Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει φωνή από βαρύ μέταλλο, βλέμμα κοφτερό, λόγο κρυστάλλινο, από κείνα τα ακριβά κρύσταλλα που –στο πέρασμα του χρόνου– δεν χάνουν τη διαύγειά τους. Αυτά τα γνωρίσματά του είναι ικανά για να νιώσει ο πολίτης ότι τα λόγια του υπουργού που ορκίστηκε να τον προστατεύει είναι η πιστή τήρηση του όρκου του – απ’ άκρου εις άκρον της χώρας: στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πόλεις, στα χωριά, στα σύνορα. Την Κυριακή οι συμπολίτες του στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών έχουν ήδη αποφασίσει να του δώσουν τον σταυρό προτίμησής τους – η αθρόα προσέλευσή τους σε όλες τις συγκεντρώσεις του είναι το στοιχείο που ουδείς μπόρεσε να αμφισβητήσει.

Με ποιο κριτήριο καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Καλούμε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Κυριακή προτάσσοντας τη λογική. Η δύναμη της δημοκρατίας είναι η συνέπεια και η λογική και όχι ο λαϊκισμός που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ημασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Είναι συνεπής στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό. Από την ψήφο των Ελληνίδων και των Ελλήνων θα κριθεί αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να βαδίζει με σταθερά βήματα μπροστά ή θα κατρακυλήσει στο εφιαλτικό χθες που ζήσαμε την περίοδο 2015-2019 με τις κλειστές τράπεζες, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τους ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες, την εκτόξευση της ανεργίας.

Πιστεύετε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, η Ν.Δ. θα πρέπει να επιχειρήσει συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τα τελευταία χρόνια η χώρα πέρασε μεγάλες δοκιμασίες από εξωγενείς κρίσεις. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι επειδή είχαμε σταθερή κυβέρνηση και άξιο ηγέτη ως πρωθυπουργό. Μέσα σε συνθήκες δοκιμασίας και παγκόσμιας ρευστότητας η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι και ξεκάθαρες, κρυστάλλινες πολιτικές. Οι Ελληνες δεν έχουν κανέναν λόγο να ρισκάρουν επιστροφή σε εποχές όπου κυριαρχούσαν οι θολές πολιτικές και η χώρα δεν είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό και πυξίδα. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που μόνο η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να διασφαλίσουν.

Γιατί είναι ανέφικτο το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι οι υποσχέσεις του δεν έχουν αντίκρισμα, αφού θα είναι ο ηττημένος των εκλογών, τάζει στους πάντες τα πάντα. Αν καλείτο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, η χώρα θα οδηγείτο σε νέα μνημόνια και στη χρεοκοπία. Η στάση του είναι πολιτικά ανεύθυνη, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε αρνείται την πρόταση του πρωθυπουργού για κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητη αρχή. Αντίθετα, η Ν.Δ., νιώθοντας τις μεγάλες ευθύνες που έχει έναντι της πατρίδας μας και ειδικότερα της νέας γενιάς, έχει διατυπώσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που δεν ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στους τομείς της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης του κράτους, ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής σε κάθε λογικό Ελληνα. Από τη μια η Ν.Δ. προχωράει μπροστά με βάση την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, με σταθερά βήματα, οδεύει προς το χθες, με όπλο του την τοξικότητα και τα ψέματα.

Μπορείτε να δηλώσετε ικανοποιημένος από το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν πλέον οι πολίτες στην καθημερινότητά τους;

Δίνουμε συνεχή μάχη κατά της εγκληματικότητας, την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια σταθερότητα, αποφασιστικότητα και προσήλωση. Σας θυμίζω ότι το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες δολοφονίες στα τελευταία 15 χρόνια και ότι η μικροπαραβατικότητα έχει μειωθεί κατά 22%.

Τους τελευταίους 21 μήνες που έχω την τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ακολουθήσαμε ένα σαφές σχέδιο με πρώτη προτεραιότητα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την κατασκευή του φράχτη ώστε να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, στην εγκληματικότητα και την απειλή τρομοκρατίας. Και ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Αστυνομίας. Το τελευταίο διάστημα η Αττική ενισχύθηκε με 3.500 αστυνομικούς. Μόνο τον Ιανουάριο ενισχύσαμε τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική με 600 επιπλέον ειδικούς φρουρούς, που αποτέλεσμα είχαν την αύξηση των περιπολιών κατά 70 σε καθημερινή βάση. Δημιουργούμε νέες αποτελεσματικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως είναι η ίδρυση των 18 γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων. Προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Αστυνομία ώστε να απαλλαγούν οι αστυνομικοί μας από πάρεργα και να αφοσιωθούν στο αστυνομικό έργο τους και εκσυγχρονίζουμε και κάνουμε διαρκή την εκπαίδευσή τους σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό το σχέδιο φέρνει αποτελέσματα και ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να το συνεχίσουμε. Στόχος μας μια Αστυνομία πιο φιλική στους πολίτες, σύγχρονη, ανθρώπινη και –φυσικά– ακόμα πιο αποτελεσματική έναντι του εγκλήματος.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας όπου κατέρχεστε στις εκλογές;

Οραμά μου είναι να αναδειχθεί η συγκεκριμένη περιφέρεια σε ένα ισχυρό πρότυπο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Επειδή πιστεύω βαθιά ότι η Νότια Αθήνα μπορεί να μας δείξει πρώτη την εικόνα μιας νέας Ελλάδας. Το παραλιακό μέτωπο, η επένδυση του Ελληνικού, τα δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα σηματοδοτούν το αύριο. Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της, μεταξύ παραλίας και Υμηττού. Προσελκύοντας ολοένα και περισσότερες επενδύσεις. Δημιουργώντας δουλειές για όλους. Αξιοποιώντας τα 250 εκατ. ευρώ για έργα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που δημιουργήσαμε όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών. Προσφέροντας ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές, για όλους τους πολίτες.