Στο ερώτημα αν έχει υπάρξει, τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, η απάντηση –όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία– είναι ναι. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι κατώτερο των περιστάσεων παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία.
Ναι, η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο μηχανισμού και οργάνωσης από ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια, όμως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι σήμερα πολύ χειρότερες.
Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις; Φυσικά και ΧΘΕΣ, ώστε να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που, ας μη γελιόμαστε θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλον τον πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στη ΜΕΓΑ-πυρκαγιά του Έβρου είχαμε παράλληλα 15 μέτωπα πυρκαγιάς, κάτι που ενισχύει τις υποψίες για εμπρησμό. Στο δάσος της Δαδιάς υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ισχυρών ανέμων, δημιουργήθηκε από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που οι δυνάμεις πυρόσβεσης, όσο ισχυρές και αν ήταν, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο. «Η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά προς Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία, έχει ήδη αποτυπωθεί από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ, διερευνούν ενδελεχώς τα αίτια, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει σχετική έρευνα» τονίζουν χαρακτηριστικά.