Η Πορφυλένια Κανελλοπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εργάζεται στην Αθήνα ως δικηγόρος, με ειδίκευση στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο, είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, είναι νέα και θέλει να εκπροσωπήσει τη γενιά της, που «δεν κάνει εκπτώσεις στα όνειρά της, που θέλει να οικοδομήσει το μέλλον της πάνω σε στέρεα θεμέλια και όχι σε κούφιες υποσχέσεις».
Είστε η νεότερη σε ηλικία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Οσο νεότερη τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά;
Με τη συμπερίληψή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει, μια ακόμη φορά, ότι στηρίζει και πιστεύει στη γενιά μου. Οραματίζεται μια Ελλάδα με ανθρώπους που η επαγγελματική τους σταδιοδρομία είναι το διαβατήριό τους για την πολιτική.
Με ανθρώπους που θέλουν να βλέπουν τη χώρα τους να προχωρά μπροστά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Και, πρωτίστως, με νέες και νέους που θέλουν να οικοδομήσουν το μέλλον τους πάνω σε στέρεα θεμέλια και όχι σε κούφιες υποσχέσεις. Θα σας πω ότι η γενιά μου δεν «μετρά» την ευθύνη, όπως οι υπόλοιπες. Δεν κάνει εκπτώσεις στα όνειρά της και δεν δίνει πίστωση χρόνου. Αξιολογεί τη συνέπεια, τις πράξεις, το έργο καθημερινά. Και αυτό, ακριβώς, είναι που τη φέρνει, σήμερα, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γιατί ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έθεσε τους νέους ανθρώπους στο επίκεντρο των πολιτικών της και βελτίωσε την καθημερινότητά τους. Ενώ, την ίδια στιγμή, προτεραιοποίησε στο πρόγραμμά της –για την επόμενη τετραετία– τα αιτήματά τους. Αλλωστε, η εμπιστοσύνη των νέων είναι το σημαντικότερο παράσημο, αλλά και ταυτόχρονα η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το αύριο ως προς τη διακυβέρνηση του τόπου μας. Και είναι αυτή ακριβώς η εμπιστοσύνη που θέλω να τιμήσω και να φανώ αντάξιά της.
Ποιο είναι το βασικότερο επιχείρημα με το οποίο καλείτε τους νέους ανθρώπους, τους συνομηλίκους σας, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να μη γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς;
Η γενιά μου δεν είναι απολιτίκ. Εχει μόρφωση, υψηλή επιστημονική κατάρτιση και, όπως είναι λογικό, αδιαπραγμάτευτα αιτήματα. Αυτός, ακριβώς, ο δυναμισμός είναι που –πολλές φορές– δεν μπορεί να βρει χώρο ή ενδιαφέρον στην πολιτική. Οι επιδιώξεις των νέων ανθρώπων, άλλωστε, πρέπει να μετουσιώνονται σε πολιτικές τού αύριο, όπως ακριβώς έκανε, την τελευταία τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, και οι συνομήλικοί μου πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πολίτες στη δημοκρατία, πέρα από δικαιώματα, έχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Η συμβουλή μου είναι, λοιπόν, να μην αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον. Να προσέλθουν την Κυριακή μαζικά στις κάλπες και να συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες.
Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μετεκλογικές συνεργασίες ανάμεσα σε κόμματα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ή πιστεύετε ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις;
Η εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων είναι ενδεικτική και ταυτόχρονα διδακτική. Η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις, οι οποίες χρειάστηκαν πυγμή, αποφασιστικότητα και οξυμμένα αντανακλαστικά, τα οποία μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα διέθετε σε καμία περίπτωση. Απεναντίας, οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι επιθυμούν μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, που θα προασπίσει τα συμφέροντα των ιδίων και της χώρας. Και δεν έχουν υπομονή απέναντι στα συνεχώς εναλλασσόμενα σενάρια ακυβερνησίας του κ. Τσίπρα. Σενάρια που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση των ηττημένων και κατέληξαν στην κυβέρνηση των απελπισμένων.
Σενάρια που ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η νομή των καρεκλών και όχι η εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί αυτή κερδίζεται μόνο με πράξεις και όχι με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες του αέρα. Με ένα στιβαρό, κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι με υπεκφυγές. Πρωτίστως, με μια πρόταση διακυβέρνησης, στην οποία οι πολίτες θα ξέρουν ποιον ψηφίζουν για να κρατήσει το τιμόνι της χώρας.
Την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, σε ποιους τομείς κρίνετε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδωσε καλύτερα και πού όχι;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε, τα τελευταία χρόνια, να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σταματήσει ή να «θολώσει» τη μεταρρυθμιστική προσπάθειά της. Κρίσεις, για τις οποίες οι λύσεις καθημερινά σχεδιάζονταν επί χάρτου και δεν ανασύρονταν από κάποιο εγχειρίδιο. Κρίσεις, η διαχείριση των οποίων αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στη διεθνή κοινότητα και θωράκισε την αξιοπιστία της χώρας μας. Παράλληλα, όμως, υλοποιήσαμε με συνέπεια τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Γι’ αυτό χρειάστηκε να συγκρουστούμε με παθογένειες και νοοτροπίες που κρατούσαν το κράτος για χρόνια πίσω.
Σήμερα, είμαστε περήφανοι για τον καλπάζοντα ψηφιακό μετασχηματισμό του, με πάνω από 1.500 υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες με ένα κλικ και τις ουρές να είναι πλέον παρελθόν. Μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας, που έδωσε τα διαπιστευτήριά του απέναντι στην πανδημική κρίση και πλέον έχει ενισχυθεί με προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με τεχνογνωσία, διαθέτοντας ένα από τα καλύτερα οργανωμένα εμβολιαστικά προγράμματα της Ευρώπης. Επιπλέον, αποκαταστήσαμε αδικίες προηγούμενων ετών, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό τρεις φορές στα 780 ευρώ και ενισχύοντας το εισόδημα των συμπολιτών μας με τη μείωση 50 συνολικά φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Δημιουργώντας 300.000 νέες θέσεις εργασίας και σημειώνοντας ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Η οικονομία μας, πλέον, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αλλά εστιάσαμε και στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα και επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα. Η Ελλάδα μεγάλωσε, αλλά και απέδειξε ότι γνωρίζει πώς να φυλάττει τα σύνορά της αντιμετωπίζοντας τη μεταναστευτική κρίση. Σίγουρα, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Γι’ αυτό και ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή την Κυριακή. Εντολή να δημιουργήσουμε με τόλμη και σταθερότητα μια Ελλάδα παραγωγική, εξωστρεφή και εύρωστη.