Το «Μανιφέστο» έχει επισημάνει τη «χαλαρότητα» σε ορισμένους τομείς του κυβερνητικού έργου μετά τις εκλογές του Ιουλίου: ως αποτέλεσμα φανερώθηκαν οι «σκουριές» του κράτους και του διοικητικού μοντέλου της χώρας στις φωτιές και στις πλημμύρες. Στο φύλλο της Παρασκευής (08/09) σημειώναμε σε αυτή τη στήλη ότι το μοντέλο των δήθεν μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί. Και, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι εξαφανίζονται στις κρίσεις και εμφανίζονται μετά για να δηλώσουν... αναρμόδιοι και εμμέσως να επιρρίψουν τις ευθύνες στη κυβέρνηση. 

Προφανώς το «κρυφτό» δεν αφορά όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, αλλά οι κατ’ επίφαση Αποκεντρωμένες Περιφέρειες, που στην ουσία είναι ένα «τέρας» που καταβροχθίζει τα κυβερνητικά κονδύλια, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, καταπίνει και τις προσπάθειες όσων πασχίζουν για τον τόπο τους. Η κυβέρνηση στον «Ιανό» που έπληξε τις ίδιες περιοχές διέθεσε πολλά χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα, για αποζημιώσεις και για έργα υποδομών. Συνεπώς τίθεται ένα ευρύτερο ερώτημα, που δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πώς διαχειρίζονται τα κονδύλια οι «μικροί πρωθυπουργοί». 

Και επειδή η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν νέα δεδομένα που η αντιμετώπισή τους χρήζει επανασχεδιασμού εκ μέρους του κράτους, απαιτούνται σοβαρές αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις τόσο στη λειτουργία της πολιτικής προστασίας όσο και στο αυτοδιοικητικό μοντέλο της χώρας. Αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κλιματική κρίση. Και ασφαλώς κανείς δεν έχει την υπομονή να περιμένει πότε θα μεγαλώσουν οι «μικροί πρωθυπουργοί» για να νιώσει ασφαλής.