Σφοδρότατη κριτική άσκησε ο Πέτρος Παππάς στους επονομαζόμενους «87» του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Παππάς είπε ότι όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, έγιναν διότι «μια δράκα στελεχών -δηλαδή μια μικρή ομάδα στελεχών-, η οποία φοβάται απίστευτα την οργή του κόσμου, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τα συγκεκριμένα στελέχη ότι άφησαν «το κόμμα χρεοκοπημένο, γιατί δεν ερμήνευσε σωστά το καταστατικό. Μας λέγανε ότι ήταν οι αυθεντικοί ερμηνευτές του καταστατικού, αλλά μάλλον δεν είναι τόσο αυθεντική η ερμηνεία τους. Γιατί το κόμμα πρέπει να έχει πρόεδρο, όπως προκύπτει από το καταστατικό. Το κόμμα αυτή τη στιγμή, ούτε τον λογαριασμό του ρεύματος δεν μπορεί να πληρώσει». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν ισχύει, καθώς η κεντρική επιτροπή μπορεί να ορίσει τον κατά νόμο υπεύθυνο για τις πάγιες ανάγκες της λειτουργίας του κόμματος. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει ορίσει τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

«Νέα Αριστερά Εσωτερικού»

Στη συνέχεια, ο Κύριος Παππάς έκανε λόγο για μια προσπάθεια να μπουν «ένα σωρό εμπόδια για την εκλογική διαδικασία, την καθυστερεί. Την πάει 2,5 μήνες μετά, δε νοιάζονται καν ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πέφτουν και θα πάνε στο 3%. Προσπαθούν στην πραγματικότητα να κάνουν ένα ΚΚΕ Εσωτερικού - κακέκτυπο του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μια Νέα Αριστερά Εσωτερικού θέλουν να κάνουν αυτά τα στελέχη. Θα έχουμε τη Νέα Αριστερά Εξωτερικού -τα στελέχη που έφυγαν- και τη Νέα Αριστερά Εσωτερικού, όλους αυτούς οι οποίοι θα μείνουν. Και η κορωνίδα όλων αυτών, είναι ότι θέλουν να εμποδίσουν και την κάθοδο του Στέφανου Κασσελάκη, άρα και να εκφραστεί αυτή η λαϊκή οργή». Το γεγονός ότι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά με υποτιμητικό τρόπο για το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ -ΚΚΕ Εσωτερικού-, είναι ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί. Πολύ δε περισσότερο, από τη στιγμή που ταυτίζει την προσπάθεια για ιδεολογική καθαρότητα, με εκείνη της Νέας Αριστεράς, αποκαλώντας τον μελλοντικό ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη, ως «Νέα Αριστερά Εσωτερικού».

Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, ο κύριος Παππάς συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν, είναι στην πραγματικότητα προκειμένου να κρατήσουν αυτές τις κάποιες καρέκλες -και να ανακυκλώνονται μεταξύ τους- να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπέσει. Και αυτό το οποίο δεν αντιλαμβάνονται, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τόσα χρόνια, προσπαθεί να κάνει το εξής: να αντιστοιχηθεί η ηγεσία του, με την εκλογική του βάση. Εμείς όλοι που πήγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ -η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του-, είναι κεντρώοι, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες - έτσι προσδιορίζονται. Ένα πολύ μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων ανήκε στην Ανανεωτική Αριστερά». Μπορεί ο κύριος Παππάς να ήταν απροσδόκητα σκληρός, όμως στις συγκεκριμένες δηλώσεις -περί των ψηφοφόρων του κόμματος-, είναι ακριβής. Η Ανανεωτική Αριστερά άλλωστε, είναι το «ιστορικό 3%», από την οποία προέρχεται η κομματική νομενκλατούρα - ή, κατά το πιο πολιτικά ορθότερο, «κομματική γραφειοκρατία». Θα δείξει πώς θα την πληρώσει αυτή την ειλικρίνειά του, ο Πέτρος Παππάς, μιας και είπε «αλήθειες που πονάνε».

Καθαίρεση μέσω... πλεκτάνης

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτή η «δράκα» κέρδισε στην παρούσα φάση, ο κύριος Παππάς άφησε αιχμές για νίκη μέσω πλεκτάνης! Την οποία πλεκτάνη, επιδιώκει να πάει ένα βήμα παρά πέρα, στερώντας το δικαίωμα στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκεται σε κανονικότητα, ότι δεν υπάρχει ομοψυχία και ότι είναι υπό διάλυση. 

Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς είπε ότι αυτή η δράκα «κέρδισε μέσα από μια πλεκτάνη -και προσπαθεί αυτή την πλεκτάνη να τη συνεχίσει- και να εμποδίσει τον Στέφανο Κασσελάκη να κατέβει. Άρα, να εκφραστεί ξανά αυτός ο κόσμος, ο οποίος θέλει πολιτική στέγη. Αν συνεχίσουν αυτή την τακτική, ούτε εκλογές εσωκομματικές θα γίνουν, ούτε τίποτα δε θα γίνει. Θα μείνουν μόνοι τους σε αυτό το κόμμα, αν συνεχίσουν αυτή την τακτική. Ένα κόμμα που ούτε 3% δε θα πάρει στις εκλογές. Αν δε βάλουν μυαλό γρήγορα - και αν αυτή την έκνομη κατάσταση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκεται σε μια κανονικότητα. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, καμία ομοψυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κόμμα υπό διάλυση. Αν λοιπόν δε συνετιστούν όλοι - προφανώς και είναι (υπό διάλυση), όταν ακούγονται πράγματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο τέως πρόεδρος -για εμένα νυν πρόεδρος- Στέφανος Κασσελάκης, πρέπει να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό; Όταν ακούγονται ανεκδιήγητες ύβρεις για το πρόσωπό του και κατηγορίες, οι οποίες δεν τεκμηριώνονται;»

Το «κακό DNA του 3%»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αναφορικά το πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και όπως δείχνουν όλα, όποια πλευρά νικήσει, η άλλη θα αποχωρήσει, ο κύριος Παππάς φάνηκε «μεγάθυμος», αλλά με μια προϋπόθεση: να αποβληθεί το «κακό DNA του 3%».

Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς είπε ότι «όσο υπάρχει αυτή η νοοτροπία, αυτό το κακό DNA του 3%, το οποίο δεν αφήνει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη να εκφραστεί, δεν μπορεί να υπάρχει μια κοινή πορεία. Όποιος είναι διατεθειμένος, αυτό το κακό DNA του 3%, να το διώξει από πάνω του, είναι ευπρόσδεκτος να μείνει στο κόμμα, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί. Γιατί η Κεντροαριστερά, πρέπει να αποκτήσει ένα μεγάλο διευρυμένο σπίτη στη χώρα». Μετά από τόσο σκληρή τοποθέτηση, το μέλλον του Πέτρου Παππά φαντάζει αβέβαιο. Ίσως, πιο αβέβαιο κι από εκείνο του Στέφανου Κασσελάκη. Αναμένουμε τις εξελίξεις.