Η οικονομία είναι σχεδόν πάντα το βασικό κριτήριο με το οποίο ψηφίζουν οι πολίτες στις εκλογές. Στην επικείμενη όμως εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα άλλο κριτήριο που ίσως είναι πιο βασικό. Ποιος μπορεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση για τον τόπο προκειμένου να δώσει προοπτική στους πολίτες. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Τα προγράμματα έπονται.

Γιατί πρώτα θα πρέπει να πεις ότι είσαι σε θέση να κάνεις κυβέρνηση και μετά να μπορείς να υποστηρίξεις το κυβερνητικό σου πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι η οικονομία βαραίνει στις αποφάσεις των πολιτών και σε αυτό το θέμα η ΝΔ αισθάνεται πολύ ισχυρή. Κι αυτό γιατί παρά τις μεγάλες, πρωτόγνωρες και εισαγόμενες κρίσεις, κατάφερε να υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας και μάλιστα σταθερή ανάπτυξη, θεαματική μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, μείωση των φόρων, αλλά και ταυτόχρονη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Το τελευταίο το κάναμε πράξη με δημοσιονομική στήριξη ύψους 55 δισ. νοικοκυριών, επιχειρήσεων και πολιτών κατά τη διάρκεια όλων αυτών των κρίσεων.

Η μάχη της 21ης Μαΐου είναι πράγματι μια μάχη μεταξύ δύο. Από τη μια μεριά έχουμε την πρόταση της ΝΔ για μια στέρεη, σταθερή και στιβαρή διακυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η πρόταση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα με σταθερό προσανατολισμό, ξεκάθαρο απολογισμό αλλά και ένα σαφές πρόγραμμα.

Από την άλλη όμως έχουμε μια ομίχλη όσον αφορά τη διακυβέρνηση του τόπου, ασάφεια για το πρόγραμμα και τα πρόσωπα και άγνωστο Χ τον πρωθυπουργό. Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ υπάρχει μια σεναριολογία για τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης από μια συνεργασία, η οποία όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και πώς να επιτευχθεί όταν οι πιθανοί συνεργάτες αλληλοκατηγορούνται από το πρωί ως το βράδυ με οποιαδήποτε αφορμή, όπως για παράδειγμα έκαναν με την ιστορία και την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Με λίγα λόγια, η επιλογή είναι μία. Η εγγύηση σταθερότητας και διακυβέρνησης που προσφέρει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

* Υποψήφιος βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ και πρώην υπουργός