Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τους πλημμυροπαθείς, η arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο και έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια.

Συνολικά προβλέπεται  κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών και  στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Παράλληλα, για τους πολίτες των οποίων το σπίτι έχει πληγεί , ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Παράλληλα, ισχύει η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Προβλέπεται επίσης τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ -συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος.

Ισχύει επίσης αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές, πέραν αυτών φυσικά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Παρατείνεται τέλος η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.

Κακονικά οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ -όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης- θα δωθούν κανονικότατα. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα αγωνίας για τους κτηνοτρόφους μην τυχόν και περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει, άρα αυτομάτως δεν θα αποζημιωθούν. Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι' αυτή τη διαδικασία», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωση τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες.

Επίσης διευκρίνισε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με κινητά συνεργεία, θα βρεθεί από σήμερα να κάνει σχετικούς ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά. Σύντομα, τόνισε, θα υπάρχει και μια σχετική πρώτη ανακοίνωση επίσημα από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη, τα οποία έχουν υποστεί ομολογουμένως ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ' ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα σήμερα όλο το πρωινό στο Υπουργείο, δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο τριών, τεσσάρων, πέντε ετών, όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Η συνεργασία δε με την κρατική αρωγή είναι συστηματική.

Επίσης οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «'Αρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο.