Τον κίνδυνο –και μάλιστα άμεσο– για την επιστροφή του κλίματος καταστροφών και γενικευμένων ταραχών στο κέντρο της Αθήνας από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο διαβλέπουν ορισμένα στελέχη της ΕΛΑΣ, έχοντας σχετικές πληροφορίες και εκτιμήσεις αναλυτών δεδομένων. Ηδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε όλες τις «μάχιμες» υπηρεσίες της Αστυνομίας ισχύει ένα είδος άτυπου συναγερμού, έπειτα από συγκεκριμένα περιστατικά. 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει σε ορισμένες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για «σταδιακή ανασυγκρότηση του αντιεξουσιαστικού χώρου». Αυτό παρατηρήθηκε, κυρίως, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των γεγονότων στη Γαλλία, καθώς διάφοροι μηχανισμοί του συγκεκριμένου χώρου στην Αθήνα, αναζητούσαν τρόπο να εισαγάγουν στην Ελλάδα το κλίμα καταστροφών και χάους λόγω της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ. Μέχρι στιγμής δεν κατορθώθηκε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε πλήθος σχετικών παραινέσεων μέσω social media. 

Επειτα από αρκετές ημέρες και ενώ η κατάσταση στη Γαλλία εκτονώθηκε πλήρως, ο Ρουβίκωνας έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία όπου έριξε και τρικάκια. Η συγκέντρωση έγινε προχθές Κυριακή και στη σχετική ανάρτησή του ο Ρουβίκωνας καταγγέλλει και τη δολοφονία του 20χρονου Σύρου μετά από περιπετειώδη αστυνομική καταδίωξη στη Λάρισα, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. 

Η συγκεκριμένη δολοφονία αντιμετωπίστηκε χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μία σειρά παραινέσεων –ορισμένες μάλιστα και από δημοσιογράφους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ– με το ερώτημα «γιατί το κίνημα δεν αντέδρασε όπως έπρεπε στη δολοφονία του 20χρονου Σύρου;». Αυτές οι παρατηρήσεις αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο για τους αναλυτές που επισημαίνουν την κινητικότητα που παρατηρείται, ιδίως μετά την ταπεινωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την αβεβαιότητα που παρατηρείται στο πολιτικό μέλλον πολλών ομάδων που είχαν βρει στέγη στην Κουμουνδούρου. 

 Το άρθρο 16 και τα πανεπιστήμια 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτό που πιθανώς να λειτουργήσει και ως συσπειρωτικό εργαλείο για τον συγκεκριμένο χώρο που επιδιώκει τις συγκρούσεις, τα μπάχαλα και τις καταστροφές είναι η εκ προοιμίου προαναγγελία της κυβέρνησης για τον επαναπροσδιορισμό του άρθρου 16 για την Παιδεία και η επικείμενη, σύμφωνα με αυτήν, άρση του «μονοπωλίου» παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο από κρατικά πανεπιστήμια. 

Συσπειρωτικά, επίσης, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει και ο επανασχεδιασμός της φύλαξης των πανεπιστημίων. Σε αυτόν αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ενώ το επανέλαβε και σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Υπάρχει ένας επανασχεδιασμός της διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων, ο στόχος παραμένει ακριβώς ο ίδιος. Να υπάρχει μία ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια. Το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μηταράκης ανέφερε, ακόμα, ότι «καμία χρήση αστυνομικής βίας δεν γίνεται αποδεκτή» και ανακοίνωσε «την επανεκπαίδευση των αστυνομικών πάνω στα πρωτόκολλα εμπλοκής και χρήσης όπλων». 

Περιστατικά σε Γαλάτσι, Πειραιά 

Ακόμα δύο ενδεικτικά για την κινητικότητα στον συγκεκριμένο χώρο περιστατικά καταγράφηκαν κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο χωρίς να συνδέονται με το θάνατο του 20χρονου Σύρου στη Λάρισα. Το πρώτο αφορά τη μαζική εκτόξευση εμπρηστικών βομβών μολότοφ κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος «αντιρατσιστικής» συναυλίας στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή. Οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων βγήκαν από τον συναυλιακό χώρο και άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ τόσο προς τις αστυνομικές δυνάμεις όσο και προς τα έργα του σταθμού του μετρό που κατασκευάζεται στην περιοχή. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, από τις 02.00 έως τις 04.00, και όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία από τις βόμβες μολότοφ υπέστησαν ζημιές τρία μηχανήματα του μετρό, δύο κομπρεσέρ και τέσσερα Ι.Χ. αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από το εργοτάξιο στη Λεωφόρο Βεΐκου. Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγιναν επτά προσαγωγές, αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. 

Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στον Πειραιά το απόγευμα του Σαββάτου. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα για έλεγχο σε αυτοκίνητο με δύο επιβάτες. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν σακίδια αλλά και σακούλες γεμάτες με βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση. Βρέθηκαν συνολικά 39 βόμβες μολότοφ. Οι δύο επιβάτες του αυτοκινήτου, 22 και 24 ετών, συνελήφθησαν, αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ξεκάθαρα αν και αυτοί θα πήγαιναν στο Γαλάτσι ή αν ετοίμαζαν κάποια άλλη επίθεση στον Πειραιά. Και οι δύο, πάντως, είναι γνώριμοι αντιεξουσιαστές, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε συλληφθεί και πάλι στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια.