Σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψε ο Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για έργο αξίας 48,3 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των οχημάτων για κατάσβεση πυρκαγιών, διάσωση, μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού κ.ά. Η προμήθεια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά και βοηθητικά τύπου VAN, διπλοκάμπινα pick-up 4x4, βραχιονοφόρα, λεωφορεία 22 θέσεων, υδροφόρες μεταφοράς, κ.ά. Παρά τα όσα βλακώδη ακούστηκαν, οι προμήθειες προχωρούν και η χώρα θωρακίζεται.

Οριακά

Δημοσκόπηση της Prorata για το Attica καταγράφει «ντέρμπι» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται με 28%, στη δεύτερη θέση ο Σωκράτης Φάμελλος με 23%, ενώ 16% συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Μεγάλες είναι οι μετατοπίσεις της βάσης που καταγράφει η Prorata, καθώς το 47% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία αποδυναμώνει την προοπτική ανασυγκρότησης του κόμματος και το 63% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις της Κεντροαριστεράς.

Τηλεθέαση

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τηλεθέασης της εταιρείας Nielsen, το debate των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ πήγε πολύ καλά.

Για ένα λεπτό το παρακολούθησαν 600.000 τηλεθεατές, ενώ την ώρα του prime time, με αντίπαλο τις δυνατές σειρές των ιδιωτικών καναλιών, παρέμειναν κατά μέσο όρο 300.000. Επίσης άλλοι 30.000 μπήκαν στην πλατφόρμα ertflix και το παρακολούθησαν από εκεί, ενώ αρκετές χιλιάδες το παρακολούθησαν είτε μέσω αναπαραγωγής στα σόσιαλ είτε μέσω ιστοσελίδων. Κάποιος κακοήθης θα έλεγε ότι οι τηλεθεατές δεν ήταν όλοι Πασόκοι. Πολλοί εξ αυτών ήταν απογοητευμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι, περίεργοι για τα τεκταινόμενα Νεοδημοκράτες ή περίεργοι γενικώς. Ωστόσο, η απορία που γεννάται είναι μία και μόνη: Στον ΣΥΡΙΖΑ, που γενικώς είναι υπέρ των εκλογικών τηλεμαχιών, θα κάνουν άραγε ανάλογο χάπενινγκ ή φοβούνται τα όσα ενδέχεται να εκστομίσει ο «είμαι εδώ» Στέφανος;

Η γνωστή φαιοκόκκινη τρομοκρατία

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μια επίθεση που δέχτηκε στους χώρους του Πανεπιστήμιου από τους γνωστούς ρεμπεσκέδες: «Στη Σύγκλητο σήμερα εναντιώθηκα σε θέσεις των συνδικαλιστών φοιτητών, οι οποίες ανέδιδαν έντονο άρωμα αντισημιτισμού, όπως και υπερασπίστηκα τον νόμο που αποβλέπει στην απαλλαγή των πανεπιστημίων από τους αιώνιους φοιτητές. Σε λίγες ώρες ο χώρος της Φιλοσοφικής Σχολής που γειτνιάζει με το γραφείο μου γέμισε με τα φυλλάδια της φωτογραφίας, ενώ διακοσμήθηκαν και κάποιοι τοίχοι». Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υποκύψουμε στον εκφοβισμό των φαιοκόκκινων φασιστών που, αντί για επιχειρήματα και διάλογο, επιλέγουν την τρομοκράτηση και τη βία κατά οποιουδήποτε τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη.

Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση σε έναν δημοκρατικό διάλογο και προσβάλλουν τις αξίες της ελευθερίας και της πολυφωνίας, που αποτελούν θεμέλια της κοινωνίας μας.

Πάλι τα fake news

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν με πανομοιότυπες αναρτήσεις αφίσας του Ιδρύματος Κακογιάννη για το 2ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Συνύπαρξης 2024, που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αναρτήσεις εντέχνως αναφέρονται «σε drag queens που θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά» ώστε να τραβήξουν την προσοχή και έτσι επιτυγχάνεται μια αναπαραγωγή λιβέλων κατά της κυβέρνησης.

Ποια είναι η αλήθεια; Το φεστιβάλ διαρκεί τρεις ημέρες και η κάθε μέρα καταπιάνεται με μία ξεχωριστή θεματική ενότητα, επιχειρώντας να θίξει τα θέματα αποκλεισμού και συνύπαρξης. Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Πρόσβαση των ΑΜΕΑ στον πολιτισμό.

Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί η «Συναυλία στο σκοτάδι» με τον Rous, τα έσοδα της οποίας θα στηρίξουν το έργο του Σωματείου «MDA Ελλάς». Η δεύτερη ημέρα αφορά στα θεσμικώς κατωχυρωμένα δικαιώματα των ατόμων της LGTBQI κοινότητας όπου το βράδυ θα λάβει χώρα και drag show. Η τρίτη ημέρα απευθύνεται σε παιδιά όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Κόσμο», η οποία περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών και ζωγραφική. Είναι μια προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. Η ανάγνωση θα γίνει από μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και πολιτισμών.

Εμπίπτουν όλα τα παραπάνω στην έννοια «πολιτισμός»; Η απάντηση είναι «ναι». Κακώς το υπουργείο έδωσε την αιγίδα του; Η απάντηση σηκώνει κουβέντα και σίγουρα ο καθένας έχει το απεριόριστο δικαίωμα να κρίνει. Αλλά τουλάχιστον, ας κρίνει αφού έχει τα πραγματικά δεδομένα και όχι κομματικοποιημένα fake news.