Ένα πολύ καλά οργανωμένο και εκτελεσμένο σχέδιο των χούλιγκαν του Ολυμπιακού που είχε μοναδικό στόχο να σκοτώσουν αστυνομικό αποκαλύπτει η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα επεισόδια στου Ρέντη που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. 

Τα ευρήματα της επιχείρησης «Δαμόκλειος Σπάθη» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες και ερευνήθηκε τεράστια ποσότητα οπτικού και ηχητικού υλικού, ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν σε 67 συλλήψεις αλλά και στην ταυτοποίηση των 141 από τους 160 που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των χούλιγκανς.  

Στη δικογραφία, όπου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για εγκληματική οργάνωση, παρουσιάζονται λεπτό προς λεπτό και με κάθε λεπτομέρεια τόσο ως προς τα γεγονότα όσο και ως προς τα πρόσωπα που συμμετείχαν όλες οι κινήσεις των χούλιγκαν του Ολυμπιακού από τη στιγμή που άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Στάδιο Καραΐσκάκη μέχρι την ώρα του θανάτου του αστυνομικού. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ο ηγέτης αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. 

«Ειδικότερα, 34 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (αναγράφονται τα ονόματα) συγκεντρώθηκαν εξωτερικά του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, έξω από τη συρόμενη πόρτα των VIP, περί την 18:30 ώρα της 07/12/2023 και παρέμειναν ως περίπου την 19:30 ώρα. Το σχέδιο ήταν να φορτώσουν με πολεμοφόδια, δηλαδή με ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Μ.Δ. και Κ. Π. έδωσαν εντολή στους Γ. Ν. (ανήλικο), Γ. Δ. και Ρ.Α. να μεταβούν σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστούν με βενζίνη και επιπλέον ο Χ.Μ.Δ. έστειλε τον Ε.Χ. να μεταβεί στην οικία του ώστε να φέρει δυναμίτες. 

Πρωτοβουλία, χωρίς να λάβει σχετική εντολή, ανέλαβε ο Τ. Α. ο οποίος επίσης μετέβη σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστεί με βενζίνη. Αφού εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον δέκα πλαστικά μπουκάλια του 0.5 λίτρου βενζίνη, ο Κ.Π. έβγαλε από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε την επίμαχη ημέρα, περί τους δέκα δυναμίτες, τους οποίους έδωσε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (αναγράφονται τα ονόματα) προκειμένου να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. 

Επιπλέον, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατασκεύασαν με την άφιξη στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη οι Τ.Α. και Ρ.Α. Επιπρόσθετα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Μ.Δ και Σ.Ο. είχαν στην κατοχή τους από δύο ναυτικές φωτοβολίδες. Συγκεκριμένα ο Χ.Μ.Δ. είχε μαζί του δύο ναυτικές φωτοβολίδες χρώματος πορτοκαλί και ο Σ.Ο. δύο χρώματος μαύρου. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι οι ναυτικές φωτοβολίδες, μάρκας COMET, έχουν χρώμα πορτοκαλί» διαβάζουμε στη δικογραφία. 

Στη συνέχεια τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πήγαν με αυτοκίνητα στο κλειστό γυμναστήριο «για να γίνουμε με τους μπάτσους» όπως έλεγαν. Δύο από τα αυτοκίνητα, μάλιστα, ήταν νοικιασμένα για να γίνει πιο δύσκολη η ταυτοποίηση των επιβαινόντων. 

Όπως αποκαλύπτει η δικογραφία, το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει η επίθεση μετά το τέλος του αγώνα, αλλά αυτό άλλαξε με την εμφάνιση του Α.Ι. ο οποίος είναι ο ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης. Η επίθεση τελικά ξεκίνησε με τη λήξη του πρώτου σετ του αγώνα βόλεϊ. «Στο βιντεοληπτικό υλικό μάλιστα, εμφαίνεται ο ΑΙ. να βρίσκεται στο παρκέ του γηπέδου και να συνομιλεί με τον Χ.Μ.Δ. Στη συνέχεια ο τελευταίος, εμφαίνεται να πληκτρολογεί για αρκετά δευτερόλεπτα στο κινητό του και αμέσως μετά εξέρχεται από την πλαϊνή θύρα. Λίγο μετά λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις» γράφει η δικογραφία, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο γήπεδο επελέγη διότι δεν έχει κάμερες ασφαλείας σε αντίθεση με το «Γεώργιος Καραΐσκάκης» και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η δικογραφία επισημαίνει ότι αντί για ερυθρόλευκα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας χρήσης. 

«Στην έξοδο τους από το γήπεδο, τους ανέμεναν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Α.Ι. και Χ.Μ.Δ. οι οποίοι μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του Α.Ι. μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα». 

Η δικογραφία στηρίζει την κατηγορία της ανθρωποκτόνου πρόθεσης και σε όσα στοιχεία προέκυψαν από τις επικοινωνίες των δραστών. «Άλλωστε και οι ίδιοι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, σε μεταξύ τους επικοινωνία, παραδέχονται ότι με βάσει τα πολεμοφόδια που είχαν στην διάθεσή τους, οι δράστες, ο σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν Αστυνομικό. Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανάρτησαν στην εφαρμογή Instagram, φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα. 

Χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε λίγες ημέρες μετά το θάνατο του αστυνομικού, ο Κ.Θ. με φίλο του όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: 

ΦΙΛΟΣ: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.
Κ: Ναι.
ΦΙΛΟΣ: Και όποιον πάρει ο χάρος,
Κ: Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μαλάκα είχανε σαράντα δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα;
ΦΙΛΟΣ: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν.
ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: Ναι πήγαν να γαμήσουν τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ». 

Οι ηθικοί αυτουργοί 

Στη δικογραφία αναφέρονται ως ηθικοί αυτουργοί οι Α.Ι., Χ.Μ.Δ., Κ.Π. Τ.Α. και Κ.Λ. καθώς «με πρόθεση προκάλεσαν την απόφαση του φυσικού αυτουργού (Γ.Ν.) να τραυματίσει θανάσιμα τον υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη Γεώργιο, όπως και την απόφαση των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης να συμμετάσχουν στις επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσουν αστυνομικό».  

Σύμφωνα πάνταμε τη δικογραφία, επισημαίνεται ακόμη: "Ωστόσο από την λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» (Ο.Σ.Φ.Π.)., χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των οποίων, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση".

Επιχειρησιακά δομημένη οργάνωση από το 2019 

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε και αναλύθηκε συνδυαστικά, προέκυψε ότι οπαδοί του Ολυμπιακού, που αυτοαποκαλούνται «οργανωμένοι», έχουν συγκροτήσει, σε μη επακριβώς προσδιορισθέντα χρόνο, τουλάχιστον όμως από τις αρχές του έτους 2019, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, αποτελούμενη από περισσότερα των τριών πρόσωπα, που επιδιώκει τη συστηματική τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων και ιδίως εκρήξεων και εμπρησμών από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και ξένα πράγματα, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βομβών και μηχανισμών (τελούμενες και κατά τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις), ανθρωποκτονιών τετελεσμένων και σε απόπειρα, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, κλοπών, ληστειών, εκβιάσεων, φθορών ξένης ιδιοκτησίας, βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών και κροτίδων καθώς και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων. Τα κατά τα ανωτέρω επιδιωκόμενα εγκλήματα τελούνται με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και με οπαδικά κυρίως, κίνητρα, δηλαδή είτε ως έκφραση δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό αποτελέσματα αγώνων και αποφάσεις της διαιτησίας, είτε ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης υπέρτερης δύναμης/ισχύος απέναντι σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων αλλά και έναντι των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται στους αγώνες που συμμετέχει ο Ολυμπιακός για τη διαφύλαξη της τάξης, την ασφάλεια αθλητικών αποστολών και φιλάθλων και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη συνδεόμενα με τη δράση ορισμένων τουλάχιστον εκ των μελών της οργάνωσης, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη συνέχεια. 

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, διαπράχθηκαν προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα. 

Η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, είναι επιχειρησιακά δομημένη, δηλαδή έχει εσωτερική διάρθωση και σαφή ιεραρχική δομή υπό την έννοια ότι τα μέλη της έχουν καθορισμένους ρόλους, τα δε νεότερα ή κατώτερα μέλη υποτάσσουν τη βούλησή τους στα ανώτερα μέλη και όλοι μαζί διαμορφώνουν τη βούληση της οργάνωσης, που κατευθύνεται στην επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή στην τέλεση των προαναφερθέντων εγκλημάτων, τα οποία διαπράττονται κατόπιν προαπόφασης και προηγούμενης οργάνωσης ούτως ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης των μελών της» αναφέρει η δικογραφία.