Όσο η προστατευτική δράση των δασών περιορίζεται λόγω της καταστροφής τους -ιδίως κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές- τόσο θα περιορίζεται και η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε, επισημαίνει η πνευμονολόγος, πρώην αναπληρώτριαυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας πως αυτό επηρεάζει ήδη συνολικά την ποιότητα της ζωής μας.
«Τα δάση καθαρίζουν τον αέρα, προστατεύουν από την αποψίλωση των εδαφών κατά τη βροχή και επιτρέπουν τη συλλογή του πόσιμου νερού ενώ παράλληλα διατηρούν τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα» επισημαίνει η κ. Γκάγκα και προσθέτει ότι εκτός από τις μελέτες που προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον για το περιβάλλον γενικότερα, «βλέπουμε ήδη διεθνώς, τη διαφορά στην ποιότητα του αέρα και στην θερμοκρασία με την μείωση των δασών, τόσο στον Αμαζόνιο και στο Μεξικό όσο και στις περισσότερες ηπείρους στον κόσμο.
Παράλληλα, οι γιγαντιαίες πόλεις (mega cities) που δημιουργούνται, έχουν πολύ κακή ποιότητα αέρα, αιθαλομίχλη και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δίνει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 30 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο, είτε από φωτιές είτε για αλλαγή χρήσης.
«Δεν μιλάμε λοιπόν για στοιχεία που αφορούν το μέλλον, φυσικά υπάρχουν μελέτες και γι' αυτό, αλλά τα στοιχεία αυτά είναι πλέον ορατά και μετρήσιμα. Η ποιότητα του αέρα είναι ήδη χειρότερη, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί, υπάρχει η τρύπα του όζοντος και τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε χρόνο», επισημάνει η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Με αφορμή και τις φετινές μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη χώρα μας, η κ. Γκάγκα απαντά στο πόσο επιβαρυντική είναι στην υγεία των πνευμόνων η έκθεση μας στον καπνό του περιβάλλοντος από πυρκαγιές, ακόμα κι αν η έκθεση αυτή περιορίζεται στις 2-3 ήμερες.
«Αυτό εξαρτάται από το πόσο κοντά είμαστε στη φωτιά και πόσο πυκνός είναι ο καπνός γύρω μας. Με τις έντονες αυτές πυρκαγιές που είχαμε, τα προβλήματα εμφανίζονται άμεσα.
Μπορεί να είναι ήπια όπως ερεθισμός στα μάτια και στη μύτη, έντονος πόνος και ερεθισμός στο λαιμό, ή βήχας, μπορεί να είναι όμως και σοβαρά όπως είναι η παρόξυνση βρογχικού άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας που να φέρει τους ασθενείς στο νοσοκομείο.
Η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις καπνού και αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου μπορεί να φέρει στο νοσοκομείο ακόμη και υγιείς ανθρώπους - ενώ παράλληλα η έκθεση σε μικροσωματίδια, κάνει φλεγμονή στον πνεύμονα που κι αυτή μπορεί να κάνει προβλήματα έστω και βραχυχρόνια».