Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, γεγονός που είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων. Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15.

Η κατάσταση στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και την λάσπη. Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες. Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Σοβαρό υγειονομικό ζήτημα

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

Ο πρώτος αφορά στον έλεγχο του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, με επαναληπτικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία να είναι ασφαλές για τους πολίτες.

Ο δεύτερος αφορά τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες για να διατηρηθούν ασφαλείς, καθώς τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας, έχει ξεκινήσει άμεσα συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.

Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση για τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η γαστρεντερίτιδα. Ήδη βγήκε εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.

Τέλος, έχει ξεκινήσει ήδη η εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου.