Με τη φράση «Μεγάλος κουρνιαχτός για το τίποτα» απαντά ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, στις αιτιάσεις του έκπτωτου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη και του δικηγόρου του, μετά την άρση του πληρεξούσιου απέναντι στον γενικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Ο Θύμιος Γεωργόπουλος επικαλείται τον τρόπο διοίκησης μεγάλων οργανισμών, σημειώνοντας πως ο «εκάστοτε Πρόεδρος -κατά πάγια τακτική- εκχωρεί (με πληρεξούσιο) μέρος των αρμοδιοτήτων του (συνήθως καθημερινής διαχειριστικής και διοικητικής λειτουργίας) σε αρμόδιο εκτελεστικό Διευθυντή», τις οποίες ανακαλεί σε περίπτωση απομάκρυνσης του.
Παράλληλα, τοποθετείται και για την οικονομική διαχείριση επί Κασσελάκη, λέγοντας πως η Εξελεγκτική Επιτροπή «θα έπρεπε τώρα να εργάζεται πυρετωδώς για να ενημερώσει τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα για την οικονομική ασφυξία που έχει περιέλθει το κόμμα, ώστε να δρομολογηθούν "χθες" τα αναγκαία και εφικτά μέτρα θεραπείας;
Η ανάρτηση του Θύμιου Γεωργόπουλου
Μεγάλος κουρνιαχτός για το τίποτα.
Σε δελτίο Τύπου του νομικού συμβούλου του Σ. Κασσελάκη, Χαράλαμπου Πελέκη, αναφέρεται:
«Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή 13.9.2024 το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη».
Για να μην ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε, που εφαρμόζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη Γη, από την εποχή ακόμα του πηλού, καταθέτω τα παρακάτω:
1. Σε όλους τους μεγάλους Οργανισμούς (Ιδιωτικούς, Δημόσιους και Πολιτικούς) ο Πρόεδρος -κατά πάγια τακτική- εκχωρεί (με πληρεξούσιο) μέρος των αρμοδιοτήτων του (συνήθως καθημερινής διαχειριστικής και διοικητικής λειτουργίας) σε αρμόδιο εκτελεστικό Διευθυντή.
2. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων γίνεται με έγγραφη πληρεξουσιότητα, η οποία στην συνέχεια κατατίθεται στους συνεργαζόμενους φορείς (Δημόσιο, Τράπεζες κ.α.) για την νομιμοποίηση της υπογραφής του Διευθυντή, περιοριστικά επί των αρμοδιοτήτων που αναφέρονται ρητώς στο πληρεξούσιο.
3. Η ανάκληση της πληρεξουσιότητας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από το όργανο που την εκχώρησε.
Στο Διοικητικό δίκαιο αναφέρεται σαφώς ότι «οι διοικητικές πράξεις ανακαλούνται καθ’ ον τρόπο εξεδόθησαν». (ενδεικτικά ΣτΕ 3582/2008).
Με απλά λόγια, αυτός ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εκχωρεί μέρος των αρμοδιοτήτων του (ο Πρόεδρος), μπορεί να ανακαλεί την εκχώρηση (ο Πρόεδρος ή όποιο όργανο ασκεί τις αρμοδιότητες του Προέδρου).
4. Ο Στέφανος Κασσελάκης την Κυριακή 8/9/2024 εξέπεσε από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του, αποκαλώντας μάλιστα (χυδαία) τα 2/3 της Κ.Ε. «κουκουλοφόρους».
Την Δευτέρα 9/9/2024 αποχώρησε από τον 7ο όροφο του κτιρίου της Κουμουνδούρου και αφού συσκέφθηκε επί τριήμερο αποφάσισε ότι η προσφορότερη λύση για το μέλλον του είναι να επιστρέψει ως Πρόεδρος (μη αποδεχόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που ο ίδιος προκάλεσε).
Έτσι την Πέμπτη 12/9/2024 ζήτησε να του παραδώσουν τα κλειδιά του γραφείου «του» και -επειδή αυτό δεν έγινε- την Παρασκευή 13/9/2024 ανακάλεσε την υπογραφή του (ο μη Πρόεδρος) που είχε εκχωρήσει (ως Πρόεδρος).
«Αν δεν έχεις τα κλειδιά της πόρτας, μπουκάρεις από τον φωταγωγό» (παλιά Αμερικανική παροιμία).
Κάτι τελευταίο: στην συνεδρίαση της Π.Γ. την 12/9/2024 με την οποία επαναβεβαιώθηκε η καθαίρεση Κασσελάκη με ευρεία πλειοψηφία (17 προς 1), επιβεβαιώθηκε από το ανώτερο όργανο ότι την ευθύνη της διαχειρίσεως και των διοικητικών θεμάτων του κόμματος συνεχίζει να έχει ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, αλλά ωστόσο ο Κασσελάκης ακάθεκτος την επομένη αφαίρεσε τις αρμοδιότητες του Διευθυντή (ιλαροτραγωδία).
«Στοιχειώδες, Γουότσον. Στοιχειώδες»
Υ.Γ. Μία απορία: Η Εξελεγκτική Επιτροπή του κόμματος (που εκλέχτηκε από το 3ο Συνέδριο) και η οποία έχει -μέχρι τώρα- ασκήσει το ελεγκτικό της έργο με αρτιότητα και επιστημοσύνη (στο 4ο Συνέδριο παρουσίασε τα πεπραγμένα μέχρι 31/12/2023 που εγκρίθηκαν ομοφώνως από το Σώμα) δεν θα έπρεπε τώρα να εργάζεται πυρετωδώς για να ενημερώσει τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα για την οικονομική ασφυξία που έχει περιέλθει το κόμμα, ώστε να δρομολογηθούν «χθες» τα αναγκαία και εφικτά μέτρα θεραπείας;