Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν βασικούς δήμους όπως ο Δήμος Αθηναίων είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό του μπάχαλου που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του να παραιτηθεί, πετώντας την καυτή πατάτα στους δελφίνους που προετοιμάζονταν ήδη από τις 21 Μαΐου για την επόμενη μέρα.
Γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Οι υποψήφιοι πρόεδροι χαράσσουν προσωπική στρατηγική, σε τρεις διαφορετικούς άξονες, με τον Στέφανο Τζουμάκα να μην καταγράφεται πουθενά την ώρα που η Ράνια Σβίγκου έχει βρει χώρο για να κινείται ως αφεντικό στη θέση του αφεντικού, με συμπεριφορές που οι κακές γλώσσες χαρακτηρίζουν σταλινικές.
Αδυνατώντας να αντιληφθεί τα λάθη της τής προηγούμενης περιόδου, που απομάκρυναν από κοντά της συνοδοιπόρους ετών οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν άλλο τη συμπεριφορά της –χαρακτηριστική η περίπτωση προσώπου που της έκλεισε το τηλέφωνο απαντώντας της πρώτα τουλάχιστον προσβλητικά– φαίνεται να έχει πάρει πάνω της την υπόθεση των δημοτικών εκλογών.
Διάλυση στον Πειραιά
Μόνο που στην Κουμουνδούρου μεγαλύτερος πονοκέφαλος από την εξεύρεση υποψηφίων δημάρχων αποδεικνύεται εκείνος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ευρύτερος Πειραιάς όπου μετά και την απόφαση Τσίπρα να κρατήσει την έδρα και με τον Γιάννη Ραγκούση εκτός Βουλής καταγράφεται η απόλυτη διάλυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ράνια Σβίγκου ετοιμάζεται να κατέβει τις επόμενες μέρες, πριν από την Παρασκευή, στο λιμάνι για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Γαβρίλη για τον Δήμο Πειραιά, ο οποίος αδυνατεί να βρει υποψηφίους.
Περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές στελέχη της πρώτης γραμμής κατά το παρελθόν έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους κι έχουν φύγει για διακοπές ενώ και κάποιοι τελευταίοι ρομαντικοί δεν διστάζουν πια να εκφράσουν δημόσια τις δεύτερες σκέψεις για στήριξη του ψηφοδελτίου. Και στην Ανατολική Αττική, όπου τα νήματα κινούσαν από κοινού η Ζανέτ Τσίπρα και ο Χρήστος Σπίρτζης, το καράβι έχει κολλήσει στην ξέρα. Η παραίτηση της πρώτης και η αποστασιοποίηση του δεύτερου άφησε ορφανά μικρομεσαία στελέχη τα οποία δεν γνωρίζουν πώς θα πρέπει να κινηθούν σε ό,τι αφορά τις ανίερες συμμαχίες που είχαν δρομολογηθεί.
Σε μια περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και οι δρόμοι περήφανα φέρουν ονόματα βασιλιάδων, Σπίρτζης και Ζανέτ Τσίπρα είχαν δεσμευθεί σε πρόσωπα αμφιβόλου πολιτικής καταβολής. Σήμερα ένα εξ αυτών έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση ψηφοδελτίου συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό στελέχη που προέρχονται τόσο από την Πλεύση Ελευθερίας όσο και από τη... Χρυσή Αυγή. Για την Κουμουνδούρου φαίνεται πως η απόφαση είναι ειλημμένη: οι δημοτικές εκλογές έχουν χαθεί και αυτό δεν αλλάζει ούτε με θαύμα.
Οπότε το βάρος πέφτει στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο μολονότι πολλά κομματικά στελέχη προδικάζουν το αποτέλεσμα προβλέποντας εκλογή ακόμα και από τον πρώτο γύρο της Έφης Αχτσιόγλου. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους συνυποψηφίους της να καταθέτουν τις πολιτικές πλατφόρμες τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ράβει κοστούμι πρωθυπουργού ενώ ο Νίκος Παππάς στρίβει το τιμόνι δεξιά και χτυπά την πόρτα των Ευρωσοσιαλιστών.
Πολυγλωσσία διαδόχων
Την ίδια ώρα, η Αχτσιόγλου εμφανίζεται αισιόδοξη πως ο «ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση όχι για να διαχειριστεί αλλά για να δημιουργήσει μια Ελλάδα που θα ανταποκρίνεται και θα ξεπερνά τις προσδοκίες της κοινωνικής πλειοψηφίας» με τον Νίκο Παππά να απαντά ευθέως πως «αν δεν πλησιάσουμε το κέντρο θα κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να ξαναγίνουμε κυβέρνηση» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προτάσσει τη δουλειά μυρμηγκιού... ξαναστήνοντας το κόμμα από την αρχή με ξεκάθαρο αριστερό προσανατολισμό αλλά αυτήν τη φορά σε επαφή με την κοινωνία.
Τα πεδία στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι πολλά: τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι εργασίας, κινήματα κ.λπ., επισήμανε. Τόνισε ότι «η ανάκαμψη αυτή θα είναι σταδιακή, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού» και πως «ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Γιατί μπορεί να απευθύνεται σε όλους, να παράγει, ως Αριστερά, επιχειρήματα που να μπορούν να πείσουν όλους, αλλά για να είναι αξιόπιστος πρέπει να είναι ξεκάθαρο από ποια αφετηρία το κάνει».
Στον αντίποδα, ο Νίκος Παππάς επιμένει σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη χωρίς μισόλογα και σε διεύρυνση και μετασχηματισμό με σκληρές επιλογές και όχι ψευτοδιλήμματα. Δεν παραλείπει να θυμίσει στους δύο αντιπάλους του πως μερίδιο ευθύνης φέρουν όλοι τους καθώς υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται έχουν βρει χώρο να επανεμφανιστούν στελέχη που είχαν τεθεί στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια λόγω της εμμονής τους σε κινηματικές διαδικασίες και επαναστατικές ασκήσεις πεζοδρομίου, διώχνοντας και τους τελευταίους μετριοπαθείς που απέμειναν μετά τη συντριβή.