Απόφαση χρηματοδότησης, ύψους 62.000.000 ευρώ, για τη «διεθνοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ» εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η πρόσκληση έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής. Ειδικότερα, η πρόσκληση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτισμένων με νέα, ειδικά αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα, και για τη δημιουργία επιστημόνων προσανατολισμένων σε νέες κατευθύνσεις.
Με τη σύναψη τέτοιων εκπαιδευτικών συμφωνιών αναμένεται να επιτευχθεί η παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα για τα οποία μέχρι σήμερα είναι απαραίτητη η μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό, ενώ θα ενδυναμωθεί η απασχόληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών ερευνητών, θα αποφευχθεί το brain drain, και θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η προοπτική επιστροφής διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα (brain gain). Είναι, εξάλλου, δεδομένο ότι ορισμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες από το κράτος/ ή εξειδικεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς δεν παρέχονται καθόλου από τα εγχώρια πανεπιστήμια ή δεν παρέχονται σε όρους ευνοϊκούς για το κοινωνικό σύνολο.
Tα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να είναι καινοτόμα, να μην παρέχονται ήδη από τα δημόσια ΑΕΙ και να έχουν όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο (με ή χωρίς καταβολή διδάκτρων), διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα.