Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παυσανίας Παπαγεωργίου ήταν χθες ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του για το Συνέδριο του κόμματος, λέγοντας ότι «δεν μπαίνει καμία συζήτηση αναβολής από κανένα μέρος» και κατ’ αυτόν τον τρόπο διέψευσε κάθε σενάριο ακόμα και χρονικής μετάθεσης για το 2025, που, βάσει προγραμματισμού, θα οδηγήσει στις εκλογές νέου προέδρου. Εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε ότι «εξαρχής μιλάμε για ένα συνέδριο το οποίο γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» και ότι «δεν βλέπω πουθενά κάτι που να βάζει αυτήν τη στιγμή σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του ως προς την ημερομηνία, τον σκοπό και την απαίτηση».

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οπως διευκρίνισε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, «υπήρξε μία ανάγκη μεταφοράς της ημερομηνίας –ούτε πραγματικής αναβολής ούτε υπεκφυγής στο να γίνει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χρόνο– για έναν λόγο που είχε να κάνει με τον χώρο διεξαγωγής». Εξάλλου, για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο βήμα που είναι η εκλογή προέδρου».

Τα σενάρια πάνε και έρχονται τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου του κόμματος. Σχεδόν όλες οι πλευρές, εκτός εκείνης του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο του κόμματος να θέσει υποψηφιότητα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρηση ελάχιστων βουλευτών του στρατοπέδου Κασσελάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας– και παράλληλη ενσωμάτωση στο κόμμα, με κάποιον τρόπο, της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς!

Το σενάριο αυτό φαίνεται να προκρίνει και ο... εξαφανισμένος Αλέξης Τσίπρας, ώστε να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκπροσώπηση που έχει στη Βουλή ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι περισσότερο... θαρραλέοι μίλησαν και για άνοιγμα προς την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για μία κοινοβουλευτική συνεργασία σε πρώτη φάση.

Πάντως, το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κυνηγήσει την ανατροπή της ονομαστικής απόρριψης της υποψηφιότητάς του, την οποία ενέκρινε η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, δεν αμφισβητείται. Η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ατύπως είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του έκπτωτου προέδρου, χρέωσε στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσα εφαρμοστέας και αμετάκλητης απόφασης, κατηγορώντας την για παράβαση καθηκόντων, και επέμεινε πως το Συνέδριο «μπορεί ν’ αποφασίσει ό,τι θέλει». «Εχουμε και άλλες αντικαταστατικές αποφάσεις ν’ ανατρέψουμε» προειδοποίησε σχετικώς, ενώ πληροφόρησε ότι «ο κ. Κασσελάκης θα εκλεγεί σύνεδρος» στις κάλπες που θα στηθούν πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου και πως «θα εκλεγεί μετά από την πρώτη Κυριακή».

Πάντως, νέα επίθεση προς την πλευρά Κασσελάκη έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «οι επιλογές του προηγούμενου προέδρου οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συρρίκνωση και απαξίωση», την ίδια στιγμή που ο Παύλος Πολάκης σχολίαζε σε ομιλία του στο Ρέθυμνο ότι «μας έχει τραυματίσει η υπόθεση Κασσελάκη, αλλά θα γιάνει η πληγή».

Οι «87» οργανώνονται...

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι συνεχίζεται η οργάνωση της ομάδας των «87» για την αποτροπή μιας αντίπαλης επικράτησης στην ανάδειξη των συνέδρων, έτσι ώστε να «επικαιροποιηθεί» η ισχύς που έχουν αποκτήσει. Σημαίνοντα οργανωτικό ρόλο σε όλο αυτό έχει ο Χρήστος Σπίρτζης, εναντίον του οποίου έριξε νέα... καρφιά η Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας: «Είτε νομίζει ότι είναι στο ΚΚΕ (μ-λ) είτε πέρασε την Αγωγή του Πολίτη με σκονάκι».

Από την πλευρά τους, ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος έχει ήδη στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, δεν απέκλεισε απόπειρα του Στέφανου Κασσελάκη να διεκδικήσει μέσω του Συνεδρίου την άρση του αποκλεισμού του, ενώ ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης εξέφρασε την προτίμηση «να πάμε κάλπη και να αναμετρηθούμε με πολιτικούς όρους».

Παράλληλα, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης προτίμησε να τηρήσει αποστάσεις από τα δύο στρατόπεδα του εμφυλίου, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «το πράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», με τον Θανάση Οικονόμου, από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, να καθιστά σαφές ότι «θα προκαλέσουμε τις διαδικασίες να γίνουν με δημοκρατικό τρόπο και θα επιμείνουμε σε όποιο χρονοδιάγραμμα βάλουν».

Τέλος, την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Χατζησωκράτη προκάλεσε μία διαδικτυακή ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος κάνει λόγο για «χουντικά σταγονίδια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας διατελέσει μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ότι «50 χρόνια μετά την πτώση της χούντας ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ ότι θα κατηγορούμουν... ως χουντικό σταγονίδιο, μέσα από το κόμμα μου(!)».