Ο απόλυτος τζέντλεμαν. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, εντυπωσιάζει τους συνομιλητές του. Ευγενής, πράος και εξαιρετικός συζητητής, εκπέμπει καλλιέργεια και μόρφωση υψηλού επιπέδου. Πολλοί του οφείλουν, καθώς ως δικαστικός, διαβάζουμε, «έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη». Μια σπουδαία υπηρεσία στην κοινωνία, λαμβανομένου υπόψη και του τι εκείνη βίωσε, αφότου το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε το 2010 στην κόλαση του Μνημονίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Μάιο του 2022, ο Παναγιώτης Πικραμμένος υπογράμμισε: «Παρόλο που είμαι δικαστής, θεωρώ ότι διαθέτω και ένα πολιτικό ένστικτο. Αλλά μου είχε δώσει πολύ μεγάλη εμπειρία η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως σύμβουλός του. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, μετά τη συνταξιοδότησή μου, συζητούσαμε πολιτικά και τον έβλεπα πολύ συχνά. Πάντα ασχολούμην και ήμουν ενήμερος για τις πολιτικές εξελίξεις». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στις μέρες του το 2012 στο Μέγαρο Μαξίμου: «Εκείνη την ώρα, όταν ανέλαβα, είπα μέσα μου: Δεν θα “σκάσει” η χώρα στα χέρια μου. Σκεπτόμουν πως έπρεπε να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί, είναι σοβαρή χώρα, έχει σοβαρούς ανθρώπους. Oτι πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και των συμμάχων μας. Κι αυτό το ένιωσαν στην Ευρώπη εκείνες τις μέρες, ένιωσαν ότι μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί μας. Κάτι που κάνει υπέροχα τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Eχει ανεβάσει πολύ τον πήχυ ως συνομιλητής». Και όσον αφορά τη σχέση του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε: «Σε κάθε περίπτωση θα είμαι πάντα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τον στηρίξω σε ό,τι μου ζητήσει».

Απόπειρα εξόντωσης

Βρέθηκε όμως στο στόχαστρο –και ακόμα βρίσκεται– του ΣΥΡΙΖΑ, που ενοχλείται με οτιδήποτε εκπέμπει κανονικότητα και ομαλότητα. Προσπάθησαν λοιπόν οι αριστεριστές να τον εξοντώσουν κοινωνικοπολιτικά και του φέρθηκαν με εξαιρετικά απρεπή τρόπο, προσπαθώντας μάλιστα να τον εξευτελίσουν. Ολοι θυμόμαστε τις αθλιότητες με τις δέκα κάλπες στην Ολομέλεια, με πρόφαση την υπόθεση της Novartis. «Κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης», είπε μιλώντας τότε στη Βουλή και αποκαλώντας «μυθιστορηματικές κατηγορίες» τις αιτιάσεις εναντίον του. Γιατί όμως τον στοχοποίησαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι; Γιατί αποπειράθηκαν να τον σπιλώσουν; Διότι στο πρόσωπό του οι αριστεριστές βλέπουν όλα αυτά που μισούν, «αλλεργικοί» καθώς είναι στην αριστεία, στη σκληρή δουλειά και σε οτιδήποτε εθνοπρεπές. Ο κορυφαίος δικαστικός εκπροσωπεί άλλωστε μια γενιά διακεκριμένων συμπολιτών μας, που τόλμησαν να «λαξεύσουν» εαυτούς και να καταστούν πρότυπα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στα δημόσια πράγματα. Εξ ου και το ότι είναι περιζήτητος σε ομηγύρεις υψηλού επιπέδου. Προ ημερών, ο Παναγιώτης Πικραμμένος εκλήθη και παρέστη ως ομιλητής, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε γεύμα εργασίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, σε μια εκδήλωση με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο στις 27 Απριλίου, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν και να φεύγουν». Είπε όμως πως «θέλουμε η Ν.Δ. να πάρει αυτοδυναμία και να κερδίσει τις εκλογές. Αμα γίνει αυτό, ούτε μαντίλια κουνάω ούτε τίποτα». Και εκτίμησε πως «η Ν.Δ. θα εξασφαλίσει στην πρώτη κάλπη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό». Δύο ημέρες μετά, μιλώντας στο CNN Greece, είπε ότι «η Ν.Δ. θέλει να καταδείξει ότι έχει ευρύτατο λαϊκό έρεισμα, ότι έχει την αποδοχή του κόσμου, ότι ο πολίτης έχει αντιληφθεί όλα τα βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει κατά το διάστημα της τελευταίας τετραετίας».

Ο ίδιος δεν κρύβει τις απόψεις του, που είναι και απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Στις 2 Φεβρουαρίου 2023 παρέστη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στους εορτασμούς στην Καλαμάτα για την πολιούχο της πόλης Υπαπαντή του Σωτήρος. Στη διάρκεια της ομιλίας του, στο γεύμα που παρατέθηκε στους επισήμους, είπε πως η εορτή στην πόλη «αναδεικνύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την αναγκαιότητα της ορθοδόξου πίστεώς μας και της τηρήσεως των παραδόσεών μας. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, την εποχή των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αντιφάσεων, την εποχή των μεγάλων εθνικών προκλήσεων». Εκλεισε μάλιστα την ομιλία του ως εξής: «Είθε η πολιούχος της Καλαμάτας, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει τον δρόμο μας ως λαού και ως έθνους, να καθοδηγεί τη φρόνηση και τα βήματά μας, ώστε υπό όρους αρραγούς εθνικής ενότητας να προοδεύουμε και να ευημερούμε».