Η συζήτηση στη Βουλή ήταν διαφωτιστική και σε ένα άλλο επίπεδο, που ο πολύς κόσμος αγνοεί. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο 2023, καταψήφισε τη διάταξη που επέτρεπε στις ανακριτικές αρχές την ακρόαση όλων των ηχητικών και η οποία ήταν απαίτηση της Δικαιοσύνης για να προχωρήσει η έρευνα.

Πρόκειται για το άρθρο 44 του Ν. 5046/2023 (Α’ 137), με το οποίο στα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται άρση απορρήτου των επικοινωνιών προστίθενται και τα αδικήματα των άρθρων 290 (περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική ασφάλεια) και 291 (περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών) του Ποινικού Κώδικα. Η νομοθετική μεταβολή επήλθε κατ’ απαίτηση του εφέτη ανακριτή Λάρισας, ο οποίος με το υπ’ αριθμ. 124/12.7.2023 έγγραφό του ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης την προσθήκη των δύο αυτών αδικήμάτων για να διευκολυνθεί η έρευνα της τραγωδίας των Τεμπών. Η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν άμεση και στις 29 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η νέα διάταξη.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ποιοι την ψήφισαν: Μόνο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη συντάχθηκαν αγκαζέ στο «όχι» και η Πλεύση Ελευθερίας απείχε. Πλην του ΠΑΣΟΚ, όσοι σήμερα κόπτονται θεατρικώ τω τρόπω για τη διερεύνηση της τραγωδίας, τον Ιούλιο επιχείρησαν να θέσουν ένα ακόμη εμπόδιο στην έρευνα του ανακριτή – προφανώς διότι τους συμφέρει πολιτικά να σέρνεται η υπόθεση ώστε να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.