Ανταπέδωσε τα χθεσινά πυρά που δέχτηκε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά του Παύλου Πολάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη. Κληθείς να αποσαφηνίσει τι ακριβώς έχει γίνει με την θέση την οποία ανέλαβε στον ΟΗΕ, εκείνη του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, για την οποία ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι ήταν προϊόν «ντιλαρίσματος» με την κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, δυο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023, ο κύριος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι κατέθεσε ατομική υποψηφιότητα, καθώς και ότι ουδεμία στήριξη ζήτησε, ή έλαβε, από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη, είπε ότι «δυστυχώς η χυδαιότητα εξακολουθεί να έχει σχέση στην πολιτική σκηνή. Είναι πολύ χαρακτηριστικό και σχιζοφρενικό, ότι αυτά τα διάβασα έκπληκτος -αν και ίσως να μην έπρεπε να εκπλαγώ-, λίγη ώρα μετά από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, μου έστελνε ευχές και συγχαρητήρια για τη θέση αυτή». Το εύλογο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς, είναι ότι πρόκειται για πόλεμο δι αντιπροσώπων (proxy war) μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο, όταν δει και τις υπόλοιπες δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με την σχέση που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ότι θέλει να μιλήσει, αλλά ανησυχεί ότι θα δημιουργήσει αντιπερισπασμό.

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα

Αναφορικά με τις σχέσεις που διατηρεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «είχαμε ταξιδέψει μαζί στο Στρασβούργο, όταν υπήρχε το ζήτημα του αν θα εκλεγεί ή όχι, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου ήμουν εγώ μέχρι που έπαψα να είμαι βουλευτής», καθιστώντας σαφές ότι μπορεί να αφαιρέθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023, λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει δυο ημέρες πριν από τις κάλπες του Μαΐου, αλλά η πεποίθηση της προηγούμενης διοίκησης είναι ότι πρόκειται για μεγάλο σφάλμα του Γιώργου Κατρούγκαλου, όχι για κάποιου είδους «προδοσία». Δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του και προς τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δήλωσε ότι «το χειρότερο είναι ότι μετά, αυτή η άποψη που ακούστηκε από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -αυτό που είπατε- την ανέφερε, αναπαράχθηκε ευρύτατα από ένα οικοσύστημα που -δυστυχώς- ευημερεί στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης». Όσοι κινούνται πέριξ των πιο πολιτικών Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης, ήδη γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος «σταυρώθηκε» προχθές, μετά από το σήμα του Παύλου Πολάκη.

Αυτό που έχει μεγάλη αξία όμως, ήταν ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι η πολιτική δεν είναι το «Tik Tok». Για τις συγκεκριμένες δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκιμάστηκε από τον ίδιο ακριβώς εσμό, από τον οποίον χτυπήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχθές. Συνυπολογίζοντας κανείς τις σχέσεις Κατρούγκαλου - Τσίπρα και το χρονικό όπως εξελίχθηκε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί: πρόκειται ξεκάθαρα για πόλεμο Στέφανου Κασσελάκη - Αλέξη Τσίπρα, δι αντιπροσώπων. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην επιστροφή του και ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το κόμμα στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη. Εκείνο που μένει να φανεί, είναι αν θα μπορέσει να πάρει το κόμμα πίσω.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η πρόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου να μιλήσει για «κάποια πράγματα» μετά τις Ευρωεκλογές -μεταξύ άλλων και για να υπερασπιστεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να μην υπάρξει αντιπερισπασμός και εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θέλω η δημόσια παρέμβασή μου, να γίνει μια αφορμή να αποπροσανατολιστεί ο διάλογος, από αυτά που θεωρώ ουσιώδη θέματα» για να συνεχίσει λέγοντας «θέλω να τοποθετηθώ αναλυτικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση -που θυμίζω, ήταν ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν μόνο δική μου- και αυτό δεν είναι η ώρα να γίνει τώρα, θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές». Είναι προφανές ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του -καθώς και τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ- έναν χρόνο μετά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιος που θα τον ακούσει. Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη φροντίσει να κάνει την δολοφονία χαρακτήρα από τώρα, δημοσίως.

Τι είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης θα «γλιτώσει» την κριτική του Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά, ο κύριος Κατρούγκαλος είπε ότι «αυτό ανάγεται στην ουσία, στα θέματα που επιφυλάσσομαι να μιλήσω μετά τις Ευρωεκλογές». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ήταν το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τέτοια προσωπικότητα και ενδεχομένως στο μέλλον να ξαναπαίξει αυτόν τον ρόλο», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί -συνυπολογίζοντας τις σχέσεις που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα- ότι αυτό είναι ένα σενάριο που τουλάχιστον έχει συζητηθεί.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν την Κεντροαριστερά, ο κύριος Κατρούγκαλος είπε ότι «Ο κύριος Κασσελάκης έχει επικοινωνιακό χάρισμα. Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, γιατί θα μπω σε κριτικές - που θέλω να τα κάνω, δεν θέλω όμως να τα κάνω αυτή τη στιγμή». Δηλαδή, πέραν του επικοινωνιακού χαρίσματος, ουδέν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλά, μετά τις Ευρωεκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εάν δε, ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και πάρει τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή γύρω στο 17%, αντί να υπάρξει καταλλαγή στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να ξεσπάσει ακόμη σφοδρότερος πόλεμος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τις ευρωεκλογές να απέχουν μόλις δυο μήνες, σίγουρα δεν πρόκειται να βαρεθεί κανείς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι ένα καζάνι που εξακολουθεί να βράζει, παρά την φαινόμενη ηρεμία που επικρατεί μετά από το συνέδριο του κόμματος.

Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου

Στέλλα Γκαντώνα: «Διαβάσαμε ότι έχετε εκλεγεί στη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα επόμενα τρία χρόνια, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το πρώτο ερώτημα είναι, τι ακριβώς θα κάνετε εκεί; Να ξεκινήσουμε με το βασικό».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Σωστά. Ο ΟΗΕ έχει ένα σύστημα που το ονομάζουν "ειδικές διαδικασίες", όπου ανεξάρτητοι ειδικοί έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν εκθέσεις, οι οποίες ψηφίζονται από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Για ποιο λόγο; Για να εντοπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να προτείνουν λύσεις. Αυτοί εκλέγονται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να προταθούν από την κυβέρνησή τους, μπορούν και να υποβάλλουν ατομική υποψηφιότητα. Η δική μου περίπτωση ήταν η δεύτερη, υποβολή ατομικής υποψηφιότητας».

Στέλλα Γκαντώνα: «Άρα, αυτό είναι μια απάντηση ως προς το γεγονός, ότι υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αναλάβατε αυτή τη θέση με τη βοήθεια της κυβέρνησης».

Θανάσης Φουσκίδης: «Και από πολιτικές πλευρές υπήρξαν σχετικές αναφορές. Του κυρίου Πολάκη -όπως λέγαμε και εδώ νωρίτερα- και από άλλους».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δεν γράφτηκε μόνο ότι με κυβερνητική παρέμβαση πήρα τη θέση. Γράφτηκε ότι και αυτό έγινε ως αποτέλεσμα συναλλαγής, επειδή είχα προχωρήσει στις γνωστές θέσεις που υποστήριξα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πριν από τις εκλογές. Αυτό ήταν ένα "ντιλ" που είχα κάνει -τάχα- με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σαν αντάλλαγμα λοιπόν αυτού του "ντιλ", υπήρξε η κυβερνητική στήριξη για την υποψηφιότητά μου».

Θανάσης Φουσκίδης: «Σωστά. Εκεί πήγε ο νους και αυτό υπονοούν και οι αναφορές οι σχετικές, για τις οποίες σας μιλάμε».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δυστυχώς η χυδαιότητα εξακολουθεί να έχει σχέση στην πολιτική σκηνή. Είναι πολύ χαρακτηριστικό και σχιζοφρενικό, ότι αυτά τα διάβασα έκπληκτος -αν και ίσως να μην έπρεπε να εκπλαγώ- λίγη ώρα μετά από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, μου έστελνε ευχές και συγχαρητήρια για τη θέση αυτή».

Στέλλα Γκαντώνα: «Εννοείτε, πριν από δυο ημέρες;»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ναι, πριν από δυο ημέρες, ακριβώς».

Θανάσης Φουσκίδης: «Άρα, έχετε και επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό».

Στέλλα Γκαντώνα: «Αυτό σημαίνει ότι έχετε και εξαιρετικές σχέσεις, με τον κύριο Τσίπρα».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Μα, είχαμε ταξιδέψει μαζί στο Στρασβούργο, όταν υπήρχε το ζήτημα του αν θα εκλεγεί ή όχι, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου ήμουν εγώ μέχρι που έπαψα να είμαι βουλευτής. Το χειρότερο είναι, ότι μετά αυτή η άποψη που ακούστηκε από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -αυτό που είπατε- την ανέφερε, αναπαράχθηκε ευρύτατα από ένα οικοσύστημα που -δυστυχώς- ευημερεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Το καλό είναι βέβαια ότι δεν βρέθηκε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει αυτή την άποψη, τον μόνο που άκουσα να την επαναλαμβάνει -και μάλιστα από το βήμα της Βουλής- ήταν ο κύριος Βελόπουλος. Να σας πω ότι ένας από τους λόγους που δέχτηκα να βγω σήμερα μαζί σας -γιατί έχω πάρει μια συνειδητή απόφαση μέχρι τις ευρωεκλογές, να μην έχω δημόσια παρουσία-, υπάρχουν δυο λόγοι που θα τους καταλάβετε όταν σας τους πω. Θέλω να μιλήσω μετά τις ευρωεκλογές, γιατί δεν θέλω η δημόσια παρέμβασή μου, να γίνει μια αφορμή να αποπροσανατολιστεί ο διάλογος, από αυτά που θεωρώ ουσιώδη θέματα. Δηλαδή, αυτό που νοιάζει όλους τους πολίτες, που είναι το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει θεσμούς, για να κρύψει τις ευθύνες της και για τα Τέμπη και για τις υποκλοπές. Θεωρούσα λοιπόν -και εξακολουθώ να θεωρώ- ότι δεν είναι σκόπιμο να δημιουργήσω εγώ έναν αντιπερισπασμό, μιλώντας για το τι έγινε (...) πρώτος λόγος είναι ότι δεν θέλω να υπάρχει ένας αντιπερισπασμός με δική μου ευθύνη από τα ουσιώδη. Και ο δεύτερος είναι ότι θέλω να τοποθετηθώ αναλυτικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση -που θυμίζω, ήταν ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν μόνο δική μου- και αυτό δεν είναι η ώρα να γίνει τώρα, θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές».

Θανάσης Φουσκίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κύριο Κασσελάκη μπορεί συγκροτήσει μια κυβερνητική δυναμική, προϊόντος του χρόνου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, μέσα στην επόμενη τετραετία; Είναι ο κύριος Κασσελάκης αυτός που θα μπορούσε να οδηγήσει την Κεντροαριστερά γενικότερα, σε τροχιά εξουσίας και πάλι; Εσείς το πιστεύετε αυτό;»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Αυτό ανάγεται στην ουσία, στα θέματα που επιφυλάσσομαι να μιλήσω μετά τις Ευρωεκλογές. Μπορώ όμως να σας πω καθαρά από τώρα, ότι εγώ πιστεύω ότι η μοναδική απάντηση στο να μην έχουμε μια διαιώνιση της εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη, είναι η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Που πρέπει να ξεκινήσει σοβαρά, με προγραμματικό λόγο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει το διακύβευμα της δεύτερης θέσης».

Θανάσης Φουσκίδης: «Υπό ποιο πρόσωπο; Ποιος θα μπορούσε να ήταν αυτός, υπό την ομπρέλα του οποίου θα δημιουργηθούν αυτές οι ζυμώσεις;»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα ενωνόταν σε ένα μόνο κόμμα, μόνο όταν υπήρχε μια ισχυρή, χαρισματική προσωπικότητα όπως ήταν ο -»

Στέλλα Γκαντώνα: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως;»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τέτοια προσωπικότητα και ενδεχομένως στο μέλλον να ξαναπαίξει αυτόν τον ρόλο. Τώρα όμως βρισκόμαστε σε μια φάση κατακερματισμού των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου, όπου δεν βλέπω πιθανό να έχουμε μια επανάληψη αυτού του φαινομένου, δηλαδή συγκέντρωση υπό ένα μεγάλο κόμμα, όπως ήταν το μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Θανάσης Φουσκίδης: «Βλέπετε ότι δεν υπάρχει χαρισματική προσωπικότητα, για την οποία μας μιλάτε, που θα μπορούσε να ηγηθεί και να εμπνεύσει τους πάντες. Αυτό λέτε επί της ουσίας».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ο κύριος Κασσελάκης έχει επικοινωνιακό χάρισμα. Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, γιατί θα μπω σε κριτικές - που θέλω να τα κάνω, δεν θέλω όμως να τα κάνω αυτή τη στιγμή, που υπάρχουν άλλα πράγματα στο τραπέζι».