Στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες φωτιές στη χώρα και στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στις 10.30, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή.

Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον διάλογο και την εποικοδομητική αντιπαράθεση. Επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία που δίνει στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης, το οποίο, όπως διαμηνύεται, απαιτεί υπευθυνότητα και δεν προσφέρεται για στείρα αντιπαράθεση και μάχη εντυπώσεων.

Ήδη η κυβέρνηση κινείται παράλληλα σε πολλά επίπεδα, από τη βοήθεια στους πληγέντες, την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και την πρόληψη για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

Μέτρα κρατικής αρωγής

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν, συστηματοποιημένα ώστε να εξασφαλίζεται η ταχύτητα και η διαφάνεια στις αποζημιώσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν: Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κατασχέσεις κλπ), τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ και επέκταση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Άμεσες ενέργειες στις πληγείσες περιοχές

Όλες οι καμένες περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες. Ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί, με κορμοφράγματα και άλλα τεχνικά έργα. Με ευθύνη των Περιφερειών, ξεκινά ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, ενώ ειδική φροντίδα ξεκινά για τα ζώα που επιβίωσαν, με ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.

Μέτρα πρόληψης

Προσηλωμένη μένει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό πρόληψης, που απαιτεί συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», ύψους 2 δισ ευρώ, για αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, συστήματα προειδοποίησης, εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού, καθώς και για τον επιχειρησιακό εξοπλισμό.

Προβλέπεται επίσης η αγορά drones για εναέρια επιτήρηση. Από την επόμενη αντιπυρική περίοδο οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα έχουν εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα.