιό και κλασικό «κατόπιν ενεργειών μου» που έβαζαν στις ανακοινώσεις τους τοπικοί βουλευτές, όταν ένα θέμα που αφορούσε τους ψηφοφόρους της περιοχής τους λυνόταν –ανεξάρτητα αν οφειλόταν στους ίδιους ή όχι–, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε τα εξής:

«Την περασμένη Πέμπτη ανοίξαμε τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Δεκάδες πολίτες ήρθαν να μοιραστούν μαζί μου τις ιδέες τους, αλλά και τα προβλήματά τους. Μια γυναίκα μού ανέφερε ότι το σπίτι της –πρώτη κατοικία– θα έβγαινε σε πλειστηριασμό, με ημερομηνία εκτέλεσης, σήμερα 17/07. Με τις κατάλληλες ενέργειες του γραφείου μου καταφέραμε χθες να αναστείλουμε προσωρινά τον πλειστηριασμό, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην ιδιοκτήτρια για μια οριστική ρύθμιση του χρέους της. Η πολιτική δεν είναι απλώς επικοινωνία και εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι η λύση στα προβλήματα των πολιτών. Σας το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Θα είμαι δίπλα σας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε». Ταυτόχρονα, ανήρτησε και την απόφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας με το όνομα της δικαστού και την υπογραφή της.

Ξεπερνώντας το γλαφυρό κομμάτι της υπόθεσης και με σεβασμό στον πολίτη που θέλησε βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Για παράδειγμα, ποιες ήταν οι ενέργειες του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη; Με ποιους επικοινώνησαν οι συνεργάτες του; Παρείχαν νομική στήριξη στη γυναίκα που του ανέφερε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε;

Διότι η ανάρτησή του και η ανάρτηση της απόφασης της δικαστού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως παρέμβαση. Αλλο να γράφεις για «κατάλληλες ενέργειες» και άλλο να στήριξες νομικά μια υπόθεση ώστε να πάρει έστω αναβολή προκειμένου να κατατεθούν περαιτέρω στοιχεία. Κυρίως, δε, άλλο αν συνέπεσε η συζήτηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με την απόφαση της δικαστού, η οποία πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, ακολουθώντας το νομικό πλαίσιο που ισχύει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με την ανάρτησή του, ανοίγει «φάμπρικα» με γνώμονα την αυτοπροβολή του. Και επιχειρεί να προκαταλάβει το σκεπτικό της δικαστού, που σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που αναστέλλει έναν πλειστηριασμό για βάσιμους λόγους. Διότι η δικαστής έκρινε με βάση το νόμο και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν για να στηρίξει την απόφασή της, όπως συμβαίνει σε ανάλογες υποθέσεις.

Οπως και να έχει, και μόνο η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πολλά. Και αυτό που καταλήγει αναφέροντας ότι «θα είμαι δίπλα σας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε», χρειάζεται επεξήγηση. Θα παρεμβαίνει σε κάθε πλειστηριασμό για τον οποίο θα ενημερώνεται; Και αν δεν υπάρχουν ανάλογες με την παραπάνω εξελίξεις θα είναι υπόλογος ο/η δικαστής;

Κατανοητό να θέλει να δείξει ότι η απόφασή του να δέχεται κόσμο έχει αποτέλεσμα. Μόνο που απαιτείται προσοχή. Μεγάλη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν πάντως το μόνο θέμα που αυτές τις ημέρες απασχόλησε την επικαιρότητα αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή του να «μαζέψει» όλα όσα έχει πει για το «μαύρο χρήμα» και τα «μαύρα ταμεία», προκάλεσε συζητήσεις και εντός του κόμματος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανέφεραν πως έλαβε το μήνυμα κύκλων του Αλέξη Τσίπρα ότι αν συνεχιστεί η συζήτηση, τότε θα αναγκαστεί να απαντήσει. Οπως δεν είναι λίγοι και αυτοί που σημειώνουν πως επέλεξε αυτή την… κυβίστηση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο, δεδομένου ότι τα όσα έχει πει έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα εσωστρέφειας και αντιδράσεων.

Οπως αναφέρει και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε την Τρίτη: «Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις “δούναι και λαβείν” με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019».

Eχει λήξει το θέμα; Οι γνωρίζοντες λένε όχι. Θα δείξει βέβαια στον δρόμο προς το Συνέδριο του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα συζήτησης, ειδικά σε ό,τι αφορά και τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα και είναι λογικό…