Για κάποιον περίεργο λόγο -μέρες που είναι- ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να θυμίσει το 2015, όταν δημιουργούσε τις συνθήκες για το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισ. ευρώ. Δηλαδή όταν έστηνε μέσα από τη δημιουργική ασάφεια το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ο ίδιος αντέστρεψε με τον διεθνή Τύπο να τον αποκαλεί «kolotoumpa».

«Πατριωτική ευθύνη σημαίνει να βάζεις πάνω από τα μικρά, τα συμφέροντα της χώρας» είπε σε μια από τις περιοδείες του την Τρίτη, για να προσθέσει ότι «κι αυτό το δείξαμε όταν παλεύαμε με τα θηρία της Ευρώπης. Όταν βγάζαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, όταν μας είχαν όλοι ξεγραμμένους. Και όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φώναζαν "Βάστα, Σόιμπλε" και "Γερά, Γερούν"».

Και το ερώτημα είναι πότε ακριβώς «πάλεψε» ο Αλέξης Τσίπρας με τα «θηρία» της… Ευρώπης; Και πώς το λέει αυτό μέρες που είναι; Διότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει όλα όσα έγιναν και προηγήθηκαν του κλεισίματος των τραπεζών, των capital controls, ενός δημοψηφίσματος-παρωδία και κυρίως ενός ακόμη (τρίτου) μνημονίου, που όχι απλώς δεν χρειαζόταν, αλλά ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών των μαθητευόμενων μάγων που δεν είχαν αποφασίσει αν θα σύρουν τη χώρα εκτός ευρώ στις αγκαλιές του Πούτιν, του Ιράν και του Μαδούρο (από τους οποίους ζητούσαν βοήθεια) ή αν απλώς θα καταστρέψουν τη μεσαία τάξη (κατέληξαν σε αυτό) για να στηρίξουν τις αυταπάτες τους.

Σαν… αύριο 22 Ιουνίου η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, παρέα με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, εμφανιζόταν να υποχωρεί στα αιτήματα της τρόικας και της Ευρώπης (μαζί και του ΔΝΤ τότε) και να ανοίγει ο δρόμος για επίτευξη συμφωνίας. Μόνο που η… δημιουργική ασάφεια οδήγησε σε εμπλοκή και έτσι στις 24 Ιουνίου άρχισε να στήνεται το αφήγημα του δημοψηφίσματος με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο Γιάνης Βαρουφάκης, να ευελπιστεί πως οι πολίτες δεν θα ψήφιζαν τη δική του θέση.

Στις 26 Ιουνίου 2015 (Παρασκευή τότε, Δεύτερα φέτος και η πρώτη ημέρα μετά τις επικείμενες εκλογές) ανακοινωνόταν ένα δημοψήφισμα-παρωδία και δύο ημέρες μετά έκλειναν οι τράπεζες και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν τα capital controls που έληξαν πλήρως και κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019 με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η… πάλη του Αλέξη Τσίπρα με τα… θηρία είχε το παραπάνω αποτέλεσμα. Και αυτό διότι κανείς δεν πάλεψε με κανέναν. Η λογική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρωθυπουργού ήταν αυτή που είχε εκφράσει ο ίδιος λέγοντας ότι «θα χτυπάμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές» και η οποία είχε αποτυπωθεί από τον μέντορά του Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη».

Καλό θα είναι αυτήν την περίοδο εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στα όσα λένε. Και ο Αλέξης Τσίπρας να αποφεύγει να θυμίζει όσα έγιναν και ακόμη παραμένουν στις μνήμες ζωντανά, όπως και τα αποτελέσματα των… θρυλικών διαπραγματεύσεων και των… αριστερών αγώνων που δόθηκαν.