Ενα μεγάλο ρεύμα προς τη Νέα Δημοκρατία από μετριοπαθείς ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο του κέντρου και δεν θέλουν ούτε να φανταστούν το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις, αλλά φαίνεται και στην κοινωνία.

Οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν αποφασίσει στις εκλογές της Κυριακής να ψηφίσουν τη ΝΔ για να πάρει υψηλό ποσοστό ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο μεγαλώνει το ποσοστό, γι’ αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά για τη ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι υπάρχει ρεύμα προς τη ΝΔ από τους ψηφοφόρους που επιλέγουν σταθερότητα και δεν θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Λογική εξέλιξη αυτή, γι’ αυτό και η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστά στο 35%…

Βελτιώνονται οι προθεσμιακές καταθέσεις

Ανεβάζει ταχύτητα η μετακίνηση των καταθέσεων από τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου προς τις προθεσμιακές και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μεταφορά από τον Δεκέμβριο του 2022 έως σήμερα αφορά ποσά που διαμορφώνονται στην περιοχή των 7,5 δισ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, έως το τέλος του 2023 αναμένεται οι προθεσμιακές καταθέσεις να ανέλθουν σε περίπου 43%-45% του συνόλου των καταθέσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, παρατηρείται μετακίνηση κεφαλαίων και προς τα επενδυτικά προϊόντα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Προβλήματα

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ευδοκιμούν. Παντελής ανεπάρκεια κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας, βάλτωμα στα γρανάζια της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης έχουν οδηγήσει σε αδυναμία υλοποίησης όσων προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης.

Εντονες φήμες

Συζητείται έντονα στην αγορά το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ να μην προέρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αξιοποίηση

Από τον Ελλάκτωρα λένε ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ακτωρ Παραχωρήσεις όχι μόνο δεν πωλείται, αλλά θα αξιοποιηθεί από τον όμιλο προσεχώς στον υπέρτατο βαθμό.

Η στοχοθεσία για τα κόκκινα δάνεια

Μετά τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια επίπεδα από όλους τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους κατά την περυσινή χρήση, επόμενος μεγάλος στόχος των διοικήσεών τους στο μέτωπο των επισφαλειών αποτελεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,8%). Η στοχοθεσία για την τριετία 2023-25 που περιλαμβάνεται στους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς προβλέπει τη συρρίκνωσή τους κατά 32% ή 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Απαιτείται προσοχή και διαρκείς έλεγχοι

Η αξιοπιστία μιας χρηματιστηριακής αγοράς κρίνεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο έλεγχος που κάνει η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των καθημερινών πράξεων για όλες ανεξαιρέτως τις εισηγμένες εταιρείες. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο ακούστηκαν κάποιες γκρίνιες για φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Οι διαρκείς έλεγχοι θα εξαλείψουν τις γκρίνιες.

Αναβάθμιση του ΟΛΘ για κρουαζιερόπλοια

Εντός του καλοκαιριού θα έχει αναβαθμιστεί πλήρως η Αποθήκη 8 της ΟΛΘ ΑΕ, ώστε να υποδέχεται επιβάτες κρουαζιερόπλοιων εντός και εκτός Ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα λιμάνια. Στον νέο τερματικό σταθμό, ο οποίος είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα για αφίξεις επιβατών intra και extra Schengen, θα μπορούν να δένουν δύο κρουαζιερόπλοια.