«Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να γνωρίζουν ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων μας, για να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους» επεσήμανε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, απαντώντας σε κατηγορίες που έχει δεχθεί η Περιφέρεια Αττικής για την παρουσία της και τις δράσεις της στις πυρκαγιές που έχουν πλήξει τις τελευταίες μέρες περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως η Σαρωνίδα και η Δυτική Αττική. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης αναφέρει στην αρχή της δήλωσής του: «Η σκέψη όλων μας είναι στους πυροσβέστες κι εθελοντές που δίνουν όλες αυτές τις μέρες μάχη για να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες μας. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα από την Πολιτεία όσοι συνάνθρωποί μας έχασαν σε λίγες ώρες, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής».

Οι τρεις αλήθειες

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης εξηγεί για τη δραστηριότητα της Περιφέρειας σχετικά με τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές: «Για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αττικής τι ακριβώς κάνουμε όλες αυτές τις ημέρες ως Περιφέρεια, θα πούμε σήμερα μερικές αλήθειες. Πρώτη αλήθεια. Εγώ, οι αντιπεριφερειάρχες μου, τα στελέχη της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και το προσωπικό μας, βρισκόμαστε όλες αυτές τις μέρες διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπεύθυνα, αθόρυβα, αποτελεσματικά».

«Δεύτερη αλήθεια. Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, από την 1 η Μαΐου, έχει στη διάθεσή της όσα μηχανήματα και υδροφόρες χρειάζονται κατά περίπτωση, για να ενισχύσει, εφόσον μας ζητηθεί, το έργο της Πυροσβεστικής. Τις τρεις τελευταίες μόνον ημέρες διαθέσαμε 40 υδροφόρες και 10 μηχανήματα έργου, για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Ακόμα επισημαίνει, απαντώντας σε κατηγορίες που έχει δεχθεί: «Τρίτη αλήθεια. Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερήσαμε το διαγωνισμό για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την αντιπυρική περίοδο και τον κάνουμε μέσα στον Ιούλιο. Ξεκαθαρίζουμε. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, σε τίποτε δεν επηρεάζει την ικανότητα της περιφέρειας και της αρμόδιας διεύθυνσης πολιτικής προστασίας να έχει στη διάθεση της τον εξοπλισμό που χρειάζεται, την ώρα που τον χρειάζεται.

«Έχουμε όσα μέσα χρειαζόμαστε τα οποία εξασφαλίζουμε αξιοποιώντας τη διαδικασία της πρόσκλησης μέσα από το μητρώο εργοληπτών, που προβλέπεται για έκτακτες καταστάσεις. Διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει.

Στο τέλος, καταλήγει, λέγοντας: «Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να γνωρίζουν ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων μας, για να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Αθόρυβα, υπεύθυνα, αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με αυτούς που κάνουν φθηνή αντιπολίτευση, "πάνω στις στάχτες"».