Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του τομέα Παιδείας, λέει Όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Λέει «Όχι» στην ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα ξένων μεγάλων διεθνούς κύρους ιδρυμάτων εκφράζοντας ουσιαστικά τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη. Του προέδρου που σπούδασε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Όμως υπάρχουν και αυτοί που λένε «Ναι». Αλλά και αυτοί που πετούν ένα… «ίσως» υπό προυποθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη… δημιουργική ασάφεια για να τοποθετηθεί επί μια εμβληματικής μεταρρύθμισης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγει να μετατραπεί σε τροχοπέδη στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Διότι αρέσει δεν αρέσει η περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων συμβάλλει και στην ανάπτυξη. Αν δεν το πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ας κοιτάξουν να μάθουν τι συνέβη στην Κύπρο. Αλλά και αλλού.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει πάλι ζήτημα. Ναι μεν κάποιοι που τάχθηκαν αρχικά υπέρ –ή έχουν ταχθεί στο παρελθόν- επέλεξαν να κάνουν τη γνωστή κίνηση της… κωλοτούμπας και να ταχθούν κατά, υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε «Ναι» στην ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιους που έχουν επιλέξει να ζουν στην πραγματικότητα αλλά μάλλον σε λάθος κόμμα.
Υπάρχουν και τα «ίσως» μέσα στην Κουμουνδούρου. Είναι αυτοί που περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια στο τέλος της ημέρας, αλλά και ορισμένοι που πράγματι αναμένουν τις προυποθέσεις που θα τεθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών βέβαια θα ακολουθήσουν τον,… πρόεδρο και τη γραμμή του.
Το θέμα είναι πως για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πρόταση. Δεν διαθέτει καν ένα σοβαρό επιχείρημα για το «Όχι» που θέλει να πει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ούτε ένα. Αρκεί κάποιος να ακούσει τα στελέχη του που τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης. Όπως και τους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς.
Υγ. Το αστείο της υπόθεσης, πέραν της φοίτησης του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, τα οποία επικαλείται για να αναδείξει και τα προσόντα που διαθέτει, είναι πως οι… σύντροφοι είτε έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό είτε έχουν στείλει τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκεί. Στα πανεπιστήμια που δεν θέλουν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα.