Βαθαίνει όλο και περισσότερο το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ «προεδρικών» και «Ομπρέλας» λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή και μετά την πρόθεση που εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης να αποχωρήσει. Με την «Ομπρέλα», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να εμφανίζεται έτοιμοι να εγκαταλείψει το κόμμα.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός, επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας «με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;».
Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα συζητηθεί το θέμα των τεσσάρων (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Στέφανος Τζουμάκας), αλλά είναι αυτό που κυριαρχεί στην εσωκομματική ατζέντα και υπερκαλύπτει οποιοδήποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κόμμα, λέγοντας ότι η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη και χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «απολίτικη ρευστή φιγούρα».
Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης, σήκωσε το γάντι, και χρησιμοποίησε ειρωνικά στίχους τραγουδιού για να απαντήσει στον Γιώργο Σταθάκη.
Ρήγμα για τις διαγραφές
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Στέφανο Κασσελάκη, από στελέχη να προχωρήσουν άμεσα οι διαγραφές. Ενδεικτική η δήλωση του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, «πρέπει να προχωρήσει το θέμα ο κ. Κασσελάκης», καθώς και η ανάρτηση του στιχουργού, Νίκου Μωραΐτη, που καλεί τον Στ. Κασσελάκη να μην κάνει πίσω στο θέμα των διαγραφών. «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις», έγραψε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπάρχου φωνές που ζητάνε από τον κύριο Κασσελάκη να κάνει ένα βήμα πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό είναι σενάριο το οποίο επεξεργάζονται αυτή την ώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, δυναμώνουν εκείνες οι φωνές οι οποίες εισηγούνται στον κύριο Κασελάκη στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης που θα βγάλει η Κεντρική Επιτροπή, να υπάρξει μία ενότητα πολιτικής καταδίκης των συμπεριφορών που προκάλεσαν την εσωστρέφεια και την ένταση και το θέμα να κλείσει με την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Από την πλευρά Αχτσιόγλου δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην «Ομπρέλα», υπάρχουν στελέχη που ζητάνε οι αποχωρήσεις να γίνουν εδώ και τώρα και δεν αποκλείονται εξελίξεις πριν την Κεντρική Επιτροπή.
Παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Την παραπομπή της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζήτησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας για αντικομματική συμπεριφορά επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποστήριξε στις δημοτικές εκλογές τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στο Ψυχικό και όχι τον αντίστοιχο υποψήφιο του κόμματος.
Η ΝΕΒΑ στο κείμενο που απέστειλε προς την Επιτροπή Δεοντολογία αναφέρει πως «εκ μέρους της ΝΕΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας αποστέλλουμε την απόφαση της σχετικά με την σοβαρή παραβίαση στοιχειωδων κανόνων δεοντολογίας του κόμματος μας από την Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σ. Έλενα Ακρίτα και σας παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος μας».
Καυστική ήταν η απάντηση της Ε. Ακρίτα στην παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψήφισε τον υποψήφιο της ΝΔ στον Δήμο Ψυχικού στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην ανακοίνωσή της, που αναρτήθηκε και στη σελίδα της στο Facebook, τονίζει μεταξύ άλλων, πως «βάζει τα γοβάκια της και απαντάει στις Ομπρέλες της γειτονιάς της» ενώ κατονομάζει τους κυρίους Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα «για να καταστεί σαφές από πού και από ποιους εκπορεύεται η επίθεση στο πρόσωπο μου».
Την παραπομπή της Έλενας Ακρίτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τη βουλευτή Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη και τον βουλευτή Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη.
Σε σχέση με την παραπομπή της Νίνας Κασσιμάτη, υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η ίδια είχε δώσει γραμμή στήριξης υπέρ του γαλάζιου υποψηφίου Γιάννη Λαγουδάκου, έναντι του υποψηφίου Δημήτρη Γκανά.
Επίσης, ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης γαλάζιων ανταρτών της ΝΔ στον δεύτερο γύρο, καθώς όταν είχε ερωτηθεί σχετικώς απάντησε «όπου χρειαστεί θα το κάνουμε».
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της στις 21 – 22 Οκτωβρίου, αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να τις επισημάνει τις «παραβάσεις» των τριών στελεχών ώστε να πράξει τα δέοντα.
Στην επιστολή της σημειώνει ότι αυτά τα πρόσωπα «στράφηκαν κατά στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν, ενώ κάνει λόγο για «περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου» την ώρα που, «η μάχη απέναντι στην δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας».
Η επιστολή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν (περιπτώσεις Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, άρθρο 6 παράγραφος (η), Ευάγγελος Αποστολάκης άρθρο 6 παράγραφος (η) και άρθρο 36 παράγραφος 3 ).
Ταυτόχρονα, ο δημόσιος διάλογος κυριεύεται από δηλώσεις τοξικές και απαξιωτικές προς μερίδα συντρόφων και συντροφισσών. Ενώ η μάχη απέναντι στη δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημοσίου λόγου, δημιουργώντας έτσι, διαφορετική κατεύθυνση από την αντιδεξιά επιλογή του κόμματος.
Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να επισημάνει στην επιτροπή δεοντολογίας τις παραπάνω παραβάσεις για να πράξει τα δέοντα, περιφρουρώντας το καταστατικό και τις ομοφώνως ψηφισμένες από το συνέδριο θέσεις του κόμματος».
Επιστολή κατευνασμού από Δραγασάκη
Οι δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά η αξιωματική αντιπολίτευση αποτυπώνονται στην επιστολή - μανιφέστο που έστειλε ο Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Γ. Δραγασάκης επιχειρεί με τη συγκεκριμένη επιστολή να «σβήσει τη φωτιά» την ύστατη ώρα απευθύνοντας δραματική έκκληση για εκεχειρία και προτείνοντας οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του πως «το κόμμα κηρύσσεται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης"» και ζητά να συσταθεί: ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης- αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.
Επισημαίνει επίσης σε σχέση με τις εκλογές πως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται και ζητεί την απόσυρση των διαγραφών που έχουν ανακοινωθεί.