Τα στατιστικά στοιχεία για τις φωτιές που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει τις επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση πυρκαγιών. 

«Η Ελλάδα ιστορικά είχε τρεις πολύ κακές χρονιές τα τελευταία 15 χρόνια, το 2007, το 2021 και το 2023» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και σημείωσε ότι «οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εκτάσεις που καίγονται. Μας το λέει η επιστήμη. Δυστυχώς οι πυρκαγιές στο πεδίο γίνονται πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση τους όσο περνούν τα χρόνια. Δεν μπορούμε να λέμε ότι εμείς είμαστε χειρότερα από κάποιες άλλες χώρες».

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που όπως είπε ο πρωθυπουργός γίνεται πολύ καλή δουλειά, εξήγησε ότι στη χώρα της Ιβηρικής κάηκαν 1 εκατ. στρέμματα το 2022. Ωστόσο, λόγω της καλής δουλειάς που γίνεται εκεί η Ελλάδα έχει απευθυνθεί στην Πορτογαλία για να μάθει τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται.

Είπε, επίσης, ότι όλες οι καμμένες εκτάσεις δεν έχουν την ίδια αξία. «Το πουρνάρι που μπορεί να ξαναγίνει σε δύο χρόνια, δεν έχει την ίδια αξία με ένα δάσος που αν καεί δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας να μην κάνει δολοφονία χαρακτήρων, αναφερόμενος στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, για τους οποίους η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. «Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και καλό θα είναι να μη συγχέετε την πολιτική σας δραστηριότητα με την επαγγελματική σας δραστηριότητα».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι φέτος στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερες εκτάσεις από ότι το 2007. Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ στην Πάρνηθα. Διαβάζετε μία ομιλία χωρίς να έχετε ακούσει τίποτα. Το 2007 η φωτιά στην Πάρνηθα ήταν καταστροφική γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος. Ερχεστε και λέτε ότι κάηκαν περισσότερα παραγνωρίζοντας την ουσία. Αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα ατάκας, ούτε ωραίοι τίτλοι από ανθρώπους που δεν έχουν εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο». 

Θλιβεροί διακινητές fake news 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επενέβη με άκομψο τρόπο. Αυτό εξόργισε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του απάντησε ότι «εσείς και τα άλλα κομματίδια του χώρου σας είστε οι πιο θλιβεροί διακινητές fake news». 

Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο είπε:  «Να προσέχετε το λεξιλόγιό σας. Είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια της ίδιας κατεύθυνσης, διακινητές των πιο θλιβερών θεωριών συνομωσίας. Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο, λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει και όταν σας απαντάμε, εκνευρίζεστε κιόλας. Δεν θα είστε άλλο στο απυρόβλητο».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την ομιλία του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος μίλησε χωρίς να υπάρχει ούτε ένας βουλευτής του στα έδρανα. «Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές - ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα» είπε.

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές: