«Οι καιροί ου μενετοί», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε. Κι αυτό το βάρος-καθήκον πέφτει στον πρωθυπουργό και μόνο, γιατί αν περιμένουμε από τη μείζονα αντιπολίτευση... ζήτω που καήκαμε. Με το κράτος αυτό που όλοι ξέρουμε και με τις γνωστές-διαχρονικές παθογένειές του δεν μπορεί η χώρα να πάει παρακάτω.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Οσες προσπάθειες και αν γίνουν, αυτές θα πέφτουν –τις περισσότερες φορές– στη μαύρη τρύπα της λεγόμενης δημοσιοϋπαλληλίας, της ήσσονος προσπάθειας και του ωχαδελφισμού. Οσο το πολιτικό σύστημα δεν αποβάλλει τις ενοχές του για την ισόβια μονιμότητα, για την αξιολόγηση παντού και σε όλους, την εκπαίδευση και τη μετακίνηση προσωπικού σε υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ανάγκες, τόσο θα λέμε και θα ξαναλέμε τα ίδια, μετά από μια φυσική καταστροφή. Θα τα λέμε, θα τα ξαναλέμε και θα κλαίμε. Οσο η Πολιτεία δεν αυστηροποιεί τις ποινές και για τους λεγόμενους «εξ αμελείας» εμπρηστές τόσο θα βλέπουμε να κατακαίγεται η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει, σύντομα, αυτή τη διάταξη, ώστε οι ποινές για αυτούς τους... εξ αμελείας εγκληματίες να γίνουν αυστηρότερες. Επίσης, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει, χθες, εκ βάθρων το μοντέλο της αποκαλούμενης Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφορικά με τους δήμους και τους περιφέρειες και κυρίως με τη χρηματοδότησή τους.

Η κλιματική κρίση επεκτείνεται και στην κατεύθυνση αυτή η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να θωρακιστεί ώστε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ανέφερε ενδεικτικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά για τον επανασχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης, σημείωσε πως χτίζεται βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν προσλήψεις, ειδική εκπαίδευση του προσωπικού σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, ενώ θα ανανεωθεί ο στόλος της πυρόσβεσης. Οπως είπε ο κ. Κοντογεώργης, το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά Canadair στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για αυτή την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια. Δεν πρόκειται να κρυφτεί, όπως δεν το έχει κάνει και άλλες φορές που η χώρα βρέθηκε στη δίνη της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο. Επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν θα ωραιοποιήσει καταστάσεις, ούτε θα ειπωθεί από τον ίδιο ότι όλα πήγαν καλά στον τομέα πρόληψης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «είναι προφανές, όμως, ότι παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήμασταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες», τονίζουν και προσθέτουν: «Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πλανήτη».

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι «ως προτεραιότητες της στρατηγικής μας στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και, βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Τέλος, αναφορικά με τις κραυγές και τα σόου της αντιπολίτευσης πάνω στα αποκαΐδια, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στο γήπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Οποιος έχει κάποια εποικοδομητική πρόταση για το τι πρέπει να γίνει διαφορετικά, ας το καταθέσει. Κατά τα λοιπά, θα έρθει η ώρα της συζήτησης και της κριτικής», τονίζουν με νόημα.