Στα πρόθυρα της κυβερνητικής παράλυσης βρίσκεται η Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τον ετερόκλητο «αριστερό» συνασπισμό που θέλει να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα υπήρξαν και υπάρχουν κόμματα που πανηγυρίζουν για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι «μέσα σε τρεις ημέρες, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν τον δρόμο για μια προοδευτική προοπτική στην Ευρώπη» και αναφέρονταν στη «θριαμβευτική νίκη Στάρμερ» στη Βρετανία και στην «ανατροπή» στη Γαλλία «με τον Μελανσόν», καταλήγοντας ότι «η Γαλλία μάς δείχνει τον δρόμο, μας εμπνέει, μας φέρνει προ των δικών μας ευθυνών». Για να έρθει αργότερα στο προσκήνιο μια ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως κι άλλων κομμάτων, στα πρότυπα όσων συμβαίνουν στη Γαλλία.
Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας έκανε λόγο για μια «πολύ θετική συνεργασία, γιατί υπήρχε το διακύβευμα, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς κυβέρνησης, με πολύ επικίνδυνες πολιτικές για το σύνολο όχι μόνο της Γαλλίας αλλά για την Ευρώπη και για την ίδια την υπόσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Ο ίδιος, μάλιστα, προσέθετε σχετικά με τη συζήτηση που υπάρχει αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων ότι «πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αντιπολιτευτικά και κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να ενισχύσουν τα ζητήματα π.χ. της υγείας, της ακρίβειας, της απληστίας των τραπεζών είναι θεμιτές και μπορούν να βρεθούν κοινοί δρόμοι».
Ας δούμε, όμως, τι εκτυλίσσεται στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας: ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να βρει άμεσα τον νέο πρωθυπουργό (υπό την πίεση των αριστερών συνδικάτων), ενώ σήμερα αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση του, προερχόμενου από το κόμμα του, πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Τα τρία κύρια κόμματα της «συμμαχίας», η ριζοσπαστική Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, μολονότι κανένα από τα τρία δεν έχει σημαντική πλειοψηφία, θεωρούν πως ένας από τους «δικούς» τους θα πρέπει να είναι ο νέος πρωθυπουργός, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να απαιτεί ουσιαστικά την πρωθυπουργία με «όχημα» τις 75 βουλευτικές έδρες της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Εξ ου και έχει ήδη δημιουργήσει... κλίμα, βάζοντας μπροστά τα αριστερά συνδικάτα, προκειμένου να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μακρόν να τον χρίσει πρωθυπουργό από το... πουθενά. Μάλιστα, η «συμμαχία» έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί υποψήφιο από το κόμμα του Μακρόν, θέτοντας βέτο, οπότε το αδιέξοδο είναι προφανές, με τον Μελανσόν να προτείνει μια... κομμουνίστρια για πρωθυπουργό, την 73χρονη Ιγκέτ Μπελό, κυβερνήτρια της νήσου Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, που είναι γαλλική κτήση!
Η οικονομία εκπέμπει SOS
Την ίδια ώρα, αγορές και κυβερνητικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γαλλική οικονομία. Εξάλλου, ο ετερόκλητος πολιτικός σχηματισμός μόνο σταθερότητα δεν μπορεί να φέρει. Ειδικότερα, η κρατική ελεγκτική υπηρεσία τόνισε ότι το αυξανόμενο έλλειμμά της προκαλεί ανησυχία και αφήνει τη χώρα «επικίνδυνα εκτεθειμένη». «Λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το κόστος του δημοσίου χρέους, που έχει επιδεινωθεί από τα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα και το βάρος αυτών των ελλειμμάτων, έχει γίνει όλο και πιο ακριβό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πόρισμά της.
Ταυτόχρονα, το νέο Λαϊκό Μέτωπο, με «ραχοκοκαλιά» τη ριζοσπαστική Αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας –τη μεγαλύτερη παράταξη στις τάξεις του–, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, προβληματίζει τους αναλυτές, εξαιτίας του «ακριβού» προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα, θυμίζοντας εποχές... προγράμματος Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, η Γαλλία βρίσκεται σε ένα τρομερό πολιτικό αδιέξοδο, δεδομένου ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές για τον επόμενο χρόνο και μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι από τη συγκεκριμένη κατάσταση κερδισμένη μπορεί να βγει η... Μαρίν Λεπέν.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη Γαλλία θυμίζει έντονα και το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο έστειλε την Ελλάδα στα βράχια, φέρνοντας αστάθεια, οικονομικό χάος, νέο Μνημόνιο και το οποίο έπεσε με πάταγο, αφού βέβαια είχε κοστίσει στους πολίτες κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Και τώρα, πλέον, που τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας αυξάνονται και επιτείνονται από την ακυβερνησία, πολλοί αρχίζουν να θυμούνται πιο έντονα τα γεγονότα στη χώρα μας...