«Aυτό που προοιωνίζει το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης» αναφέρει μεταξύ άλλων το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που, μεταφέροντας και τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη, λέει όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια έστω και διά της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων.

Δικαίωμά τους. Ο καθένας κρίνεται από όσα λέει και όσα πράττει. Και επιβεβαιώνει με τη στάση του αν είναι ή όχι θιασώτης της προόδου και των μεταρρυθμίσεων. Όπως επιβεβαιώνει ότι η προοδευτικότητα δεν προκύπτει από αυτοπροσδιορισμούς αλλά από πράξεις και παραλείψεις.

Όταν όμως το τμήμα Παιδείας αναφέρει τι... προοιωνίζει το ελεύθερο πανεπιστήμιο όλη η υπόλοιπη ανακοίνωση χάνεται από το οπτικό πεδίο. Άλλωστε δεν αναφέρει και κάτι καινούργιο. Περιγράφει μόνο το παλιό που είναι ακόμη εδώ. Πιο παλιό και από αυτό που πρέσβευε και ο Τσίπρας, ο οποίος πριν από τις εκλογές άφηνε και ένα παράθυρο διαλόγου ανοιχτό, ακόμη και αν απλά ήθελε να τη «σπάσει» στους αριστερόστροφους, πρώην πλέον, συντρόφους...