Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας, η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση και ότι μονάχα κατέφυγε στο να λέει "είναι ντροπή σας να σκέφτεστε ότι εγώ μοντάρισα τους διαλόγους", αποδίδοντας τη συγκεκριμένη φράση σε πάγια "μεθοδολογία", καθώς είπε ότι το ίδιο είχε ξαναπεί και για την υπόθεση των επισυνδέσεων.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχει η δήλωση της κυρίας Αναγνωστοπούλου, περί της προπαγάνδας. Συγκεκριμένα, η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «εάν κάποιος θέλει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, τι κάνει; Φτιάχνει κατευθείαν το αφήγημα και το επαναλαμβάνει συνέχεια -αυτό λέγεται και προπαγάνδα- και το επαναλαμβάνει συνέχεια», η οποία δήλωση είναι πολύ σκληρή κριτική, όχι προς την κυβέρνηση, αλλά προς σύσσωμη την αντιπολίτευση και το κόμμα της. Διότι εδώ, πιάνονται οι ίδιοι να κάνουν προπαγάνδα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Αναγνωστοπούλου αρνείται ότι ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει την ενοχή του, λέγοντας ότι «απ' ό,τι αποκαλύφθηκε, δεν έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης, είναι προφυλακισμένος, του έχει αποδοθεί η κατηγορία», ενώ ήδη από το μεσημέρι της 01/03/2023 έχει μεταδοθεί η είδηση ότι ο σταθμάρχης ομολόγησε και ότι απέδωσε το δυστύχημα στην «κακιά την ώρα». Μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει στα social media, απόσπασμα από την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου εκείνη την ημέρα, όπου στις 15:30 δίνει το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Στη συνέχεια, τοποθετεί -ψευδώς χρονικά- τη διαρροή των διαλόγων στο Πρώτο Θέμα το πρωί εκείνης της ημέρας, λέγοντας «βλέπουμε, απ' τη μια το Πρώτο Θέμα να παίρνει από το ίδιο πρωί τους διαλόγους - πώς διέρρευσαν, είμαστε Κράτος Δικαίου ή δεν είμαστε;». Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι διάλογοι δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τις 22:00, κι ενώ η είδηση της ομολογίας του σταθμάρχη, είχε μεταδοθεί από όλα τα μέσα, αρκετές ώρες νωρίτερα. Συνεπώς το όλο αφήγημα της αντιπολίτευσης, ότι οι συγκεκριμένοι διάλογοι διέρρευσαν προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη υπέρ του «ανθρώπινου λάθους», είναι ξεκάθαρα fake news, καθώς είχε προηγηθεί η ομολογία του σταθμάρχη, πολλές ώρες προτού διαρρεύσουν οι εν λόγω διάλογοι.

Αν μη τι άλλο, έστω και ακουσίως, η κυρία Αναγνωστοπούλου παραδέχεται δια της περιγραφής της μεθοδολογίας της προπαγάνδας, ότι όλο αυτό το σκηνικό που έστησε η αντιπολίτευση, το οποίο ξεκίνησε από το δημοσίευμα του Βήματος και που κορυφώθηκε με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, στήθηκε ξεκάθαρα για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση φάνηκε δημοσκοπικά να «πονάει» στο θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών. Και όχι μόνο δεν ντρέπονται να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο των συγγενών, αλλά το περιφέρουν και ως παράσημο.

Η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Σία Αναγνωστοπούλου: «Είδαμε τον πρωθυπουργό να μας λέει, ότι "είναι ντροπή σας να σκεφτόσαστε πως εγώ μοντάρισα" - δεν μας έδωσε καμία απάντηση».

Βασίλης Χιώτης: «Αυτό το απόσπασμα (σ.σ. από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, το οποίο και έπαιξε στην εκπομπή) θα ήθελα να το ακούσουμε σας παρακαλώ πολύ, γιατί αυτό νομίζω ότι είναι η απάντηση και στα δυο ερωτήματα που θέσατε (...) Τώρα, εδώ που τα λέμε, αυτή η διαρροή των διαλόγων έγινε πραγματικά τη δεύτερη ημέρα μετά το ατύχημα, όταν το άκουσα αυτό να το λέει ο πρωθυπουργός και με έβαλε στην λογική ότι ο ίδιος, πράγματι είχε πάει εκεί με το ελικόπτερο, πραγματικά δηλαδή, μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι αυτό έγινε με εντολή πρωθυπουργού. Δεν ξέρω τι γινόταν παρακάτω».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Τώρα, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Φυσικά δεν πήγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον ΟΣΕ και πήρε παραποιημένο-»

Βασίλης Χιώτης: «Λέω με εντολή, δεν είπα ότι πήγε εκεί. Εγώ δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι πήγε (κάποιος) και με εντολή».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Όταν έχει φτιαχτεί από τη ΝΔ - και να σας θυμίσω μια άλλη αντίστοιχη παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, που μας φώναζε πάλι "ντροπή σας, εγώ καθόμουνα και παρακολουθούσα τον τάδε, τον τάδε και τον τάδε"; Με την ίδια ένταση και με την ίδια αποστροφή μας είχε πει για τις υποκλοπές, για να μάθουμε όλοι στη συνέχεια, ότι παρακολουθείτο κόσμος και λαός -και στην ίδια την Νέα Δημοκρατία- κατ' εντολή Μαξίμου».

Βασίλης Χιώτης: «Δεν είναι το ίδιο».

Νότης Παπαδόπουλος: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε τον ίδιο τον σταθμάρχη να λέει ότι "εγώ ευθύνομαι". Για αυτό είναι και στη φυλακή ο άνθρωπος, προφυλακισμένος».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Βέβαια, απ' ό,τι αποκαλύφθηκε, δεν έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης, είναι προφυλακισμένος, του έχει αποδοθεί η κατηγορία -».

Νότης Παπαδόπουλος: «Έχει κάνει δηλώσεις, στις οποίες είχε πει ότι "έχω ευθύνες εγώ". Ο ίδιος λέει "έγινε τράκα, έκανα λάθος"».

Βασίλης Χιώτης: «Οι συνομιλίες που διέρρευσαν, κυρία Αναγνωστοπούλου, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ήξερε τι του γινόταν, αυτή την ημέρα».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Ας πάμε λοιπόν στο δεύτερο επίπεδο, γιατί πρέπει όταν υπάρχει ένα θέμα τόσο μεγάλου ηθικού χαρακτήρα, η πολιτική εξουσία πρέπει αν απαντάει. Πρέπει να στέκεται απέναντι - είναι απ' τις λίγες φορές που το ηθικό υποχρεώνει την πολιτική εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εγώ θα πω - κύριος Τερεζάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ. Υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Παραιτήθηκε, ότι έγινε δεκτή η παραίτησή του, ο κύριος Τερεζάκης, είναι ή ήταν για πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμα διευθύνων σύμβουλος. Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι έπρεπε να φύγουν -και το είχε υποσχεθεί, είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός- μείνανε στη θέση τους. Θυμάμαι δημοσιεύματα του Έθνους (...), να λέει ότι ακόμη δεν έχουν παραιτηθεί, είναι ακόμη στις θέσεις τους. Εκεί όμως, υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για τη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν είμαι νομικός. Από πολιτική άποψη τα βλέπω τα θέματα. Όταν έχει συμβεί μια τέτοια τραγωδία και πρέπει όλα τα στοιχεία να προφυλαχθούν -κι εκεί πάμε και στο "μπάζωμα"- να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού και βλέπουμε, απ' τη μια το Πρώτο Θέμα να παίρνει από το ίδιο πρωί τους διαλόγους - πώς διέρρευσαν, είμαστε Κράτος Δικαίου ή δεν είμαστε;»

Βασίλης Χιώτης: «Ε, εντάξει, οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Συνομιλίες από τέτοιες τραγωδίες, συχνά διαρρέουν στον τύπο, γιατί οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα κατηγορήσουμε και τα Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν τη δουλειά τους».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δίνεται σε μια εφημερίδα, ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, από το πρώτο πρωί. Αυτά όμως, είναι αποδεικτικά στοιχεία. Και τα αποδεικτικά στοιχεία, πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού».

Νότης Παπαδόπουλος: «Τώρα λένε ότι η αστυνομία έχει δώσει όλους τους διαλόγους, χωρίς να τους αγγίξει κανένας, η ίδια σε stickάκι, στις ανακριτικές αρχές».

Βασίλης Χιώτης: «Ναι, ότι υπάρχουν πολλές που δεν αποκαλύφθηκαν».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δημοσιογράφοι είσαστε και έμπειροι. Εάν κάποιος θέλει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, τι κάνει; Φτιάχνει κατευθείαν το αφήγημα και το επαναλαμβάνει συνέχεια -αυτό λέγεται και προπαγάνδα- και το επαναλαμβάνει συνέχεια».