Ενας άτυπος όσο και κρυφός συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως αυτές της Αττικής, από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, λίγη ώρα μετά τον θάνατο ενός 20χρονου από τη Συρία μετά από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια περιπετειώδους καταδίωξης με κλεμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Λάρισας. Το θύμα είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Είχε αποφυλακιστεί, είχε συλληφθεί για κλοπή αυτοκινήτου και διακίνηση ναρκωτικών στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και ήταν ελεύθερο. 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς υπήρξαν απόπειρες –μερικές εξ αυτών και δημόσιες κυρίως μέσω social media– να επιδειχθούν «άμεσα δημοκρατικά αντανακλαστικά και κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης» μαζί με την «καταδίκη των μπάτσων» πριν καν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε το περιστατικό με τη μοιραία κατάληξη. Ηταν εμφανές ότι ο συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής εκτίμησης της κατάστασης και της πρόβλεψης του κινδύνου να στηθούν στην Αθήνα και την Ελλάδα, γενικότερα, σκηνικά που να παραπέμπουν σε όσα έζησε τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Γάλλου από τα πυρά αστυνομικού σε προάστιο του Παρισιού.  

Τα γεγονότα 

Οσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, όλα ξεκίνησαν από μια ειδοποίηση σε ειδικό app πληρωμής διοδίων που πήρε ο ιδιοκτήτης ενός επαγγελματικού κλεμμένου αυτοκινήτου από την περιοχή του Γαλατσίου στην Αθήνα Το Nissan Navara της εταιρείας του, γύρω στις 11 το πρωί του Σαββάτου, «έδειξε» ότι περνά από διόδια στην περιοχή της Λάρισας. Ο πομποδέκτης έστειλε το ανάλογο σήμα στην εφαρμογή του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου στην Αθήνα με την πληροφορία της αυτόματης πληρωμής και της ακριβούς τοποθεσίας. Το αυτοκίνητό του είχε κλαπεί τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο ίδιος το αντελήφθη το πρωί της ίδιας ημέρας. Οταν έλαβε την ειδοποίηση, επικοινώνησε ακαριαία με την αστυνομία, μετέφερε την πληροφορία και ξεκίνησε η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λάρισα και συγκεκριμένα από αστυνομικούς του τμήματος Κιλελέρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και μετά από εξέταση του υλικού που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας έξω από το σπίτι του επιχειρηματία στο Γαλάτσι Αττικής, όλα έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου και, μάλιστα, μόλις σε τέσσερα λεπτά. Στις 5:44, τρία άτομα προσέγγισαν το λευκό αγροτικό όχημα και τέσσερα λεπτά αργότερα είχαν καταφέρει να το διαρρήξουν, να το θέσουν σε λειτουργία και να εξαφανιστούν. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως ακολούθως: «Το συγκεκριμένο όχημα αναζητούνταν καθώς είχε κλαπεί σήμερα από την περιοχή του Γαλατσίου Αττικής και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί προέβησαν σε σήμα στάσης ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος. Ο οδηγός, προκειμένου να διαφύγει, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της εθνικής οδού και κινήθηκε στην επαρχιακή οδό προς Μοσχοχώρι, στην είσοδο του οποίου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο οικίας και ακινητοποιήθηκε». 

Επεισοδιακή καταδίωξη 

Η καταδίωξη ήταν επεισοδιακή. Το μεσημέρι του Σαββάτου η Αστυνομία έλαβε σήμα πως κλεμμένο αγροτικό αυτοκίνητο μάρκας Nissan Navara με έναν επιβαίνοντα βρισκόταν σε κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αμέσως ξεκίνησε η καταδίωξη από τα διόδια του Μοσχοχωρίου με τον οδηγό να μη σταματά σε κανένα από τα σήματα των αστυνομικών. Περνώντας τη Λάρισα, στο ύψος της Γυρτώνης, ο οδηγός του οχήματος βγήκε από την εθνική και έκανε αναστροφή, μπαίνοντας μετά από λίγο ξανά στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα προς Αθήνα. Μετά τη Λάρισα βγήκε πάλι από τον αυτοκινητόδρομο επιλέγοντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο και έχοντας από πίσω του περιπολικά που τον καταδίωκαν. 

Αμέσως μετά τον εγκλωβισμό του και την πρόσκρουση στον τοίχο του σπιτιού ο οδηγός βγήκε από το όχημα και άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τον καταδιώξει. Ο ίδιος ήταν που κάτω από συνθήκες που δεν ήταν επακριβώς διερευνημένες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 20άχρονου στα πλευρά, ο οποίος κατέληξε. Οπως προέκυψε, πρόκειται για 20χρονο υπήκοο Συρίας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους είχε συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. 

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 20άχρονο, αφού κρατήθηκε και απολογήθηκε στις εισαγγελικές αρχές αφέθηκε ελεύθερος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα στη λεωφόρο Βεΐκου στο άλσος της περιοχής, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ, με ομάδα ατόμων να πετά μολότοφ στο εργοτάξιο του μετρό και σε σταθμευμένα ΙΧ, δεν συνδέονται με το περιστατικό στη Λάρισα.