Μπορεί επιφανειακά η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σε πολιτισμένα επίπεδα αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τα στρατόπεδα των υποψηφίων αρχίζουν και γίνονται διακριτά, ενώ οι συγκρούσεις αρχίζουν να γίνονται ορατές και μάλιστα είναι βαθιά ιδεολογικές. Υπάρχει χάσμα στις θέσεις των δύο βασικών υποψηφίων για τη γενικότερη στάση του κόμματος εντός και εκτός Βουλής, απέναντι στην κοινωνία, στα ΜΜΕ, στη διαπλοκή και τα εθνικά θέματα. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι ίσως η διάσπαση να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα κορυφαία στελέχη συνέχιζαν τη συζήτηση για την επιλογή υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ξεκινήσει τρεις (αθλητής Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Φίλης). 

Στην πορεία, η τάση Τεμπονέρα δεν είχε προτείνει υποψήφιο και πρότεινε τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, ενώ μόλις είδαν ότι οι διαδικασίες το «αντέχουν» κάθε… πικραμένος συριζαίος άρχισε να προτείνει κάποιον και έτσι ήρθαν στην επιφάνεια και τα ονόματα της Ολγας Μπαλαούρα, κομματικού στελέχους της νέας γενιάς, που στηρίζουν στελέχη της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» και του Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος φέρεται να προτάθηκε με επιστολή του στο κόμμα για τη θέση, ως έχων την αυτοδιοικητική εμπειρία. 
 
Το γεγονός ότι οι βασικοί διεκδικητές της κομματικής στήριξης για τον Δήμο της Αθήνας είναι τόσοι όσοι περίπου και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρείται, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Ζαχαριάδη εκτιμάται πως προκάλεσε τις υπόλοιπες δύο, με δεδομένο ότι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανοιχτά την Εφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας έτσι φυγόκεντρες δυνάμεις. 

Στην προοπτική αυτή, η τάση «Ομπρέλα» έτεινε προς τον Νίκο Φίλη για τον Δήμο Αθηναίων λόγω της στήριξης που παρέχει κεντρικά στην κούρσα της διαδοχής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ υπέρ της υποψηφιότητας Τσουκαλά τάχθηκε ο Νίκος Παππάς, στη λογική της διεύρυνσης και της ανανέωσης. 

Οποιος παρατηρεί τις συνεδριάσεις του κόμματος, θα δει ότι οι διαδικασίες πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού εννέα περίπου εβδομάδες πριν από τις εκλογές τα αποτελέσματα της τελευταίας πολύωρης συνεδρίασης υπήρξαν φτωχότερα και από την προηγούμενη συνεδρίαση. 
 
Μπροστά στο αδιέξοδο να γίνουν νούμερα στις επιθεωρήσεις, οι τάσεις επανέφεραν στο τραπέζι την πρόταση στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, μπας και είναι ο… εθελοντής που θα πάρει στην πλάτη του την παρουσία στις εκλογές, γιατί για κάτι καλύτερο δεν γίνεται λόγος μπροστά στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη. 

Τόσο η γραμματέας Ράνια Σβίγκου όσο και ο αναπληρωτής της Γιώργος Βασιλειάδης θα κάνουν τις επαφές και θα επανέλθουν στην Πολιτική Γραμματεία για οριστική απόφαση.

Η «διέξοδος» Παππά εκτιμήθηκε, από όσους τον επανέφεραν στο κομματικό τραπέζι, πως αφήνει έξω τις εσωκομματικές έριδες για τη διαδοχή, οι οποίες «μπλόκαραν» την υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ στέλνει μήνυμα ανοίγματος προς την κοινωνία.  

Αιτία τριβής του με την Κουμουνδούρου, την «προεδρική φρουρά» και την κομματική καμαρίλα αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παππάς φέρεται να επιθυμεί να συγκροτήσει δική του δημοτική παράταξη, υπερβαίνοντας την παραδοσιακή παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και τα διάφορα κομματικά στελέχη.  

Τα συντεταγμένα στελέχη του κόμματος, που είναι κοντά στην «Ομπρέλα», στους διαδρόμους της Πολιτικής Γραμματείας ακούστηκαν να λένε να αποφασίσουμε για τους δημάρχους και να συζητήσουμε και για τις παρατάξεις σε μια σειρά μικρότερων δήμων της Αττικής και αλλού.  

Με δεδομένο ότι, ενώ η «αφρόκρεμα» του κόμματος δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο στην Αθήνα, η αναφορά για τους μικρότερους δήμους, όπου όλες οι τάσεις και κυρίως η αριστερή έχει παραδοσιακά ερείσματα, μπορεί να βάλουν φωτιά σε όλους τους ορόφους της Κουμουνδούρου.  

Στην τελευταία γραμματεία διεφάνη και ένα άλλο μέτωπο κατά του Κώστα Ζαχαριάδη από την πλευρά των πρώην συντρόφων του «προεδρικών».  
 
Η θέση του υποψήφιου προέδρου Νίκου Παππά να υποστηριχτεί στην Αθήνα. Ο Κώστας Τσουκαλάς, έστειλε το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση άτομα που κάνουν άλλες επιλογές για «ίδιον όφελος», όπως λένε για τον Ζαχαριάδη, χρεώνοντάς του την επιλογή που έκανε να υποστηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.  

«Καλώς παραιτήθηκε» 

Τις τελευταίες ώρες οι προβολείς έπεσαν πάνω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως η σχέση του μαζί του είναι πολύ καλή.  

«Εχουμε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον», είπε, σημειώνοντας πως ο Τσίπρας «καλώς παραιτήθηκε για χάρη της υστεροφημίας του» και συνέχισε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντας μεγάλες αλήθειες:  

«Είναι πολύ εργατικός και δίνει έμφαση στην επικοινωνία, βρίσκοντας ειδικούς που βοηθούν πολύ την καμπάνια του. Επίσης δίνει ιδεολογική μάχη, θέτει ζητήματα ξεκινώντας ακόμα και από απλή αφετηρία. Ας πούμε, μιλάει για τον επιχειρηματία με το casual ντύσιμο και το κοστούμι. Αυτή η αναφορά στον πυρήνα της έχει ιδεολογική βάση».

Μόλις εμβάθυναν στις δηλώσεις Τσακαλώτου, οι «προεδρικοί» απάντησαν αμέσως μέσω του THE FAQ γράφοντας μονολεκτικά για αυτόν και τις απόψεις του… «Χαιρετίσματα…».