Ο φετινός Αύγουστος είναι πολύ διαφορετικός για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Κουμουνδούρου δεν θα κατεβάσει ρολά σχεδόν καθόλου, ενώ ο 7ος όροφος θα παραμείνει με κλειστές τις πόρτες, περιμένοντας τον επόμενο… ηγέτη. Οι εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες όχι μόνο για τους τέσσερις –μέχρι στιγμής– υποψήφιους προέδρους, αλλά συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ανακοίνωσε –σε νεκρή ώρα για να παραχθεί πολιτική είδηση, βράδυ Κυριακής– την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 2 Σεπτεμβρίου, με θέμα «την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, οι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τότε».
Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, στο οποίο θα μιλήσουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή δεν απαιτούνται υπογραφές. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
Σε λίγες ώρες θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική κίνηση για την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά. Είναι τέτοια η τρικυμία που επικρατεί στο κόμμα, που για την Πελοπόννησο προκρίθηκε η στήριξη της υποψηφιότητας του γιατρού Μανώλη Μάκαρη, χωρίς καθόλου αναγνωρισιμότητα, ενώ μια στήριξη του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη θα είχε αναμφίβολα πιο σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα, έστω και λίγων μονάδων.
Δελφινομαχία σε εξέλιξη
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του επιτελείου της Εφης Αχτσιόγλου, καθώς, σε σύσκεψη που έγινε, ο στενός πυρήνας των συνεργατών της θεωρεί πως βρίσκεται μπροστά στην κούρσα διαδοχής. Οι γρήγορες κινήσεις που έκανε από την πρώτη εβδομάδα, η στήριξη που έλαβε από κεντρικά στελέχη του κόμματος, αλλά και η αποδοχή που λαμβάνει από τη βάση του κόμματος κάνουν το επιτελείο της πρώην υπουργού πολύ αισιόδοξο για την πορεία των εκλογών. Ο στόχος είναι η Εφη Αχτσιόγλου να μιλήσει στον κόσμο του κόμματος –σε αυτό, κομβικό ρόλο θα έχει ο Νάσος Ηλιόπουλος–, αλλά και στον αριστερό κόσμο που δεν στήριξε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Στο επιτελείο του Νίκου Παππά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής, στο πλευρό του Νίκου Παππά έχουν ταχθεί στελέχη του κόμματος όπως ο Χρήστος Γιαννούλης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Μάριος Κάτσης, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και άλλοι.
Ωστόσο, αυτοί που θα αλλάξουν τα δεδομένα αν προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του Παππά και ενταχθούν στη μάχη για την ανάδειξή του ως νέου προέδρου θα είναι οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώτος μέχρι στιγμής κρατάει διακριτικές αποστάσεις, ενώ ο δεύτερος έχει δηλώσει πως απέχει από «στημένες» διαδικασίες. Η ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον Νίκο Παππά είναι ο Αγγελος Τόλκας, ο Κωνσταντίνος Αγόρης και ο Παναγιώτης Μελαχρινός.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ως «αουτσάιντερ» των εκλογών, όμως αυτές τις δύο εβδομάδες αποδεικνύεται πως παραμένει ένας πολύ υπολογίσιμος παίκτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας μπορεί να μην έχει τη στήριξη της κομματικής νομενκλατούρας, όμως αυτό δεν τον αποτρέπει από το να δίνει τη μάχη του για την προεδρία του κόμματος. Ολοι στην Κουμουνδούρου συζητούν αν το ενδιάμεσο κενό στις ιδεολογικές τάσεις θα το καλύψει μια νέα υποψηφιότητα από τη ΡΕΝΕ με την κάθοδο του Σωκράτη Φάμελλου ή του Διονύση Τεμπονέρα.
Διχάζει ο… πρώην
Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα έχει να κάνει, πάντως, με τη στάση και του… ηγέτη που ετοιμάζει τις βαλίτσες για τις διακοπές του στην Αμερική, αν με έμμεσο τρόπο, μέσω συνεργατών του, προκρίνει κάποιον από τους παραπάνω. Οι γνωρίζοντες τον Τσίπρα λένε ότι επισήμως δεν πρόκειται να πάρει θέση, αλλά στενοί του συνεργάτες μπορεί να δείχνουν τη γραμμή που δίνει. Ατομα που μιλάνε μαζί του, στην πλειοψηφία τους, είναι κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα πρόσωπα που έφερε ο ίδιος στις τελευταίες εκλογές, όπως ο Νίκος Μαραντζίδης, πήγαν χωρίς δεύτερη σκέψη, από την αρχή, κοντά στην «κόκκινη Εφη», δίνοντας λαβές για σχόλια υπόγειας υποστήριξης. Ενόχληση που δεν έχει εκφραστεί δημόσια υπήρξε από την πλευρά του Νίκου Παππά, ο οποίος κατά τη γνωστή πρακτική του υπεραμύνεται της πολιτικής Τσίπρα, κάνοντας επιθέσεις στους αντιπάλους του, κυρίως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε κάθε περίπτωση, η εσωστρέφεια ωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην απομόνωση ενός μικρού αριστερού κόμματος, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση της κοινωνίας στα δρώμενα της Κουμουνδούρου.